Betöltés

Tényleg nagy változást hozott a szuperhitel? Lássuk a medvét!

szerző: Bankmonitor
2017-07-07

A lakáshitelekkel az elmúlt időszakban nagy szerencsénk volt, hiszen szinte hónapról-hónapra alacsonyabb THM mellett tudtunk hitelt felvenni. Július elejétől ráadásul már a korábban beharangozott fogyasztóbarát lakáshitellel is találkozhatunk, amivel még inkább bővül az elérhető paletta. Jelenleg egy gyorsan változó kamatú lakáshitelre 2,85%-os THM-mel csaphatunk le, ugyanakkor az évekig fix a törlesztővel rendelkező hitelekre is 3,6%-os THM mellett hozzá lehet jutni. A legjobb hitelek listáján már az első fogyasztóbarát hitel is feltűnik, habár jelenleg a piaci hitelek is nagyon kedvezőek. Cikkünkben áttekintettük mire is lehet számítani a bankok kínálatában.

Drágultak a gyakran változó lakáshitelek

A legalacsonyabb kamattal azokat a hiteleket érjük el, ahol a kamat és a törlesztőnk a piaci kamatok mozgásának megfelelően éven belül is változhat. Ezzel azonban kamatkockázatnak tesszük ki magunkat, ami akkor jelent problémát, ha a mélyponton lévő kamatok elkezdenek emelkedni, hiszen ekkor a hitel törlesztése is megdrágul.

A legolcsóbb lakáshitelt jelenleg 6 hónapos kamatperiódussal érjük el, ahol a teljes hiteldíj mutató (THM) mindösszesen 2,85%, ami egy 10 milliós 20 éves futamidejű hitel esetében 54 ezer forintos törlesztőt jelent.

Érdekes módon jelenleg azért sem éri meg a legrövidebb 3 hónapos kamatperiódusú hitelek között nézelődni, mert ezek még a többi éven belüli kamatváltozású hitelhez képest is kedvezőtlenek, a THM-jük 1,5-2%-kal is drágábbak lehet. Ráadásul a K&H Bank és a Gránit Bank által kínál 3 havi kamatperiódusú hiteleinél még rendre 0,15 és 1,28%-kal is nőtt a THM az előző hónaphoz képest. Amiben közrejátszott a bank által kínált akció kifutásának hatása is.

Ezzel szemben a 6 és 12 havi kamatperiódusú lakáshiteleknél minimálisan javultak a kondíciók, átlagosan 0,1%-kal csökkent a THM.

Találd meg a legkedvezőbb lakáshitelt a következő kalkulátor segítségével!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Csökkent a biztonság ára és a minősített hitel is toppon van

Ma a hitelfelvevők kicsit több mint fele választ olyan lakáshitelt, ahol a kamat és a törlesztő is évekig változatlan marad. Ez azért szerencsés, mert ők még alacsony kamat mellett rögzítik a hitel törlesztését, és nem kell aggódniuk amiatt, hogy a piaci kamatok közben hova vándorolnak el.

Az igényeket tükrözi a bankok kínálata is, ugyanis ma már a rövid kamatperiódusú hitelek helyett a hosszú távon rögzített kerültek túlsúlyba, azon belül is az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelekből van a legnagyobb a választék. Ez számunkra szerencsés, mert ez egyben a versenyhelyzet fokozódását is jelenti, ami miatt a bankok is egyre jobb ajánlattal rukkolnak elő. Ráadásul a fogyasztóbarát lakáshitelek is azt segítik elő, hogy a lehető legjobb kondíciók mellett dönthessünk.

Jelenleg a fixálás időtávjától függően 4,54%-tól 9,48%-ig terjedő THM mellett vehetünk fel lakáshitelt, amivel a havi törlesztőnk is 62 ezer és 89 ezer forint között szóródik egy 10 millió forintos 20 éves futamidejű lakáshitelnél. Ráadásul az 5 és 10 éves kamatperiódusú hiteleknél az elmúlt hónapokhoz képest kedvezőbb feltételeket érhetünk el.

Összességében érdemi mozgást a lakáshitelek THM-jében az előző hónapokhoz képest nem látni, ugyanakkor néhány bank eszközölt változtatásokat.

Az FHB Bank 5 éves kamatperiódusú hitelének THM-je 5,29%-ról 4,54%-ra, míg 10 éves kamatperiódusú hiteleknél 6,14%-ról 5,87%-ra mérséklődött, amivel a legkedvezőbb ajánlatok közé tartozik. A változás a feltételrendszer kedvező módosulásának köszönhető, ráadásul az FHB volt az első bank, amely minősített fogyasztóbarát lakáshitellel is előrukkolt az előző hónap végén.

Az FHB Bank 5 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát lakáshitelének THM-je a mi számításunk szerint 4,64%-ra jön ki, amivel bekerült a legkedvezőbb hitelek közé a csoportban. Ugyanakkor a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú hitelek között az FHB minősített hitele már nem tűnik fel, mert 6%-os THM-mel érhető el (4. helyezést ért el).

Meglepőnek tűnhet, de az FHB Bank esetében úgy néz ki, hogy a hagyományos piaci lakáshitelhez olcsóbban juthatunk hozzá kicsivel, mint a fogyasztóbarát lakáshiteléhez. Annak dacára van ez így, hogy a hitelkamat alacsonyabb, mint a piaci esetében, ugyanakkor a drágább egyéb költségek miatt összességében a THM mégis magasabbra jön ki. Ugyanakkor attól függően, hogy milyen számlát választunk a hitelhez, a THM kedvezőbb is lehet, hiszen a szabályok szerint a drágábbnak számító alapszámlát veszik figyelembe.

A Raiffeisen Bank volt az egyedüli, ahol érdemben drágult a lakáshitel, ugyanis a 10 évig fixált hitel THM-je 6,74%-ról 7,13%-ra emelkedett.

Mindent egybevéve, a fogyasztóbarát lakáshitel valóban elindított némi csökkenést a hitelek THM-jében, de mivel egyelőre csak az FHB Bank és a csoporthoz tartozó takarékszövetkezetek kínálatában érhető el az új lakáshitel, még érdemi javulás nem következhetett be. Kíváncsian várjuk, hogy legkésőbb szeptemberre mennyire alakul át a piac.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.