Betöltés

Ezt várhatod a megtakarításodtól 2017-ben

szerző: Bankmonitor
2017-01-02

Az év elejével nagyon sokan kíváncsiak lehetnek arra, hogy az évben mire számíthatnak a befektetéseiket illetően. Pontosan ezért összeszedtük azokat a megtakarítási formákat, amivel egy átlag magyar rendelkezhet, és megnéztük nagyságrendileg milyen hozamokkal kalkulálhatunk az újesztendőre. A kockázatkerülők számára továbbra is az állampapír lehet a jó választás, míg a vállalkozóbb szelleműek egy abszolút hozamú alapban, ne adj’ Isten a részvénypiacon találhatják meg a számításukat.

A betétek nem fognak tudni labdába rúgni

Az utóbbi évek során jelentős átalakuláson mentek keresztül megtakarításaink, mivel egyre inkább hozzá kellett szoknunk az alacsony kamatokhoz. Hosszú éveken át a bankbetét volt a nyerő, de manapság már szinte semekkora hozamot nem érhetünk el általa. Míg 2016 elején 1 százalék fölött is el lehetett csípni betéti ajánlatot, addig a mostani feltételek alapján éves lekötést már átlagosan csak 0,5 százalékos kamat mellett érünk el. Ráadásul a legkecsegtetőbb ajánlatok sem merészkednek majd 2% fölé.

Az alacsony jegybanki alapkamat az elkövetkező években még velünk maradhat, illetve az sem várható, hogy a bankok egymásra licitálva kezdenének magasabb kamatot ajánlani a betétekre. Vélhetően idén továbbra is alacsony kamatszintekkel találkozhatunk, hiszen semmi nem támasztja alá azt, hogy a betéti kamatok magasabb szintre kerüljenek.

Az állampapírban nem csalódhatunk

A mindenki által elérhető államkötvények terén egyre alacsonyabb hozamokkal szembesültünk 2016 során. Olyannyira, hogy például az egyéves diszkont kincstárjegyet az év végén már csak 0,3 százalékos hozam mellett tudtunk vásárolni. Egyre inkább nyilvánvaló, hogy az idei év legnagyobb kihívása az infláció lehet, ami magasabb hozamszinttel is járhat, viszont ez definíciószerűen a kötvényárfolyamok visszaesését is okozza. Ebben az esetben pedig szinte borítékolható, hogy a mindenki által vásárolható kötvényekkel és kötvényalapokkal veszteségeket érünk el.

A 2016-os év nyertesei a megtakarítások között a lakossági állampapírok voltak, ami minden bizonnyal 2017-ben sem lesz másként. Szerencsére ez esetben a kincstári árfolyamjegyzés az árfolyamcsökkenéstől megóv minket, így a lakossági állampapírok továbbra is kedvező feltételeket nyújthatnak. A lakossági állampapírok közkedveltsége a hozamelőnyükből fakad, továbbá a lakosság által előnyben részesített fél- és egy éves lejáratokon is vonzó ajánlattal kecsegtetnek.

2016 elején például Kamatozó Kincstárjegyet még 2,75 százalékos hozam mellett vásárolhatunk, míg az év végére már csak 2,25 százalékon tudtuk ezt megtenni. Mint említettük, jó esély van arra, hogy az infláció meglódul az év során, ami azt jelenti, hogy arra is van lehetőség, hogy akár magasabb hozam mellett vásárolhatunk majd ezekből az értékpapírokból.

Ugyanakkor a hosszabb állampapírok között is érdemes lehet nézelődnünk, mivel számos érv szól mellettük. Nem csak, hogy magasabb hozamot kínálnak, mint a rövid állampapírok, de az infláció és így a hozamok emelkedése által is jól járhatunk velük. Különösen a Bónusz Magyar Államkötvénynél kedvező a helyzet, hiszen itt a kamatbázis a diszkontkincstárjegyek hozamát foglalja magában, így egy esetleges hozamemelkedés idővel a mi teljesítményünkre is kedvező hatással lehet.

Óvakodjunk a kötvényalapoktól!

A befektetési alapokat a hazai lakosság körében már nagyon sokan ismerik, így a mi listánkról sem maradhattak el. Tavaly könnyen kifoghattunk olyan alapot, amivel nagyot lehetett szakítani, és ez az új esztendőben sem lesz másként. Viszont számos dologra érdemes figyelni: a kötvény és vegyes alapokkal már vigyázni kell, míg az abszolút hozamú alapokkal megcsinálhatjuk a szerencsénket.

A pénzpiaci alapok már évek óta nem nyújtanak túl izmos teljesítményt és ez vélhetően jövőre is így marad. A 2016-ban jellemző átlagos 0,3 százalékos hozamszinttől várhatóan nem fognak tudni elszakadni, sőt még ennél is alacsonyabb lehet a teljesítményük.

Nagyon sokan abból indulnak ki, hogy a múltban milyen teljesítményeket tudtak elérni a kötvényalapokkal, azonban az elmúlt pár évben 6-8 százalékos hozamra már korántsem számíthatunk az előttünk álló időszakban. Minden esély megvan arra, hogy a kötvényalapok az elkövetkező évek során alulteljesítők lesznek, hiszen az infláció visszatérőben van, ami mellett a hozamok emelkedése is várható. Így a hosszú kötvényalapoknál nagyobb veszteségbe is belefuthatunk, míg a rövid kötvényalapoknál szolid nyereségre lehet számítani.

A vegyes alapok is nagy arányban tartalmaznak kötvényeket, így az ott látott folyamatoktól valószínűleg ők sem tudnak elvonatkoztatni. Ami mentsvárként szolgálhat, hogy a befektetéseik között részvény is található, így valamivel jobb teljesítményt hozhatnak a kötvényalapoknál.

Ha a magas hozamokra vadászunk, akkor egy abszolút hozamú alap lehet a nyerő, bár közel sem mindegy itt sem, hogy hova tesszük a pénzünket. Az abszolút hozamú alapoknak nem számít, hogy éppen milyen bizonytalanság uralkodik a piacokon, ők abban érdekeltek, hogy minél jobb hozamot érjenek el. Azért lehet előnyük a többi alappal szemben, mert rugalmasan választhatják meg a befektetéseik körét, így mindig oda tudnak menni, ahol a legjobb lehetőségek adódnak.

Találd meg az elvárásaidnak megfelelő hozammal és kockázattal rendelkező befektetést! Ebben a következő kalkulátor is a segítségedre van!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A merészebbek a részvényekkel szakíthatnak nagyot

2016-ban a legtöbb pénzt hazai részvényekkel lehetett keresni, hiszen a magyar részvénypiac 25 százalékkal is feljebb ment. Abban már azonban megosztottak a szakember, hogy idén is hasonló teljesítményre számíthatunk-e. Mindenesetre megvan az esély rá, hogy 2017-ben is folytatja az emelkedést a magyar piac, sőt akár felülteljesítők is lehetünk a fejlődő országok között.

Persze találgatásba nem mennénk bele, így a legjobb, amit tanácsolni tudunk, hogy ha hazai részvénybe fektetnénk, készüljünk fel arra, hogy veszteséget is könnyen elérhetünk, így nem a gyenge idegzetűeknek ajánlott ez a befektetés.

A nemzetközi részvények terepén nagy bizonytalanság uralkodhat 2017-ben is. Kérdéses, hogy az új amerikai elnök milyen intézkedésekkel rukkol elő, de a Brexit végkimenetele, illetve több európai országban várható választások is sok izgalmat sejtetnek. Ezek az események nagymértékben alakíthatják a befektetők elképzeléseit, így a részvénypiacok is hullámzó teljesítmény nyújthatnak.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.