Betöltés

Ezek az elérhető legjobb lakáshitelek – kik és hogyan kaphatják meg?

szerző: Nagy Ildikó
2016-08-22

2,88%-os kamatot kérnek a bankok az aktuálisan elérhető legjobb lakáshitelért. Ez a kamatszint mintegy a fele a válság előtt még svájci frankban, hatalmas devizakockázat mellett felvett hitelek kamatának. Megvizsgáltuk, hogy a legjobb kamatszintet az igénylők milyen feltételek teljesítése esetén érhetik el az egyes bankoknál, illetve mire számíthatnak azok, akik a legjobb hitelt nem tudják felvenni.

Ennél már nem igen lehetnek olcsóbbak a lakáshitelek

A jegybanki alapkamat csökkentési sorozattal párhuzamosan a lakáshitel kamatok is lejtmenetbe kapcsoltak, aminek köszönhetően a nagybanki ajánlatok között 2,88%-as éves kamat mellett kapható meg ma a legolcsóbb ajánlat (ez 10 millió Ft 20 évre történő felvétele esetén 55 ezer Ft havi törlesztőrészletet jelent). Várhatóan ennél már nem lesznek számottevően kedvezőbbek a kondíciók, így aki lakásvásárláson, egyéb lakáscélú beruházáson gondolkodik, annak most érdemes igazán kihasználnia a lehetőséget.

Jó jövedelem, jó ingatlan, és az egyéb feltételek sora

A legolcsóbb ajánlatokért cserébe a bankok természetesen elvárnak pár feltételt a leendő adóstól. Többek között makulátlan hitelmúltra van szükség, átlag feletti jövedelemre, de az ingatlan értéke sem mellékes. Továbbá előszeretettel kötik a legalacsonyabb kamatokat bizonyos hitelösszeghez, valamint a bank palettáján lévő egyéb termékek (bankszámla megbízások, biztosítások, megtakarítási termékek) igénybevételéhez. Az egyéb termékek költségét mindig vegyük számításba, mert ha azzal is kalkulálunk, már nem biztos, hogy a legjobb ajánlattal állunk szemben!

Ami összességében a legfontosabb: a kiváló adósminősítés

Minden bank alkalmaz ügyfélminősítést, viszont csak bizonyos bankok árazása függ ennek eredményétől. Míg egyik banknál a meghirdetett legalacsonyabb kamat érdekében „csupán” teljesíteni kell a feltételeket és átmenni a rostán, addig egy másiknál a felvehető hitel kamata attól is függ, hogy a rosta melyik lyukán esünk ki. Hogy mi alapján minősítik az ügyfeleket, az természetesen nem publikus, de amit biztosan figyelembe vesznek:

 • a jövedelem mekkora hányadát fordítja az adós hiteltörlesztésre (a legjobbnak ítélt ügyfelek esetében ez jellemzően maximum 25-30%),
 • mennyire terhelt az ingatlan, azaz a hitelösszeg az ingatlan érétkének hány százalékát teszi ki,
 • az adós mióta, és hol dolgozik, mi a legmagasabb iskolai végzettsége, van-e adóstárs, stb.

20160822_legolcsobb_hitelek

 

A realitás: 1%-kal magasabb kamat

Mivel az átlagember nem rendelkezik félmillió körüli fizetéssel, vagy éppen 40 millió forintos hiteligénnyel, megnéztük, hogy az egyes bankok mit kínálnak egy átlagosnak tekinthető élethelyzetben. Szűken 1%ponttal magasabb, azaz 4,20% átlagos éves kamatot, amennyiben egy 14 millió Ft értékű ingatlan megvásárlásához 8 millió Ft a hiteligény, és 320 ezer Ft a háztartás igazolható nettó havi jövedelme.

Az egyedi hiteligény, jövedelmi adottságok és egyéb élethelyzetek függvényében más-más az ideális megoldás, így mindig érdemes személyre szabott, részletes kalkulációt kérni akár bankfiókba térünk be, akár hitelszakértő segítségét kérjük!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A legolcsóbb hitelek veszélyei

Az extrém alacsony kamatokhoz kockázat is társul: a jegybanki alapkamat csökkenés áldásos hatása azokon a hiteleken érezhető leginkább, amelyek úgynevezett referencia kamathoz kötöttek. Ezeknél az adós a referencia kamat + kamatfelár összegét fizeti ki hitelkamatként. A referencia kamatok (3, 6, 12 havi Bubor) erről a szintről természetesen felfelé is mozdulhatnak a hitel futamideje alatt, ami egyenlő a törlesztőrészlet emelkedésével. Ez megtörténhet 3, 6, 12 havonta, tehát akár egy éven belül többször is emelkedhet a havi kiadás.

A 10 millió forintos, 20 éves futamidejű hitel példájánál maradva 1%-kal magasabb kamat havonta 5 ezer forinttal magasabb kiadást jelent! Ezért a legolcsóbb ajánlatokat mindig vessük össze hosszabb távon kiszámítható, akár 10, 20 évre fix kamatot biztosító hitelekkel is. Ezek drágábbak ugyan, de megvédenek a banki kamatok emelkedésének kellemetlen mellékhatásaitól.

A lehető legolcsóbb és egyben biztonságos megoldás jelenleg a három gyermekeseknek járó maximum 10 millió Ft összegű CSOK lakáshitel, amely évi 3%-os kamattal bír, azonban kizárólag új lakásra vehető fel CSOK támogatással együtt.

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Laci

  A minimum jövedelem bruttó vagy nettó?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Laci! Nettó jövedelmet nézik.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.