Betöltés
loading

Fontos változások! Oda kell figyelnünk a határidőkre, ha családvédelmi támogatást igényelnénk

Sok helyen olvashattuk már, hogy a családvédelmi támogatások igénylésének feltételein több ponton lazítottak június közepétől, így több pár lehet jogosult csok támogatásra és Babaváró hitelre. Emellett egyszerűbben lehet leigazolni számos feltételt is. Ugyanakkor jobban oda kell figyelnünk a határidőkre, mert könnyen lecsúszhatunk az egyes támogatásokról, emiatt pedig több millió forintot veszíthetünk.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

A 2020. május 29-én megjelent kormányrendelet több ponton is módosította a Babaváró hitel, a csok támogatás és a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés igénylési feltételeit. Emiatt június 13-tól sokan könnyebben tudnak családvédelmi támogatást igényelni. A számos lazítás mellett azonban a jövőben fokozottabban kell figyelnünk a határidőkre. Könnyen lemaradhatunk egyes kedvezmények igényléséről, ami miatt akár több millió forinttól is eleshetünk.

Fontos határidők a Babavárónál

A Babaváró hitelt (más néven Babaváró támogatás) igényelhetjük úgy is, hogy már gyermeket várunk. Amennyiben a baba elérte a 12 hetes magzati kort, akkor már magán a kérelmen jelezhetjük, hogy szeretnénk a törlesztés 3 éves szüneteltetését kérni. A terhességet a várandósgondozási könyv mellett leigazolhatjuk külön orvosi igazolással is.

Figyelnünk kell azonban arra, hogy az igazolást legfeljebb az igénylés beadását megelőző 15. napon állíthatták ki. Ha pedig várandósgondozási könyvvel igazolnánk születendő gyermekünket, akkor abban az utolsó bejegyzés dátuma nem lehet 15 napnál régebbi a kérelem beadásához képest.

Ha ennél régebbi lenne az igazolás, vagy az utolsó bejegyzés, akkor sincs azonban semmi veszve. Vélhetően a bankok kérni fogják a megfelelő dokumentumot, ami időveszteséget okozhat, illetve némi vesződséggel járhat, de összességében nem buknánk el emiatt a támogatást: az igazolás pótlását követően megkaphatjuk a Babavárót és elindulna a törlesztés szüneteltetése is.

60 napunk van a törlesztés szüneteltetését kérni

Ha a Babaváró folyósítását követően születne gyermekünk, akkor is kérhetjük természetesen a törlesztés 3 éves felfüggesztését. Fontos azonban, hogy a gyermek születésétől számítva 60 napunk van a moratórium igénylésére. Vagyis a születést követően két hónapunk van eldönteni, hogy szeretnénk-e tovább fizetni a kölcsönünket. Utólag ezt már nem tudjuk megigényelni, és bár emiatt a Babaváróra visszafizetendő összeg nem emelkedne, de a gyermek születését követő – amúgy is sok kiadással járó – időszakban a moratórium azért komoly segítséget jelenthet.

Elbukható a tartozáselengedés

Második gyermekünk után 1, míg harmadik babánk születésekor további 4 millió forintot elengednek meglévő lakáshitelünk tőketartozásából, minden további gyermek után pedig újabb 1-1 millió forinttal csökken a meglévő hitel. Július 1-től azonban ennél a támogatásnál is nagyon figyelnünk kell a határidőkre.

Gyermekünk megszületésétől számítva ugyanis 60 napunk van beadni a kérelmet a kormányhivatalban, ha ezt elmulasztjuk, akkor akár el is veszíthetjük a kedvezményt. Amennyiben akadályoztatva vagyunk, akkor annak elhárultát követő 30 napon belül is benyújthatjuk még a kérelmet, ám így sem haladhatja meg az igénylés végső határideje a születést követő 120. napot. Ha nem figyelünk a határidőre, akkor akár 4 millió forintot is bukhatunk emiatt. Fontos, azonban hogy ez a módosítás csak a július elsejét követően született gyermekekre lesz érvényes, vagyis visszamenőleg senki sem veszítheti el a támogatást az új határidők miatt.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online BabaváróÚJ
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
kislány

Falusi csok: ezek a leggyakoribb félreértések

Népszerű a falusi csok, ám még mindig sok ezzel kapcsolatban a félreértés. A Bankmonitor.hu összegyűjtötte ezek közül a leggyakoribbakat. A falusi csok remek lehetőséget jelent azoknak a gyermekes vagy gyermekvállalást...

Ötször gyorsabban is megkaphatod a Babaváró hitelt!

A Babaváró hitel bevezetése óta eltelt egy év alatt hazánk egyik legnépszerűbb hitelkonstrukciójává vált. Az egyes bankoknak kérelmed beadásától számítva 10 munkanapon belül döntést kell hozniuk, ez jogszabályi előírás. Ha...

Hogyan válasszunk megtakarítást?

Sokan jelenleg csak két alternatívát látnak a hazai megtakarítási piacon: ingatlanbefektetés, vagy lakossági állampapír vásárlás. A kérdés azonban ennél sokkal összetettebb, nem mindenkinek ez a két megtakarítási forma a legkedvezőbb....

Blogajánló