Felújítás alatt álló, szétbombázott lakást vennél? Így kaphatsz rá hitelt!

Felújítás alatt álló, szétbombázott lakást vennél? Így kaphatsz rá hitelt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-08 Frissítve: 2022-07-11
 

Mind gyakrabban találkozhatunk olyan ingatlanhirdetésekkel, ahol félkész házat, esetleg felújítás alatt lévő lakást árulnak. Csábító lehet vevői oldalról a viszonylag kedvező ár, hiszen a jelenlegi építőanyag és munkaerő költségek mellett nem mindenki szeretne belevágni egy ilyen vételbe. Előfordulhat azonban, hogy mégis lecsapnánk rá, például azért, mert mi magunk el tudjuk végezni a munkálatokat, esetleg ismerünk megfelelő szakembereket. Ha hitel is kell a vásárláshoz, akkor viszont nem biztos, hogy menni fog a dolog. Mutatjuk, miről is van szó.

Elsőre akár még jó ötletnek is tűnhet, hogy egy a felújítási munkák közben félbehagyott ingatlant vásároljunk meg, hiszen ilyenkor az eladó jó eséllyel szorult helyzetben van, így remek lehet az alkupozíciónk. Bármennyire kecsegtető is az ajánlat, ne foglalózzuk le a lakást azt megelőzően, hogy nem rendeztük a finanszírozás kérdését.

Hirdetés

Hirdetés

Lakható ingatlanra kérhető lakáshitel és csok-hitel

Amennyiben saját megtakarításból rendeznénk a számlát, akkor nincs probléma, kifizetjük a vételárat, majd elvégezzük vagy elvégeztetjük a munkálatokat saját zsebből. Egészen más a helyzet azonban akkor, ha banki finanszírozásra is szükségünk lesz. A lakáshitel igényléséhez ugyanis fontos feltétel, hogy a megvásárolni és fedezetként bevonni kívánt ingatlan lakható legyen, vagyis legyen benne víz, fűtés, működő fürdőszoba, wc és konyha. Ezért, ha a konyhabútort már kivették, ha a kád helye üresen tátong, vagy éppen a gáz és vízvezetékek meg vannak bontva, akkor bizony az értékbecslő úgy ítéli majd meg, hogy az ingatlan az adott pillanatban nem lakható állapotú.

A csok támogatás és az ehhez kapcsolódó csok-hitel esetében is elvárás, hogy igényléskor lakható legyen az ingatlan, tehát aki esetleg ezekkel számol a vásárlásnál, az ugyancsak akadályba fog ütközni. Szerencséje van a vevőnek akkor, ha az ingatlan egy, a csok rendeletben nevesített, úgynevezett preferált településen van, mert akkor falusi csok igényelhető rá. A falusi csok összegének ugyanis legfeljebb a fele fordítható az ingatlan megvásárlására, a fennmaradó részt felújításra/korszerűsítésre kell fordítani, a lakhatóság pedig csak a munkálatok elvégzését követően elvárás.

Miként adható el, illetve vásárolható meg egy felújítás alatt álló, éppen nem komfortos lakóingatlan?

1. Az eladó maga újítja fel eladás előtt

Az eladó maga is elvégeztetheti az ahhoz szükséges felújítási munkálatokat, hogy a lakásra jelzáloghitelt kaphassanak a potenciális vevők. Ezzel a lakása a piacon mindenképpen jobb esélyekkel indul. A munkálatokat fizetheti saját zsebből, de akár az otthonfelújítási támogatás és az ehhez kapcsolódó otthonfelújítási hitel kombinálásával is meg lehet csináltatni minden szükségeset, a vételárból pedig a hitel rendezhető.

2. Fedezetlen hitelből vásárol a vevő

A lakhatóság kérdése kizárólag a lakáshitelek és a csok támogatás esetében probléma. Ha a vevő személyi kölcsönből vagy akár Babaváró hitelből fizet, akkor ez nem jelent akadályt. Fontos, hogy a személyi hitel és Babaváró maximális összege egyaránt 10 millió forint, ha ennél többet kérnek az ingatlanért, akkor azt saját zsebből kell fizetni. Illetve a csok ebben az esetben nem igényelhető, ami gyerekszámtól függően 0,6-2,75 millió forintot jelenthetne használt ingatlanra.

Az is megoldás lehet, hogy maga a vétel fedezetlen hitelből történik, a felújítást pedig például támogatott otthonfelújítási hitelből fizeti a család, amit persze előtörleszthet az otthonfelújítási támogatás után az államtól visszakapott akár 3 millió forintból.

3. Másik ingatlanra vesz fel hitelt a vevő

Amennyiben van másik fedezetként bevonható ingatlan, akkor lehetőség van arra szabad felhasználású jelzáloghitelt igényelni, amikor pedig a megvásárolt ingatlant sikerült felújítani, akkor a hitel átjegyezhető a másik lakásra. A megoldás hátránya, hogy a szabad célú hitel kamata jellemzően magasabb, illetve a hitelhez kapcsolódó egyszeri költségeket duplán kell megfizetni, ami átlagos hitelösszegnél nagyságrendileg 200 ezer forint plusz kiadást jelenthet.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés