Betöltés

Fogyasztóbarát lakáshitelt szeretnél? Ezeknek a feltételeknek kell megfelelned!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-07-11

Elsőként június 23-án az FHB Bank jelent meg olyan hiteltermékkel a piacon, amely megkapta az MNB-től a Fogyasztóbarát Lakáshitel minősítést. Múlt héten csatlakozott jó pár takarékszövetkezeti termék is. Előbbiek esetén már az is tudható, milyen feltételekkel kaphatja meg az adós a minősített kölcsönt.

Átláthatóbb, egyszerűen igényelhető, gyorsabban hozzáférhető, hosszútávon kiszámítható hitel szerepét hivatott betölteni a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, amelyek esetén a felszámítható kamat és egyéb költségek is erősen szabályozottak. Azt már megvizsgáltuk, hogy milyen változást hozott az első minősített hitel megjelenése a piacon, most pedig azt vettük górcső alá, kik férhetnek hozzá az újdonsült konstrukcióhoz.

Csak meghatározott célra vehető fel

Alapvetően lakáscél kielégítését szolgálhatja csak az új hitel, de abból sem mindegyiket lehet megvalósítani. Például lakóingatlan bővítésre és felújításra nem igényelhető, az MNB által lefektetett szabályok szerint csak az alábbi célok jöhetnek szóba:

 • új vagy használt lakásvásárlás,
 • lakóház, lakás építése,
 • építési céllal történő telekvásárlás,
 • üdülő építése, vásárlása,
 • lakáscélú kölcsön kiváltása,
 • valamint garázs vásárlása.

Az FHB Bank terméke esetén az üdülő építési cél nem található meg, sem a telekvásárlás, garázs pedig kizárólag akkor finanszírozható a hitelből, ha a vásárolandó lakóingatlanhoz tartozik, és elsődlegesen a lakóingatlan a kölcsön fedezete (a garázs csak kiegészítő fedezet lehet).

Az adós(ok) által igazolható jövedelem sem mindegy

A bankok többféle jövedelem típust elfogadnak hitelfelvételnél, de csak meghatározott feltételekkel. Bizonyos jövedelmek önállóan beszámíthatóak (nem kell mellé más típusú jövedelmet is igazolni), míg mások csak kiegészítő jövedelemként jöhetnek szóba (szükséges melléjük másik, önállóan elfogadható jövedelmet is igazolni).

Például hitelfelvétel alapjául szolgálhat – a teljesség igénye nélkül – ingatlan bérbeadásából, vagy EVA-s vállalkozásból származó bevétel, a bónusz, de még a tiszteletdíj is. Hogy pontosan mit vesznek figyelembe a bankok a kölcsön odaítélésekor, az pénzintézetenként eltérő, továbbá az első bank példájából kiindulva Minősített Fogyasztóbarát Hitel esetén szűkebb az elfogadható jövedelmek listája.

A kölcsön további szereplőire vonatkozóan is alkalmazhat a bank szigorúbb feltételek annál, mint amit az MNB minősítés nélküli hiteleire alkalmaz. Ilyen szereplők a további adósok (régen kezesek), akik a jövedelmükkel segítik a hitelfelvételt. Továbbá kötelező szereplői egy hitelügyletnek a fedezetül felajánlott ingatlan haszonélvezői is, akik ugyanúgy adósként kell, hogy aláírják a kölcsönszerződést.

Könnyítést is kapnak az igénylők a hiteligénylés elindításakor

A hitelkérelem mindig csak akkor indítható el, ha az igénylők minden, a bank által elvárt papírt begyűjtöttek. A szükséges dokumentumok összegyűjtését általában egy ellenőrző lista segíti, amelyet az adott bank állít össze.

Fogyasztóbarát hitel esetén a kérelem befogadásakor a bank egy kötelező érvényű ajánlatot is kell, hogy adjon a leendő adósnak, amelytől később a fogyasztó számára hátrányosan eltérni nem lehet (kivéve, ha például az értékbecslés eredménye alapján nem nyújtható a kért hitel).

A hitel befogadásakor a bank az értékbecslést is megrendeli, amelynek díját az ügyfél fizeti. Az FHB Bank esetében az értékbecslés elindítása már akkor is megtörténhet, ha még nem állt össze a teljes paksaméta, a díjat viszont csak akkor kell megfizetni, amikor a kérelem már hiánytalan és az ügyfél a kötelező érvényű ajánlatot is megkapta.

Keress rá már most a kalkulátorunkkal, hogy melyek a legjobb lakáshitelek!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Jó hitel a CSOK-hitel?

2018. 11. 22.

Már a kétgyermekes családok is jogosultak a 3 százalékos fix kamatú, akár 10 millió forint összegű CSOK-hitelre, míg a háromgyermekesek akár 15 millió forintot is igényelhetnek decembertől. De mit kell...

Azt hiszed, hogy az OTP áll Hozzád a legközelebb?

2018. 11. 21.

A bankfiókok száma az utóbbi 10 évben körülbelül 30%-kal, a banki alkalmazottaké nagyjából 10%-kal csökkent, mivel a pénzintézetek igyekeznek ügyfeleiket inkább az online felületek felé terelni. A trend idén annyiban...

Blogajánló

 • alapblog

  A tőzsde jelene és jövője

  A Párbeszéd a gazdaságról legutóbbi adásában Máté-Tóth István, a BÉT vezérigazgató-helyettese és Korányi G. Tamás, tőzsdei szakértő beszélgettek a tőzsde szerepéről, jelenéről és jövőjéről. Az alábbiakban...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.