Betöltés

Felmondanád a megtakarításod? Figyelj, hogy rá ne fázz!

szerző: Bankmonitor
2018-05-14

Bárkivel előfordulhat, hogy miután elhelyezte a megtakarításait valami okból kifolyólag mégis szüksége lesz a pénzre. Ugyanakkor a választott befektetéstől függően nagyon eltérő feltételek mellett lehetséges hozzáférni az összeghez. Éppen ezért a legnépszerűbb megtakarítások esetében összeszedtük, hogy milyen szankciók merülnek fel, ha időközben törnéd fel a megtakarítást.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Bankbetét: búcsút inthetsz a kamatnak

A bankbetét ma kevésbé vonzó megtakarítási forma, hiszen átlagban 0,5% alatti kamatot fizet az ügyfeleknek, ugyanakkor a hagyományok miatt a listánkról mégsem hiányozhat. Amennyiben a betétből lejárat előtt veszed fel a pénzed, akkor jellemzően elbukod az időszakra járó betéti kamatot, azonban az elhelyezett pénzösszegből nem veszítetsz (az időszaki költségeket viszont levonhatják belőle).

Lehet veszíteni az állampapírral is?

Napjaink legnépszerűbb kockázatmentes megtakarítása kétségtelenül a lakossági állampapír. Az állampapírnál az összes költséget megúszhatod, ha a Magyar Államkincstárnál nyitsz számlát, azonban az idő előtti visszaváltásnál a fix árfolyamjegyzés miatt némi veszteséggel kell számolni. A rövid papíroknál fél százalékot, míg az éven túliak esetében 1 százalékot vonnak le az árfolyamból.

Amennyiben például a 2 százalékot fizető egyéves állampapírt lejárat előtt eladod, akkor fél százalékot vonnak le, azonban 3 hónap tartás után már pozitívan jöhetsz ki az ügyletből. Az aktuálisan 3,8%-ot fizető ötéves prémium esetében az 1 százalékos levonás ellenére 4 hónap után nyereséges lesz az üzlet.

A lakástakaréknál bukod az állami támogatást

A lakástakaréknál a szabályok úgy szólnak, hogy a minimális 4 éves futamidő előtti lejárat felmondás esetében a lakástakarék-pénztár kiutalja a befizetéseket és a betéti kamatokat, viszont a 30%-os állami támogatás nem jár. Ha sürgősen szükség van a lakáscélhoz az összegre, az áthidaló kölcsön is szóba jöhet, amellyel a teljes szerződéses összeg felvehetővé válik lejárat előtt.

Ugyanakkor a 4 éven túli befizetések esetében mindenképp jogosult vagy az állami támogatásra is abban az időszakban, amikor befizetést teljesítettél. Például, ha egy 10 éves lakástakarékot felmondasz 6 év után, akkor jár az állami támogatással és kamatokkal növelt befizetésed a 6 éves időszakra.

A nyugdíj-megtakarításoknál zsebbe kell nyúlni

Háromféle nyugdíjcélú-megtakarítás is elérhető jelenleg hazánkban, amelyek 20%-os adójóváírással kecsegtetnek, ugyanakkor a konstrukciókra eltérő feltételek vonatkoznak a hozzáférhetőség, adózás terén.

 • Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében 10 éves várakozási idő van, ami előtt nem férhetsz a megtakarításhoz. Ezután a hozamhoz adómentesen hozzá lehet férni 3 évente, viszont a tőke után adózni szükséges (15% szja + 19,5%-os eho 84%-a). Ráadásul a tőke adózását a befizetéstől eltelt idő függvényében veszik figyelembe: a 11.-20. év között fokozatosan csökken az adóalap, a 21. évtől pedig adómentessé válik az összeg.
 • A nyugdíj-előtakarékossági számlánál nyugdíjba vonulás előtt felvehető a pénz. Ekkor a tőke adómentes, viszont a hozam után adózni szükséges, és az adójóváírást is 20%-kal növelten kell visszafizetni.
 • A nyugdíjbiztosítás is bármikor feltörhető, viszont az elért hozam adóköteles lesz. A tőke esetében a visszavásárlási táblázat szerinti költségeket vonja le a szolgáltató, az adójóváírást pedig 20%-kal növelten kell visszafizetni.

Nézz utána kalkulátorunkkal, hogy mennyit gyűjthetsz össze a nyugdíj-kiegészítésként!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Amikor a tartós befektetési számlánál is adózni kell

A TBSZ számlák 5 évre szólnak és ekkor teljes adómentességet is biztosítanak, ugyanakkor, ha ezt nem várod ki, akkor adóznod kell a kamatok után. A 3. évig még 15%-os az adóteher, míg 3 év után már elegendő 10%-ot megfizetni. Ne feledd, hogy idő előtti felmondás esetében neked kell az adóbevallásban szerepeltetned az adózott összeget.

Befektetési alapok: vigyázz mikor adod el

A befektetési alapoknál komoly szankcióval nem találkozhatsz az eladásnál. Ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy mikor és milyen árfolyamon szállsz ki, ráadásul átfutási ideje is van az eladási megbízásodnak. Egyes alapoknál már akár aznap teljesül az eladás, ugyanakkor más alapoknál 2-3 napba is beletelik mire elszámolják az ügyletet, vagyis mire megkapod a pénzt.

Ugyanakkor vannak olyan befektetési alapok is, ahol büntetést számolnak fel, ha bizonyos időn belül válsz meg a befektetéstől. Tipikusan az ingatlanalapok ilyenek, ahol plusz díjat számolhatnak fel, ha 2-3 évnél hamarabb veszed ki a pénzed.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.08.31.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -1,41% 5,52% 3,95% 7,49% 1
  OTP Supra Alap 4,43% 8,02% 4,53% 15,67%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -2,86% 6,29% 4,39% 13,29%3
  OTP Fundman Alap -14,58% 5,75% n.a. 0,69%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,83% 1,50% 2,39% 4,59%5
  OTP Föld Kincsei Alap -1,25% 16,74% 7,64% 6,33%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,89% 0,17% 3,28% 4,14%7
  OTP Trend Alap 18,66% 9,81% 15,56% 13,95%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: mire figyeljünk a számlanyitásnál?

2018. 09. 20.

A lakástakarék egy jó lehetőség, ha lakáscélra szeretnénk pénzt gyűjteni. Azonban akkor, ha szeretnénk vele a lehető legmagasabb betéti hozamot (EBKM) elérni, már a rövidebb futamidő és a nyitási akciók,...

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Blogajánló

 • alapblog

  Pénz beszél

  A Sargentini-jelentés lényege Magyarország számára nem a 7-es cikkely szerinti eljárás elindítása, hanem a pénzcsapok potenciális elzárása. A 7-es cikkelyhez kapcsolódó eljárás valószínűleg egyébként is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.