Fontos változások! Oda kell figyelnünk a határidőkre, ha családvédelmi támogatást igényelnénk

Fontos változások! Oda kell figyelnünk a határidőkre, ha családvédelmi támogatást igényelnénk
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-06-22
 

Sok helyen olvashattuk már, hogy a családvédelmi támogatások igénylésének feltételein több ponton lazítottak június közepétől, így több pár lehet jogosult csok támogatásra és Babaváró hitelre. Emellett egyszerűbben lehet leigazolni számos feltételt is. Ugyanakkor jobban oda kell figyelnünk a határidőkre, mert könnyen lecsúszhatunk az egyes támogatásokról, emiatt pedig több millió forintot veszíthetünk.

A 2020. május 29-én megjelent kormányrendelet több ponton is módosította a Babaváró hitel, a csok támogatás és a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés igénylési feltételeit. Emiatt június 13-tól sokan könnyebben tudnak családvédelmi támogatást igényelni. A számos lazítás mellett azonban a jövőben fokozottabban kell figyelnünk a határidőkre. Könnyen lemaradhatunk egyes kedvezmények igényléséről, ami miatt akár több millió forinttól is eleshetünk.

Hirdetés

Hirdetés

Fontos határidők a Babavárónál

A Babaváró hitelt (más néven Babaváró támogatás) igényelhetjük úgy is, hogy már gyermeket várunk. Amennyiben a baba elérte a 12 hetes magzati kort, akkor már magán a kérelmen jelezhetjük, hogy szeretnénk a törlesztés 3 éves szüneteltetését kérni. A terhességet a várandósgondozási könyv mellett leigazolhatjuk külön orvosi igazolással is.

Figyelnünk kell azonban arra, hogy az igazolást legfeljebb az igénylés beadását megelőző 15. napon állíthatták ki. Ha pedig várandósgondozási könyvvel igazolnánk születendő gyermekünket, akkor abban az utolsó bejegyzés dátuma nem lehet 15 napnál régebbi a kérelem beadásához képest.

Ha ennél régebbi lenne az igazolás, vagy az utolsó bejegyzés, akkor sincs azonban semmi veszve. Vélhetően a bankok kérni fogják a megfelelő dokumentumot, ami időveszteséget okozhat, illetve némi vesződséggel járhat, de összességében nem buknánk el emiatt a támogatást: az igazolás pótlását követően megkaphatjuk a Babavárót és elindulna a törlesztés szüneteltetése is.

60 napunk van a törlesztés szüneteltetését kérni

Ha a Babaváró folyósítását követően születne gyermekünk, akkor is kérhetjük természetesen a törlesztés 3 éves felfüggesztését. Fontos azonban, hogy a gyermek születésétől számítva 60 napunk van a moratórium igénylésére. Vagyis a születést követően két hónapunk van eldönteni, hogy szeretnénk-e tovább fizetni a kölcsönünket. Utólag ezt már nem tudjuk megigényelni, és bár emiatt a Babaváróra visszafizetendő összeg nem emelkedne, de a gyermek születését követő – amúgy is sok kiadással járó – időszakban a moratórium azért komoly segítséget jelenthet.

Elbukható a tartozáselengedés

Második gyermekünk után 1, míg harmadik babánk születésekor további 4 millió forintot elengednek meglévő lakáshitelünk tőketartozásából, minden további gyermek után pedig újabb 1-1 millió forinttal csökken a meglévő hitel. Július 1-től azonban ennél a támogatásnál is nagyon figyelnünk kell a határidőkre.

Gyermekünk megszületésétől számítva ugyanis 60 napunk van beadni a kérelmet a kormányhivatalban, ha ezt elmulasztjuk, akkor akár el is veszíthetjük a kedvezményt. Amennyiben akadályoztatva vagyunk, akkor annak elhárultát követő 30 napon belül is benyújthatjuk még a kérelmet, ám így sem haladhatja meg az igénylés végső határideje a születést követő 120. napot. Ha nem figyelünk a határidőre, akkor akár 4 millió forintot is bukhatunk emiatt. Fontos, azonban hogy ez a módosítás csak a július elsejét követően született gyermekekre lesz érvényes, vagyis visszamenőleg senki sem veszítheti el a támogatást az új határidők miatt.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés