Ezek a pénzügyi megoldások jöhetnek szóba, ha építkezésre adnád a fejed!

 • 2017.08.25.
 • szerző: bankmonitor.hu

Amellett, hogy az új építésű és a használt lakások piacán fokozott az érdeklődés, egyre többen vannak, akik saját maguk fognak építkezésbe. Márpedig egy családi ház felhúzása nem kevés fáradságot és jelentős anyagi forrásokat is igényel, amihez valamilyen támogatott, vagy piaci hitel formájában juthatnak hozzá az építkezők. Szóba jöhet az akár 10+10 milliós CSOK, vagy a kamattámogatott otthonteremtő hitel, de igazán kedvező feltétekkel juthatunk piaci alapú építkezési hitelhez is.

A saját ház felépítése embert próbáló feladat lehet, a megfelelő telek kinézésétől, a kivitelezésen át, az anyagi források előteremtéséig. Természetesen főként utóbbi jelenti a szűk keresztmetszetet, és kevesen vannak abban a szerencsés helyzetben, hogy teljesen saját forrásra támaszkodva végig tudják zongorázni az egész építkezést.

Persze valamennyi saját megtakarítás megléte elengedhetetlen, már csak azért is, mert az építkezés speciális eset, ahol az igénybe vehető támogatások, és hitelek folyósítása is mindig a készültségi foknak megfelelő részletekben történik. Így mielőtt belevágnánk, nagyon pontosan látnunk kell, mire mennyit tudunk szánni, beletervezve az esetleges költségtúllépéseket (általában minden tervezés túlzottan optimista a kiadásokat illetően), és azt is, ha bizonyos munkálatokat előre meg kell finanszíroznunk. Vegyük is sorra, hogy miből élünk, ha az építkezésünkhöz szeretnénk előteremteni az anyagiakat!

Hogyan használhatom ki a CSOK-ot?

Ha lakásprojekt, akkor rögtön a CSOK juthat eszünkbe, ami nem véletlen, hiszen a gyermekesek, vagy a gyermekvállalást tervezők számára az építéshez felhasználható támogatást is jelent. Talán a legismertebb konstrukció a 10 millió forintos CSOK, ami 10 milliós kedvezményes hitellel is kiegészül. Az is viszonylag köztudott, hogy ez legalább 3 meglévő vagy vállalt gyermek esetén jár, és új építésű lakást vehetünk belőle, vagy a saját építési projektünknél használhatjuk fel. Maga a hitel rész a hitel visszafizetése alatt 3%-os rögzített kamattal, és maximum 25 éves futamidővel vehető fel, ami alapján nyugodtan kijelenthető, hogy jelenleg ez a legkedvezőbb hitel.

Háromnál kevesebb gyermeknél ugyan a CSOK 10+10 nem jár, de a 600 ezertől 2,6 millióig terjedő támogatás felhasználható az építkezéshez. Amennyiben lakáshitelt is igényelnénk az összeg kiegészítéséhez, meglévő gyermek esetén önerőként is felhasználható a CSOK. Viszont a jövőben születendő gyermekre járó támogatást már önerőként nem fogadja el a bank, azzal csak a szükséges lakáshitel összegét tudjuk csökkenteni.

Kíváncsi vagy, hogy megfelelsz-e a CSOK feltételeinek? A következő kalkulátor segítségével megtudhatod!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?

Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 120 napja kötötted?

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:

Amennyiben a témához kapcsolódó információkról a jövőben szeretnél tájékoztatást kapni, add meg az email címedet!

Jó hírünk van!

A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.

Az általad felvehető állami támogatás összege:

A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük
add meg az alábbi adatokat!

Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?

Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!

Ft
Típus Összeg

A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:

Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
 • 24 órán belül megtudhatod, milyen lakáshitelt kaphatsz
 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
 • A bonyolult kérdésekre is kapsz választ

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Állami kamattámogatás az építkezésre

Nem a CSOK kedvezményes hitele az egyedüli, amihez állami támogatás is jár, ugyanis ott vannak a palettán a kamattámogatott otthonteremtő lakáshitelek is. Közös jellemzőjük, hogy 5 évig kisebb törlesztőt kell megfizetni a kamattámogatásnak köszönhetően, maga a kedvezmény mértéke pedig a gyermekek számától függ. Viszont 5 éven belül csak akkor jár támogatás az otthonteremtési hitelekre, ha azok kamata 6% fölé emelkedik, ami a mostani alacsony kamatok mellett nem teljesül.

A kamattámogatás 5 éves időszaka alatt a kamatperiódus 1, vagy 5 éves lehet, vagyis vagy évente változhat a törlesztő, vagy pedig végig fix lehet a támogatás alatt. Ha pedig az 5 éves időszak letelt, a kamattámogatás megszűnik, és a lakáshitel piaci kamatozás mellett pörög tovább. Ugyanakkor vannak olyan ajánlatok, amelyek 3, 6 havi kamatperiódusúra módosulnak, vagyis 5 év után magasabb kamatkockázatot hordoznak magukban.

A jelenlegi feltételek mellett jobban járunk, ha a piaci alapú lakáshitelek között nézelődünk, mert ott kedvezőbb feltételekkel találkozunk. Persze ez nem zárja ki, hogy idővel a kamattámogatott hiteleknek kedvezzenek a feltételek, hiszen jó esély van arra, hogy hamarosan feljebb kerüljenek a kamatok.

Legjobb piaci lakáshitelek

Az építkezési lakáscélra felvehető piaci lakáshitelek esetében történelmi mélyponton vannak jelenleg a kamatok. A legolcsóbb törlesztővel azokat a hiteleket kapjuk meg, ahol a törlesztőrészlet gyakran változhat. Például egy 10 millió forintos 20 évre felvett hitel esetében 6 hónapos kamatperiódussal a legjobb 3 ajánlat 3,51% – 3,82% között mozog, ami 57 – 58,5 ezer forintos törlesztővel egyenértékű.

Ugyanakkor csak az alacsony törlesztő miatt nem célszerű ezeket a hiteleket választani, a biztonságot szem előtt tartva inkább azok a hitelek lehetnek megfelelőek, ahol több évig is rögzített a törlesztő. A 10 millió forintos 20 éves lakáshitelt alapul véve a legjobb 3 banki ajánlatnál 5,16% – 5,76%-os THM-mel találkozunk, ami 66 – 68 ezer forintos törlesztőt eredményez.

Egyre több fogyasztóbarát lakáshitel is feltűnik a palettán, amelyek építkezési célokra is felhasználhatók. Ugyan számos előnyös tulajdonságuk van, és emellett a kamatuk is vonzó lehet, ennek ellenére nem biztos, hogy az adott élethelyzetünkre a legjobb megoldást jelentik.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról

  Az Inforádió, az MNB és a HOLD Alapkezelő koprodukciójában megvalósuló sorozat* mai, második adásában Balatoni András, az MNB vezető elemzője és Szabó László a HOLD...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.