loading

Ezzel a módszerrel kaphatsz maximális állami támogatást a nyugdíjmegtakarításodra!

A nyugdíjcélú megtakarítások esetében az eseti befizetések jelentik az egyik legjobb megoldást az állami támogatás maximális elnyerésére. Most kiderül, mit kell tenni a cél elérése érdekében, illetve milyen további előnyei vannak az eseti befizetésnek! 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

A nyugdíj-előtakarékosságok alapja a havi rendszerességű, következetes megtakarítás. Azonban sokan megfeledkeznek arról a lehetőségről, amellyel még hatékonyabban el lehet érni a kitűzött célt. Ez nem más, mint az eseti jellegű plusz befizetések módszere.

Mit jelent az eseti befizetés?

Mindhárom államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítási forma (ÖNYP, NYESZ, nyugdíjbiztosítás) esetében van lehetőség az eseti célú plusz befizetésekre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott rendszeres havidíjon felül alkalmi jelleggel további befizetéseket eszközölünk a számlára. Ez az egyszerű módszer pedig több millió forintnyi előnyt is jelenthet a lejárati összeget tekintve.

Mi az eseti befizetések legnagyobb haszna?

Az eseti befizetések legfontosabb tulajdonsága, hogy az állami támogatás rájuk is igénybe vehető. Hiszen az állam pénzzel is támogatja az öngondoskodókat: 20%-os SZJA-visszatérítés jár a saját befizetésekre. Ennek éves maximuma 100-150 000 forint, az adott konstrukciótól függően. Azonban ezt sokan nem használják ki teljesen, mert a havi befizetéseik nem érik el a szükséges mértéket. Az eseti befizetések megoldást kínálnak erre a problémára. Minden évben elegendő csak annyi plusz pénzt félretenni, amennyi az állami támogatás „kimaxolásához” szükséges. Így meg lehet szerezni az összes adóvisszatérítést: ez az évek során több százezer forintnyi ingyen pénzt jelenthet.

Mennyivel lesz több pénzünk az eseti befizetések miatt?

A példában nézzünk egy 35 éves személyt, aki havi 30 000 forinttal kezdi a nyugdíj-előtakarékosságot. Az inflációkövető befizetések miatt 55 éves korától kezdve már a rendszeres befizetései is elegendők lennének a teljes állami támogatás kihasználásához. Az addig hátralévő 20 évben viszont érdemes az eseti befizetések módszerét alkalmaznia. Tegyük fel, hogy a rendszeres befizetéseit minden év végén kiegészíti a szükséges összeggel. Az alábbi táblázat azt szemlélteti, hogy ennek az egyszerű praktikának köszönhetően hogyan változik a megtakarítás becsült lejárati összetétele.

Egy havi 30 000 forintos nyugdíjcélú megtakarítás lejárati összegének összetétele.

Látható, hogy az állami támogatás kimaxolásához 20 év alatt reálértéken összesen 2,76 millió forintot kell pluszban félretenni. (Ez a futamidő első 20 évére vetítve kb. havi 11 500 Ft.) Ezáltal – az adóvisszatérítés és a hozamok miatt – mai értéken 6,6 millióval több pénz lenne a lejárati összeg! Ez a növekmény egy átlagos nyugdíjas életpálya során kb. havi 30 000 forintnyi plusz kiegészítést jelentene.

Milyen további előnyei vannak az eseti befizetésnek?

Az eseti befizetések arra is használhatók, hogy egy külön tartalékot képezzenek a megtakarításon belül. Ez különösen a nyugdíjbiztosítások esetében értelmezhető, ahol az eseti befizetések egy elkülönített számlára kerülnek. Ha valamilyen körülmény ideiglenesen megnehezítené a rendszeres megtakarítást, akkor a biztosító az eseti befizetésekből is átvezetheti a hiányzó összegeket. Ezáltal (a rendszeres díjak beérkezése nélkül is) biztosítva van a díjfizetés, egészen az eseti számla egyenlegének erejéig. Ha viszont valaki nem alkalmazta az eseti tartalékképzés módszerét, ő sokkal nehezebb helyzetbe kerülhet egy átmeneti likviditási probléma esetén. Ha a szerződés meg is marad, akkor sem biztos, hogy teljesül a korábban kitűzött megtakarítási cél.

Milyen összegeket érdemes eseti jelleggel félretenni?

Bármelyik megtakarítási formáról is van szó, eseti befizetéseket a nem rendszeres jövedelmekből érdemes eszközölni. Jó példa erre egy alkalmazotti bónusz, vagy vállalkozók esetében egy szokásosnál magasabb bevétel. Ha az alkalmi jellegű plusz bevételek automatikusan egy megtakarításba kerülnek, akkor a felhalmozott vagyon növelése nem megy a megszokott életszínvonal rovására! Ráadásul az év vége különösen jó időpontja az eseti befizetéseknek: az idén félretett összegekre jövő tavasszal állami támogatás is igényelhető.

Nézd meg a kalkulátorral, hogy Te mennyi pénzt gyűjthetnél össze idős korodra!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Mennyire lehet hozzáférni az eseti befizetésekhez?

Fontos, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások az időskori megélhetés megalapozására szolgálnak. Éppen ezért az államilag támogatott konstrukcióknál súlyos következményekkel jár az idő előtti „feltörés”. Az önkéntes nyugdíjpénztárak (ÖNYP) esetében a túl korán felvett tőkét adófizetési kötelezettség terheli. A nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) esetében az összes korábban kapott állami támogatást 20%-kal megnövelten kell visszaadni az állam részére. Ezen felül az elért hozam után egyéb adófizetési kötelezettségek is keletkezhetnek. Ezért ilyen helyzetben döntéshozatal előtt mindenképpen javasolt kikérni egy szakértő véleményét. Ugyanakkor van egy lehetőség, amellyel ezek az akadályok is elháríthatók!

Hogyan lehet mégis hozzáférni az eseti befizetésekhez?

Némelyik biztosító lehetővé teszi, hogy a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek „szabad felhasználású” eseti befizetéseket eszközöljenek. A nyugdíjcélú befizetésekkel ellentétben ezekre nem jár a 20%-os állami támogatás. A szabad felhasználású eseti befizetések előnye, hogy nem csak a szerződés lejáratakor válnak hozzáférhetővé, hanem gyakorlatilag bármikor, korlátok nélkül. Így a megtakarító megteheti, hogy 2020-ban befizet egy bizonyos összeget, pár évig befekteti, majd ismét magához veszi. Fontos, hogy kamatadó-fizetési kötelezettség ilyenkor is keletkezhet.

A legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor kalkulátora.

Kapcsolódó tartalmak
Elbukhatjuk a nyugdíj-megtakarításunkat, ha elválunk?

Azon túl, hogy a válás szinte minden esetben komoly lelki sérüléseket okoz, a vagyonmegosztáson is túl kell esni. De előfordulhat vajon, hogy a válás során akár meglévő nyugdíj-megtakarításunkat is elveszítjük?...

Hiába vártuk, mégsem lesz Nyugdíjkötvény! De mi van helyette?

Az állami vezetők régóta beszéltek egy új típusú nyugdíjcélú megtakarítási forma bevezetéséről. Most kiderült, hogy végül mégsem lesz Nyugdíjkötvény. Ezért összegyűjtöttük, milyen lehetőségeik maradtak azoknak, akik mégis szeretnének takarékoskodni idős...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Nem is akkora luxus a világkörüli hajókázás, mint gondolnád

  Sokan a fényűző gazdagsághoz kötik a hajósutazásokat. Két példa is bizonyítja, hogy tévednek. A Sueiro családnak bejött minden: idilli család, nagyszerű karrier, szuper baráti társaság. A férj, Will vállalati könyvelőként dolgozott, felesége, Jessica pedig egy online grafikus üzletet menedzselt otthonról, gyermekeiket pedig top-magániskolákba járatták. Igazából megvolt mindenük, amiről valaha álmodtak. Mégis úgy érezték, hogy életük rutinszerűvé, elkényelmesedetté és eseménytelenné vált.Gondoltak...