loading

Megtakarítók, figyelem: minden állami támogatás egy helyen!

A magyar állam számos formában ösztönzi az öngondoskodást. Ezek lényege, hogy a befizetésekre valamilyen mértékű pénzbeli támogatás elérhető, összesen több százezer forint értékben! Most összegyűjtöttük, hogy mik ezek a lehetőségek, és melyiket mire lehet használni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Az állami támogatások nagy népszerűségnek örvendenek a megtakarítási piacon. Elég csak a néhány évvel ezelőtt még elérhető lakástakarék-pénztárakra gondolni. A 30%-os (de évente legfeljebb 72 000 forintos) „ingyen pénz” kb. egymillió magyar embert késztetett a lakáscélú öngondoskodásra. Habár az LTP-k támogatását 2018-ban kivezették, továbbra is sok állami pénzhez lehet hozzájutni megtakarítóként.

280 000 forintos SZJA-visszatérítés

Az egyik legismertebb ilyen támogatás az évente 1 alkalommal igényelhető SZJA-visszatérítés. Erre azok jogosultak, akik fizetnek személyi jövedelemadót, és rendelkeznek valamelyik megtakarítással az alábbiak közül. Zárójelben feltüntettük, hogy melyik megtakarítási formánál mennyi az éves maximális támogatás.

Mennyi támogatást lehet így megkapni valójában?

Ezeket összeadva ugyan 380 000 forint jönne ki, de az összes SZJA-visszatérítés összege nem haladhatja meg az évi 280 000 forintot. Azaz hiába szeretné valaki mindhárom kategóriát teljesen kihasználni, erre jelenleg nincs lehetőség. A megkapott támogatás összege gyakorlatilag a megtakarítón múlik. Az állam minden saját befizetést 20%-kal fejel meg. Így például a nyugdíjbiztosítások támogatását azzal lehet kimaxolni, ha valaki évente félretesz 650 000 forintot (azaz havi 54 000 forintot). Az állami támogatás minden esetben feltételekhez kötött: a nyugdíjcélú megtakarítások esetében csak az jogosult rá, aki a nyugdíjkorhatár betöltéséig megtartja a szerződést.

Mire valók a nyugdíjcélú megtakarítási formák?

A fenti konstrukciók közös tulajdonsága, hogy a megtakarító a saját (egyébként is meglévő) céljaira tud pénzt félretenni. Az állam azért támogatja az ilyen jellegű öngondoskodást, mert hosszú távon ezek a megtakarítások némileg az államkasszát is tehermentesíthetik. Például a nyugdíj-előtakarékosságnak köszönhetően a lakosok rendelkezni fognak saját tőkével. Ebből kifolyólag pedig nem lesznek teljesen kiszolgáltatva az állami nyugdíjnak. Bizakodásra ad okot, hogy jelenleg már 1,5 millió ember rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással! Aki kellően korán kezdi, akár 20 millió forintos vagyont is felhalmozhat az évtizedek során.

Nézd meg a kalkulátorral, hogy neked mennyi pénzed gyűlhetne össze idős korodra!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az egészségpénztárak, illetve az önsegélyező pénztárak ezzel szemben rövidebb távú megtakarításnak valók. A működésüket egy bankszámlához hasonlíthatjuk, de a számlán gyűjtött pénzt meghatározott célokra lehet csak elkölteni. Ezek általában valamilyen egészségügyi kiadást takarnak, de több olyan szolgáltatás is elérhető, amely egy gyermek születéséhez kapcsolódik. A 20%-os adójóváírás feltétele egy 180 napos várakozási idő, melynek a befizetés és a vásárlás között kell eltelnie.

Babakötvény

A Babakötvény egy speciális állampapír, melyhez állami támogatás is elérhető. Az állampapírokat mostanában kiemelt érdeklődés övezi, különösen az úgynevezett „szuperállampapírt”, vagyis a Magyar Állampapír Pluszt. Kevesen tudják azonban, hogy a Babakötvény még ennél is kedvezőbb lehet! A Babakötvény ugyanis egyedülállóan magas kamatot kínál a gyermekük számára takarékoskodó szülőknek.

Az itt gyűjtött pénz infláció felett 3%-kal kamatozik, ami jelenleg 6,4% garantált hozamnak felel meg. A rendkívül kedvező kamaton felül az állam további segítséget is nyújt a családoknak. Minden 2005.12.31. után született gyermek számára 42 500 forintos életkezdési támogatás elérhető. Ráadásul még 10%-os támogatás jár a befizetésekre, melynek maximuma évi 6 000 forint. (Ehhez évi 60 000 forint befizetése szükséges.) Figyelemreméltó, hogy a gyermek 19 éves korára ilyen kis összegekkel is összegyűlhet akár 2,5 millió forintos megtakarítás!

Aki szeretné kihasználni a megtakarításokkal járó állami támogatásokat, a Bankmonitor szakértőitől ehhez ingyenes segítséget is kaphat.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás
Mikor lehet már késő elkezdeni félretenni a nyugdíjas évekre?

Ha szeretnél elindítani egy nyugdíjkiegészítő biztosítást annak érdekében, hogy az állami nyugdíjadat kipótold, három fontos kérdésre kell válaszolnod. Mekkora összegre lesz majd szükséged? Mikor akarod elkezdeni? Mennyit tudsz félretenni a...

Elbukhatjuk a nyugdíj-megtakarításunkat, ha elválunk?

Azon túl, hogy a válás szinte minden esetben komoly lelki sérüléseket okoz, a vagyonmegosztáson is túl kell esni. De előfordulhat vajon, hogy a válás során akár meglévő nyugdíj-megtakarításunkat is elveszítjük?...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Ha megvan a 3,5 millió beoltott, a jövő hét közepén nyithatnak a teraszok

  Orván Viktor a közösségi oldalán ismertette a tervezett nyitási intézkedéseket. A vendéglősökre vonatkozó részt kiemeltük. Az újranyitás következő lépéseként, amikor 3,5 millió ember megkapja az első oltását a koronavírus ellen, ki lehet nyitni a vendéglátóhelyek teraszait– mondta a kormányfő. A miniszterelnök úgy számol, hogy a 3,5 milliós számig jövő szerdára vagy csütörtökre juthatunk el.A vendéglátósok teraszdíját eltörlik – tette hozzá....