Válassz, ha hitelre van szükséged: bank vagy lakástakarék!

Válassz, ha hitelre van szükséged: bank vagy lakástakarék!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-19 Frissítve: 2021-08-06
 

A mai lakásárak mellett nem csak az önerő, hanem a felvehető hitelösszeg nagysága is szűkös keresztmetszet jelent sokak számára, nem csoda, hogy a lakásvásárlók minden lehetséges eszközt megragadnának. A hitellel is kiegészíthető lakástakarék népszerű megoldás, ugyanakkor az így felvehető összeg alacsonynak bizonyulhat a lakásvásárláshoz. Pontosan ezért, jogosan merül fel a kérdés, hogy a bank és a lakástakarék által nyújtott hitel felhasználható-e egyidejűleg a kiszemelt ingatlanhoz?

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

A lakáshitelezésben tulajdonképpen két fő szereplő van a piacon, mégpedig a bankok és a lakástakarékpénztárak. A bankok szerepe közismert a hitelezésben, ugyanakkor a lakástakarékok is aktívan nyújtanak lakáshiteleket. A 30%-os állami támogatással növelt lakás-előtakarékossági lehetőséget nagyon sokat ismerik, ugyanakkor ez igény szerint lakáskölcsönnel is kiegészíthető. Mégpedig a szerződéses összeg mutatja meg, hogy mennyi lehet a lakástakarékból az ingatlanra fordítható teljes pénzösszeg.

Egy 4 éves lakástakarék esetén például a megtakarítási rész (saját befizetés + betéti kamat + állami támogatás) 1,1-1,3 millió forint, ami mellé 1,4-1,9 millió forint hitelt is igényelhetsz. A 10 éves lakástakarékok esetében a megtakarítás 3,13 millió forint, amit már akár 4,5 millió forint hitellel ki lehet egészíteni. Amennyiben sürget az idő, és nem lenne elég a megtakarítási időszak után felhasználni a hitelt, akkor a lakástakarék speciális konstrukciójával, az áthidaló kölcsönnel akár már az induláskor felhasználhatóvá válik a megtakarítás és a hitel összege.

Közeli hozzátartozó bevonásával ugyan a lakástakarék által az ingatlanra fordítható összeg megtöbbszörözhető, mégis könnyen megeshet, hogy még így sem áll rendelkezésre elég forrás a kiszemelt ingatlanra. Így hát sokakban felmerül a kérdés, hogy ezt ki lehet-e egészíteni a lakástakarék hitelét a banktól felvett hitellel, vagy megfordítva a dolgot, a banki hitel mellé kérhető-e hitel a lakástakarékpénztártól is? Például a 20 millió forintos kiszemelt ingatlanhoz 10 millió áthidaló kölcsönünk van, és ehhez a 2 millió forintos önerőnk mellett még 8 millió forint banki hitelre is szükség lenne.

Belegondolva nagyon is kézenfekvő lenne a dolog, és meg is könnyíthetné az életed, hiszen esetlegesen kisebb lenne induláskor az önerőszükséglet. Ugyanakkor a gyakorlat alapján a két jelzáloghitel kombinációja nem igazán tűnik kivitelezhetőnek a vásárláskor. Azzal a problémával szembesülhetsz, hogy a jelzálogbejegyzés csak egy ingatlan esetén működik, vagyis a bankok nem igazán tűrnek meg az ingatlan tulajdonlapján más jelzálogterhet (első ranghelyen). Ez természetesen a lakástakarékpénztárak esetében is igaz, tehát elvárják, hogy csak egy teher legyen bejegyezve az ingatlanra.

A történet akkor lehet működőképes, amennyiben egy másik ingatlan is bevonható fedezetként. Például a banki hitel esetében a vásárolni kívánt ingatlan lesz a fedezet, a lakástakarékpénztár pedig egy másik ingatlanra (például a szülők házára) jegyzi be a terhet. Ez a variáció közel sem rizikómentes, így csak nagyon jó törlesztési képesség mellett érdemes bevállalni.

Egyébiránt marad az a lehetőség, hogy a lakásprojekt finanszírozását egy pénzintézeten belül kell lebonyolítani, magyarul vagy a bank vagy a lakástakarék hitelét veszed fel. Természetesen a szimplán megtakarítási céllal kötött lakástakarék minden esetben hasznosnak bizonyul, hiszen azzal lejáratkor a hiteled fennálló tartozását tudod csökkenteni.

Adott esetben a CSOK tud még segítséget nyújtani, ha használt, vagy új lakás vásárlását tervezed. Amennyiben már van gyermeked, a támogatás összege közvetlenül önerőként használható fel, vállalt gyermek (ún. megelőlegező CSOK) esetében pedig a hitelszükségleted csökkentheti.

Használt lakás vásárlásnál/ bővítésnél a gyermekszámtól függően 600 ezertől – 2,75 millió forintig terjedhet a CSOK összege. Új lakás vásárlás vagy építés esetén a legnagyobb összegű CSOK 10+10-es konstrukcióval a 10 milliós támogatás mellé 10 millió forintos kedvezményes, végig fix 3%-os hitel is igényelhető.

Kalkulátorunk a segítségedre lesz abban, hogy megtaláld a legkedvezőbb lakáshitelt!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés