Ezek az otthonteremtési támogatások fut(hat)nak ki 2022-ben

Ezek az otthonteremtési támogatások fut(hat)nak ki 2022-ben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-03
 

A falusi csok, a Babaváró hitel, az otthonfelújítási támogatás és az ehhez kapcsolódó kedvezményes hitel a jelenlegi információk alapján 2022-ben kifut, de a kamattámogatott zöld lakáshitel jövője is kérdéses, mert jó eséllyel már nyáron kimerül a rendelkezésre álló 200 milliárd forintos keret.

A lakásvásárlók számára mind fontosabbak az elérhető állami támogatások, amelyek egy része vissza nem fizetendő konstrukció, míg más részük kedvezményes hitellehetőség. Van közöttük olyan, amelyik meglévő és vállalt gyermekre egyaránt igényelhető – ilyen a falusi csok -, míg a Babaváróhoz kapcsolódó kedvezmények kizárólag az igénylést követően született gyermekeknél (egy, kettő vagy három) „aktiválódnak”, a lakásfelújítási támogatást pedig olyanok használhatják ki, akik már nevelnek gyereket.

A lakásfelújítási támogatással együtt a kedvezményes lakásfelújítási hitelnek is leáldozhat 2022 végén, hiszen ez utóbbit éppen azért vezették be, hogy azok is ki tudják használni az utólagos finanszírozású támogatást, akik nem rendelkeznek elegendő megtakarítással ahhoz, hogy a munkálatokat előre kifizessék.

A zöld lakáshitel némileg kakukktojás, hiszen a 2,5 százalékos fix kamatú lakáshitelt családi állapottól és kortól függetlenül bárki igényelheti, amennyiben olyan új építésű ingatlant vásárol, amelynek energetikai besorolása legalább BB-s, emellett a primer energiafelhasználása nem haladja meg a 90 kWh/m2/év értéket.

Hirdetés

Hirdetés

Zöld hitel

A zöld hitel kifutása nincs dátumhoz kötve, ám az eredetileg rendelkezésre álló 200 milliárd forintos keret vészesen fogy, így a Bankmonitor szakértői szerint könnyen előfordulhat, hogy nyáron kimerül a keret. Erre már csak azért is jó esély van, mert a hitelkamatok pár hónapja elindult emelkedése 2022-ben folytatódhat, így mind nagyobb lesz a kedvezményes lakáshitel pénzügyi előnye.

Babaváró hitel

A Babaváró hitel az első öt évben mindenképpen kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt gyerek születik, akkor a futamidő végéig az is marad. Amennyiben nem születik gyerek, akkor az öt év alatt igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni, a kölcsön pedig piaci kamatozású lesz. A Babaváró hitel 2022 december 31-gyel történő esetleges kivezetése sok lakásvásárlást tervező fiatal házaspárt érinthet rosszul, akik enélkül nem tudnák előteremteni a szükséges lakáshitelhez elvárt önerőt. A Babaváró ugyanis bár szabad célú kölcsön – vagyis bármire fordítható -, a többség mégis lakást vesz belőle, általában lakáscélú jelzáloghitellel kiegészítve azt.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A Babaváró maximális összege 10 millió forint, és mivel ennek 25 százaléka – egy 90 napon belül felvett lakáshitelnél – jelzáloghitelnek számít, ebben az esetben 2,5 millió forinttal csökken a felvehető hitel összege.

Például: egy 40 millió forintért megvett ingatlan esetében a vételár maximum 80%-a lehet a felvehető hitel összege, vagyis elméletileg akár 32 millió forint hitel is igényelhető rá. (Azért elméletileg, mert a bankok sokszor óvatosabbak, így reálisabb 60-70%-os hitelfedezeti aránnyal számolni.) A példánkban szereplő 32 millió forintos elméleti maximumot azonban 2,5 millió forinttal csökkenti az, ha a lakáshitel felvételét megelőző 90 napban 10 millió forint Babavárót igényelt a pár, így 29,5 millió forint (32-2,5 millió) lakáskölcsönt kaphatnak legfeljebb. Eszerint végül 10,5 millió önerőre lesz szükségük, vagyis 500 ezer forintot kell még pluszban előteremteniük, ha a Babaváró teljes összegét felhasználják a vásárláshoz. (Ha a két hitel között 90 napnál több idő telik el, akkor a Babaváró teljes egészében önerőnek minősül.)

A Babaváró nélkül 8 millió forintra volna minimum szüksége a párnak, ami jelentős terhet jelenthet!

Falusi csok

A falusi csok a családi otthonteremtési kedvezmény egy speciális típusa, ami tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt vissza nem térítendő támogatást. A falusi csok lehetőségeit szűkíti, hogy kizárólag a jogszabályban felsorolt, úgynevezett preferált települések ingatlanjai esetében igényelhető. (A preferált települések aktuális listáját itt találod meg.)

falusi csok támogatási összegek

Fontos, hogy a falusi csok összegének fele fordítható csak az adott ingatlan megvásárlására, míg a fennmaradó részt korszerűsítésre és/vagy bővítésre kell költeni. A „normál” csok-hoz képest különbség, hogy akár lakhatatlan állapotú ingatlanra is igényelhető, ám az feltétel, hogy a korszerűsítést és/vagy bővítést követően a ház vagy lakás komfortos és lakható legyen.

A falusi csok nagy előnye, hogy akár egy korábban csok támogatással megvásárolt ingatlanra is felvehető, ám ebben az esetben az alapesetben igényelhető összeg felét kapja csak meg a család.

A Bankmonitor szakértői szerint jó esély van arra, hogy a falusi csok valamilyen formában 2022. június végét követően – ez a konstrukció igénylésének jelenleg ismert határideje – is tovább él majd, hiszen óriási a népszerűsége, ráadásul éppen a leginkább hátrányos helyzetű, csökkenő lakosságú településekre vonz fiatal családokat. Ennek ellenére, ha van rá mód, érdemes számolni a határidővel, és időben kihasználni a lehetőséget.

Otthonfelújítási támogatás és támogatott otthonfelújítási hitel

A gyermeket nevelő, váró szülők a meglévő ingatlanjuk felújításához a teljes költségvetés felével egyező összegű, de maximum 3 millió Ft felújítási támogatást igényelhetnek utólagosan. Fontos, hogy az otthonfelújítási támogatás 2022 végéig igényelhető, így aki élni szeretne a lehetőséggel, az lassan kezdje el megtervezni a munkálatokat és összegyűjteni a mesterembereket, vállalkozókat.

Lényeges kitétel, hogy az elérhető támogatás összege fele-fele arányban tartalmazhat munkadíjat és anyagköltséget! Eszerint a maximális támogatási összeg akkor használható ki, amennyiben a munkálatok teljes költsége eléri a 6 millió forintot, illetve az anyagköltség és a munkadíj közül egyik sem kevesebb 1,5 millió forintnál.

A Magyar Államkincstártól igényelhető felújítási támogatást a munkálatok befejezését követően kaphatja meg a család. Amennyiben nincs elég megtakarítása a háztartásnak, akkor a támogatott felújítási hitelből megfinanszírozhatják a munkálatokat.

A lakásfelújítási támogatást igénybe venni szándékozók a költségek előfinanszírozására maximum 6 millió forint összegű (végig fix, legfeljebb 3%-os kamatozású) támogatott felújítási hitelt igényelhetnek. A hitel futamideje nem haladhatja meg a 10 évet. Az utólag megkapott felújítási támogatásból a kölcsön – részben vagy egészben – automatikusan előtörlesztésre kerül.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés