Betöltés

Ezek a pénzügyi megoldások jöhetnek szóba, ha építkezésre adnád a fejed!

szerző: Bankmonitor
2017-08-25

Amellett, hogy az új építésű és a használt lakások piacán fokozott az érdeklődés, egyre többen vannak, akik saját maguk fognak építkezésbe. Márpedig egy családi ház felhúzása nem kevés fáradságot és jelentős anyagi forrásokat is igényel, amihez valamilyen támogatott, vagy piaci hitel formájában juthatnak hozzá az építkezők. Szóba jöhet az akár 10+10 milliós CSOK, vagy a kamattámogatott otthonteremtő hitel, de igazán kedvező feltétekkel juthatunk piaci alapú építkezési hitelhez is.

A saját ház felépítése embert próbáló feladat lehet, a megfelelő telek kinézésétől, a kivitelezésen át, az anyagi források előteremtéséig. Természetesen főként utóbbi jelenti a szűk keresztmetszetet, és kevesen vannak abban a szerencsés helyzetben, hogy teljesen saját forrásra támaszkodva végig tudják zongorázni az egész építkezést.

Persze valamennyi saját megtakarítás megléte elengedhetetlen, már csak azért is, mert az építkezés speciális eset, ahol az igénybe vehető támogatások, és hitelek folyósítása is mindig a készültségi foknak megfelelő részletekben történik. Így mielőtt belevágnánk, nagyon pontosan látnunk kell, mire mennyit tudunk szánni, beletervezve az esetleges költségtúllépéseket (általában minden tervezés túlzottan optimista a kiadásokat illetően), és azt is, ha bizonyos munkálatokat előre meg kell finanszíroznunk. Vegyük is sorra, hogy miből élünk, ha az építkezésünkhöz szeretnénk előteremteni az anyagiakat!

Hogyan használhatom ki a CSOK-ot?

Ha lakásprojekt, akkor rögtön a CSOK juthat eszünkbe, ami nem véletlen, hiszen a gyermekesek, vagy a gyermekvállalást tervezők számára az építéshez felhasználható támogatást is jelent. Talán a legismertebb konstrukció a 10 millió forintos CSOK, ami 10 milliós kedvezményes hitellel is kiegészül. Az is viszonylag köztudott, hogy ez legalább 3 meglévő vagy vállalt gyermek esetén jár, és új építésű lakást vehetünk belőle, vagy a saját építési projektünknél használhatjuk fel. Maga a hitel rész a hitel visszafizetése alatt 3%-os rögzített kamattal, és maximum 25 éves futamidővel vehető fel, ami alapján nyugodtan kijelenthető, hogy jelenleg ez a legkedvezőbb hitel.

Háromnál kevesebb gyermeknél ugyan a CSOK 10+10 nem jár, de a 600 ezertől 2,6 millióig terjedő támogatás felhasználható az építkezéshez. Amennyiben lakáshitelt is igényelnénk az összeg kiegészítéséhez, meglévő gyermek esetén önerőként is felhasználható a CSOK. Viszont a jövőben születendő gyermekre járó támogatást már önerőként nem fogadja el a bank, azzal csak a szükséges lakáshitel összegét tudjuk csökkenteni.

Kíváncsi vagy, hogy megfelelsz-e a CSOK feltételeinek? A következő kalkulátor segítségével megtudhatod!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Állami kamattámogatás az építkezésre

Nem a CSOK kedvezményes hitele az egyedüli, amihez állami támogatás is jár, ugyanis ott vannak a palettán a kamattámogatott otthonteremtő lakáshitelek is. Közös jellemzőjük, hogy 5 évig kisebb törlesztőt kell megfizetni a kamattámogatásnak köszönhetően, maga a kedvezmény mértéke pedig a gyermekek számától függ. Viszont 5 éven belül csak akkor jár támogatás az otthonteremtési hitelekre, ha azok kamata 6% fölé emelkedik, ami a mostani alacsony kamatok mellett nem teljesül.

A kamattámogatás 5 éves időszaka alatt a kamatperiódus 1, vagy 5 éves lehet, vagyis vagy évente változhat a törlesztő, vagy pedig végig fix lehet a támogatás alatt. Ha pedig az 5 éves időszak letelt, a kamattámogatás megszűnik, és a lakáshitel piaci kamatozás mellett pörög tovább. Ugyanakkor vannak olyan ajánlatok, amelyek 3, 6 havi kamatperiódusúra módosulnak, vagyis 5 év után magasabb kamatkockázatot hordoznak magukban.

A jelenlegi feltételek mellett jobban járunk, ha a piaci alapú lakáshitelek között nézelődünk, mert ott kedvezőbb feltételekkel találkozunk. Persze ez nem zárja ki, hogy idővel a kamattámogatott hiteleknek kedvezzenek a feltételek, hiszen jó esély van arra, hogy hamarosan feljebb kerüljenek a kamatok.

Legjobb piaci lakáshitelek

Az építkezési lakáscélra felvehető piaci lakáshitelek esetében történelmi mélyponton vannak jelenleg a kamatok. A legolcsóbb törlesztővel azokat a hiteleket kapjuk meg, ahol a törlesztőrészlet gyakran változhat. Például egy 10 millió forintos 20 évre felvett hitel esetében 6 hónapos kamatperiódussal a legjobb 3 ajánlat 3,51% – 3,82% között mozog, ami 57 – 58,5 ezer forintos törlesztővel egyenértékű.

Ugyanakkor csak az alacsony törlesztő miatt nem célszerű ezeket a hiteleket választani, a biztonságot szem előtt tartva inkább azok a hitelek lehetnek megfelelőek, ahol több évig is rögzített a törlesztő. A 10 millió forintos 20 éves lakáshitelt alapul véve a legjobb 3 banki ajánlatnál 5,16% – 5,76%-os THM-mel találkozunk, ami 66 – 68 ezer forintos törlesztőt eredményez.

Egyre több fogyasztóbarát lakáshitel is feltűnik a palettán, amelyek építkezési célokra is felhasználhatók. Ugyan számos előnyös tulajdonságuk van, és emellett a kamatuk is vonzó lehet, ennek ellenére nem biztos, hogy az adott élethelyzetünkre a legjobb megoldást jelentik.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Zuzi

  Üdv.
  Néhány kérdés mindenféle…
  1. Az 1m Ft hiteltörlesztést nem értem. Fennálló hitelre, 2018.után született 3.gyerekre lehet megkapni? Van 3 gyerekem, és a legkisebb is 8 éves, hitelt veszek fel most. Én igényelhetem?
  2. CSOK. Van egy osztatlan közös lakásunk, aminek a tetőre nem beépített. Külön lépcsőház, külön albetét, külön mérőórákkal min.60 m2-t szem előtt tartva igényelhetem a 10+10milliót?
  3. Banki hitelnél mindenki az alacsony kamatra és a változó kamatperiódusra akar rábeszélni. Nem értem miért. Szerintük felesleges izgalom az elugró kamat, mert ez forint alapú. Én még mindig nem látom mi ebben a biztosíték és nem történhet olyan amitől felugrik a kamat a duplájára?
  4. Ha 5-6% a thm, akkor a 10milliós hitel 10 évre 12 milliós visszafizetéssel hogyan jön ki?

  Nem értem ezeket és köszönöm ha választ kaphatok.
  Üdv.
  Zuzi

  1. Singer Zoltán

   Kedves Zuzi!

   1. Csak 2018-ban vagy azt követően született gyermekekre lehet megkapni. A rendelkezésre álló információk alapján sajnos Ön nem jogosult rá.

   2. A 10+10 millió (december 1-től 10+15 millió) csak újépítésú lakásokra igényelhető. Nem világos, hogy Ön mit kíván tenni. Beépítené a tetőteret? Új lakás építése esetén létezik csak a fenti összeg. Bővítés esetén viszont nincsen kedvezményes hitel és 3 gyermeknél a támogatási összeg is csak 2,2 millió Ft.

   3. Írtunk róla több cikket, hogy a legtöbb esetben a legalább 5-10 éves kamatperiódus, vagy a végig fix kamatozás választása a megfelelő megoldás. Néhány cikkünk a témában:

   link to bankmonitor.hu
   link to bankmonitor.hu
   link to bankmonitor.hu
   link to bankmonitor.hu
   link to bankmonitor.hu
   link to bankmonitor.hu

   4. A fennálló tőketartozás folyton csökken, és minden hónapban csak a fennálló tőketartozásra számítják a kamatot. A törlesztőrészlet a végig fix kamatozású hitelek esetén azért egyenletes, mert a futamidő elején kevesebb, a futamidő végén pedig a havi törlesztőrészletünk nagyobb része a tőkerész. A törlesztőrészlet kamattartalma pont fordítottan arányos ezzel.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Lakáshitelek – Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása?

Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása? Miért gondoljuk, hogy az „alapkamat halott” a jelzáloghitelek szempontjából? Milyen összefüggés van az infláció és a jelzáloghitel kamatok között? Miért érdemes egy hosszútávra felvett lakáshitelnél...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.