Betöltés

Felmondanád a megtakarításod? Figyelj, hogy rá ne fázz!

szerző: Bankmonitor
2018-05-14

Bárkivel előfordulhat, hogy miután elhelyezte a megtakarításait valami okból kifolyólag mégis szüksége lesz a pénzre. Ugyanakkor a választott befektetéstől függően nagyon eltérő feltételek mellett lehetséges hozzáférni az összeghez. Éppen ezért a legnépszerűbb megtakarítások esetében összeszedtük, hogy milyen szankciók merülnek fel, ha időközben törnéd fel a megtakarítást.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Bankbetét: búcsút inthetsz a kamatnak

A bankbetét ma kevésbé vonzó megtakarítási forma, hiszen átlagban 0,5% alatti kamatot fizet az ügyfeleknek, ugyanakkor a hagyományok miatt a listánkról mégsem hiányozhat. Amennyiben a betétből lejárat előtt veszed fel a pénzed, akkor jellemzően elbukod az időszakra járó betéti kamatot, azonban az elhelyezett pénzösszegből nem veszítetsz (az időszaki költségeket viszont levonhatják belőle).

Lehet veszíteni az állampapírral is?

Napjaink legnépszerűbb kockázatmentes megtakarítása kétségtelenül a lakossági állampapír. Az állampapírnál az összes költséget megúszhatod, ha a Magyar Államkincstárnál nyitsz számlát, azonban az idő előtti visszaváltásnál a fix árfolyamjegyzés miatt némi veszteséggel kell számolni. A rövid papíroknál fél százalékot, míg az éven túliak esetében 1 százalékot vonnak le az árfolyamból.

Amennyiben például a 2 százalékot fizető egyéves állampapírt lejárat előtt eladod, akkor fél százalékot vonnak le, azonban 3 hónap tartás után már pozitívan jöhetsz ki az ügyletből. Az aktuálisan 3,8%-ot fizető ötéves prémium esetében az 1 százalékos levonás ellenére 4 hónap után nyereséges lesz az üzlet.

A lakástakaréknál bukod az állami támogatást

A lakástakaréknál a szabályok úgy szólnak, hogy a minimális 4 éves futamidő előtti lejárat felmondás esetében a lakástakarék-pénztár kiutalja a befizetéseket és a betéti kamatokat, viszont a 30%-os állami támogatás nem jár. Ha sürgősen szükség van a lakáscélhoz az összegre, az áthidaló kölcsön is szóba jöhet, amellyel a teljes szerződéses összeg felvehetővé válik lejárat előtt.

Ugyanakkor a 4 éven túli befizetések esetében mindenképp jogosult vagy az állami támogatásra is abban az időszakban, amikor befizetést teljesítettél. Például, ha egy 10 éves lakástakarékot felmondasz 6 év után, akkor jár az állami támogatással és kamatokkal növelt befizetésed a 6 éves időszakra.

A nyugdíj-megtakarításoknál zsebbe kell nyúlni

Háromféle nyugdíjcélú-megtakarítás is elérhető jelenleg hazánkban, amelyek 20%-os adójóváírással kecsegtetnek, ugyanakkor a konstrukciókra eltérő feltételek vonatkoznak a hozzáférhetőség, adózás terén.

 • Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében 10 éves várakozási idő van, ami előtt nem férhetsz a megtakarításhoz. Ezután a hozamhoz adómentesen hozzá lehet férni 3 évente, viszont a tőke után adózni szükséges (15% szja + 19,5%-os eho 84%-a). Ráadásul a tőke adózását a befizetéstől eltelt idő függvényében veszik figyelembe: a 11.-20. év között fokozatosan csökken az adóalap, a 21. évtől pedig adómentessé válik az összeg.
 • A nyugdíj-előtakarékossági számlánál nyugdíjba vonulás előtt felvehető a pénz. Ekkor a tőke adómentes, viszont a hozam után adózni szükséges, és az adójóváírást is 20%-kal növelten kell visszafizetni.
 • A nyugdíjbiztosítás is bármikor feltörhető, viszont az elért hozam adóköteles lesz. A tőke esetében a visszavásárlási táblázat szerinti költségeket vonja le a szolgáltató, az adójóváírást pedig 20%-kal növelten kell visszafizetni.

Nézz utána kalkulátorunkkal, hogy mennyit gyűjthetsz össze a nyugdíj-kiegészítésként!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Amikor a tartós befektetési számlánál is adózni kell

A TBSZ számlák 5 évre szólnak és ekkor teljes adómentességet is biztosítanak, ugyanakkor, ha ezt nem várod ki, akkor adóznod kell a kamatok után. A 3. évig még 15%-os az adóteher, míg 3 év után már elegendő 10%-ot megfizetni. Ne feledd, hogy idő előtti felmondás esetében neked kell az adóbevallásban szerepeltetned az adózott összeget.

Befektetési alapok: vigyázz mikor adod el

A befektetési alapoknál komoly szankcióval nem találkozhatsz az eladásnál. Ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy mikor és milyen árfolyamon szállsz ki, ráadásul átfutási ideje is van az eladási megbízásodnak. Egyes alapoknál már akár aznap teljesül az eladás, ugyanakkor más alapoknál 2-3 napba is beletelik mire elszámolják az ügyletet, vagyis mire megkapod a pénzt.

Ugyanakkor vannak olyan befektetési alapok is, ahol büntetést számolnak fel, ha bizonyos időn belül válsz meg a befektetéstől. Tipikusan az ingatlanalapok ilyenek, ahol plusz díjat számolhatnak fel, ha 2-3 évnél hamarabb veszed ki a pénzed.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Itt vannak a kedvenc lakossági állampapírok

2019. 04. 15.

7637 milliárd forint volt a lakossági állampapírok teljes állománya az első negyedév végén, ami 300 milliárd forintos bővülés egy év alatt. A Babakötvény 50 százalékos növekedési üteme volt a legkiemelkedőbb...

családi megtakarítás

A te háztartásod vagyona eléri a magyar átlagot?

2019. 04. 10.

A háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 vége között jelentős mértékben nőtt az MNB legutóbbi "Miből élünk?" felmérésének adatai szerint. De kiknek nőtt leginkább a vagyona, és mely régiók gyarapodnak...

kalkuláció

Végre rövid távra is jár majd a kamatadó-mentesség!

2019. 03. 14.

Nem kell kamatadót fizetni a június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatai után. Kiszámoltuk, hogy az aktuális kamatok alapján mennyivel meg ez az elérhető hozamokat. Jelenleg 15%-os kamatadó terheli a...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.