Betöltés

Önerő nélkül lakást venni bátor vállalkozás, de nem lehetetlen!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-02-26

Lakásvásárláshoz vennék fel hitelt, azonban nem rendelkezek önerővel. A kérdésem, hogy ennek ellenére van lehetőségem vásárolni? Előfordulhat az, hogy egy olyan ingatlant beterheljen a bank, amin van már jelzáloghitel? A fenti kérdésekkel egy érdeklődő talált meg bennünket, amire most szakértőnk válaszol.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Nem csoda, hogy hasonló kérdésekkel kerestek meg bennünket, mert a mai ingatlanárak mellett nem könnyű lakást találni. Az önerő kulcsfontosságú, mert az általános szabály az, hogy egy ingatlan értéknek 80%-át hitelezhetik meg a bankok. Vagyis egy 25 milliós ingatlannál 5 millió forintnak kellene lennie az önerőnek.

A szerencsések ezt néhány év alatt több lakástakarék szerződéssel össze tudják gyűjteni, de valóban ehhez szükség van arra is, hogy a jövedelmünkből félre tudjunk tenni havi szinten akár több tízezer forintot. A többgyermekesek a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) miatt lehetnek előnyben, mert a CSOK-ot meglévő gyermek után önerőként fel lehet használni.

Amennyiben még sincs meg a 20%-os önerőnk, sőt semekkora, akkor két út adódik, és mind a kettő elég kockázatos.

Az egyik az, ha például egy személyi kölcsönt veszünk fel és ezt próbáljuk betenni a lakáshitel mellé. A nagy gond itt az lehet, hogy a bank nemcsak az ingatlanfedezetet nézi meg, hanem a jövedelmünket is. Ebben az esetben két hitelt is vissza kell tudnunk fizetni:

 • egy fedezet nélküli, magasabb kamatozású és rövidebb lejáratú személyi kölcsönt,
 • egy ingatlannal fedezett, alacsonyabb kamatozású és hosszabb lejáratú lakáshitelt.

A bankok általában a jövedelem 35-40%-áig hiteleznek, vagyis a törlesztő a jövedelemhez képest nem lehet például csak extrám esetben magasabb, mint 50%. Ezért egy alacsonyabb jövedelem mellett nem lesz esély a két hitelt kigazdálkodni, így a bank el fogja utasítani a kérelmünket.

A másik út az, ha a lakáshitel felvételekor nemcsak a megvásárolt lakást, hanem egy másikat is beteszünk pótfedezetként a hitelbe. Ilyen helyzet állhat fent, ha a jelzálogjogot a szülői lakásra is bejegyzik.

Mondani sem kell, hogy ez mennyire kockázatos vállalkozás, mert bajba sodorhatjuk a családtagjainkat is, ha nem tudunk rendesen fizetni. De vegyük észre, hogy itt sem felejtkezik el a bank a jövedelem vizsgálatától. Ergo, a személyi kölcsönös példához hasonlóan itt is kellő jövedelemmel kell rendelkezni és csak akkor fog a bank igent mondani a hitelre. Bár, még ezzel együtt is mondhatja azt a bank, hogy neki túl kockázatos a hitel és inkább nem is engedélyezi azt.

Végül, de nem utolsó sorban az általános tapasztalat az, hogy egy bank csak egy hitelt tűr meg egy ingatlanon. Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk, hogy miért is nem lehet egy ingatlanra egy lakáshitelt és egy lakástakarék hitelét bejegyezni. Éppen ezért azt is kizártnak tartanánk, hogy egy már megterhelt ingatlant egy új hitellel szintén meg lehessen terhelni. Minden esetben új ingatlant fognak kérni, ami visszavezet a korábbi nehézséghez.

Hozz okos döntést és nézd meg lakáshitel kalkulátorunk!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

A jó lakáshitel választás legfontosabb kérdései

2018. 10. 08.

Változó kamatozású, „olcsó” lakáshitel, vagy hosszú távon rögzített kamatozással és törlesztő részlettel rendelkező, „biztonságos” lakáshitelt érdemes választani? Megéri kifizetni 26%-kal magasabb törlesztőrészletet a biztonságért? Ha a magyar gazdaságban visszaállnak a...

Blogajánló

 • alapblog

  Dolce vita!

  Születéskor várható élettartam Európában: Svájc 83,7 Spanyolország 83,5 Olaszország 83,4 Munkával töltött évek száma: Svájc 42,5, Spanyolország 35,1, legutolsó Olaszország 31,6. Forrás: Vakmajom a Facebookon

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.