Betöltés

Felejtsd el az önerő nélküli lakáshitelt!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-07-27

A mai lakásárak ismeretében nem nehéz megtippelni, hogy egyre többek számára csak lakáshitel felvételével válik elérhetővé a kívánt cél. Mindenkinek más az élethelyzete, ami megnehezíti az általánosítást, azonban például abban a kérdésben viszonylag egyértelmű a helyzet, hogy a lakás értékéhez képest mekkora hitelt vehetünk fel. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Volt olyan időszak, amikor a bankok a hitelfedezeti arányoknál nem kellett külső szabályoknak megfelelniük, a válságot követő tapasztalatok ismeretében azonban a jegybank külön rendeletet hozott, amihez minden banknak tartania kell magát.

A rendeletben egyértelműen le van írva, hogy forint alapon nyújtott jelzáloghitelnél az ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a adható ki hitelként. Csak a miheztartás végett, az eurós hiteleknél 50%-os limit él, a forinton és eurón kívüli devizánál 35%-os.

A forinthitelnél maradva a rendelet alapján egy 30 millió forintos ingatlannál a kiadható hitel felső határa 24 millió forint, ezért bármi történjen is 6 millió forintot önerőként be kell tennünk az ingatlanba (az egyéb járulékos költségekről még nem is volt szó). Abban az esetben lehetne csak megoldani, hogy önerő nélkül vehessünk fel hitelt, ha a lakáshitel mögé két ingatlant teszünk be fedezetként. Mondani sem kell, hogy ez milyen kockázatokkal jár együtt.

Azt ne feledjük, hogy a bank a hitelbírálat részeként egy értékbecslővel megállapítatja, hogy a vásárolni kívánt ingatlannak mekkora az értéke. Sok esetben az adásvételi szerződésben szereplő vételárhoz nagyon közeli (enyhén alacsonyabb) értéket fog mondani az értékbecslő, de előfordulhat, hogy ahhoz képest jóval kisebb értéket mond. A bank pedig az értékbecslő által meghatározott forgalmi értékhez fogja tartani magát.

A hitelminősítési folyamatban a bank számára fontos információval bír, hogy a hitelfedezetnél mennyire használjuk ki a szabályok adta lehetőségeket. Azt elmondhatjuk, hogy nagyon sok tényezőtől függ a hitel elbírálása, de egy átlagkereset esetén, ha több önerővel rendelkezünk és az ingatlanhoz képest nem 80% lesz a hitel nagysága, hanem csak 40%, akkor a bank jobb kondíciókat fog nekünk adni. Érthető is ez, hiszen nem leszünk annyira kockázatosak.

Ennél a résznél meg kell említenünk, hogy az ingatlanfedezet önmagában nem elegendő, szükség van emellé még megfelelő jövedelemre is a hitelképesség bizonyításához. A korábbi bekezdésben tárgyaltaknál tehát lehet olyan ügyfél, aki az ingatlan értékéhez képest sok hitelt vesz fel, de éppen nem lesz nagyon kockázatos a bank számára, mert kiemelkedően magas jövedelmet tud bizonyítani.

A jövedelemarányos törlesztőrészletet a fedezethez hasonlóan a jegybank rendelete szabályozza. A JTM októberig 400 ezer forintos jövedelem alatt 50% lehet, míg 400 ezer forintos jövedelem felett 50%. A bankok viszont ennél szigorúbbak, inkább a jövedelem 35-40%-ig engedik elmenni az ügyfelet. Októbertől ezek a szabályok fognak átalakulni, részletek itt. A lényeg, hogy a fix hiteleket felértékeli az új szabályozás.

Mindebből következik, hogy a hitelfelvétel egy nagyon komplex folyamat, és mindig érdemes óvatosabban számolni, nehogy később meglepetések érjenek bennünket. Amit tudatosítani kell, hogy az ingatlanfedezet csak egy a sok tényező közül. Ami viszont nagyon is fontos, hiszen ez teremti meg a lehetőségét, hogy a jelzáloghitel olyan olcsó lehessen.

Használd lakáshitel kalkulátorunk, hogy megtaláld az élethelyzetednek megfelelő hitelt!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 fontos kérdés, ami minden lakásvásárlót érint mostanság

2019. 03. 24.

Ha lakásvásárlásról, otthonteremtésről vagy lakáshitelről van szó, akkor mostanában minden az új családtámogatásokról szól, amelyek alapjaiban változtatják meg a döntési helyzetet. Az ingatlan esetében pedig mindig sok millió forintos tétről...

építkezés

Kapok hitelt egy még csak tervezőasztalon létező ingatlanra?

2019. 03. 20.

Az újépítésű lakások esetében az árak annál kedvezőbbek, minél hamarabb teszi le a foglalót a vásárló, egy sok tízmilliós ingatlannál pedig minden kedvezmény számít. Ezért szerződéskötéskor sokszor még egyetlen kapavágás...

Blogajánló

 • alapblog

  Altruizmus haszna

  „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.