Betöltés

Garantált 10%-os hozamra vágysz? Van egy befektetés, ami még ezt is teljesíti

szerző: Bankmonitor
2017. 03. 16.

Különösen nagy gondban lehetünk, ha nehezen összegyűjtött pénzünknek keresünk helyet, hiszen a jól bevált megtakarítási formákkal már a pénzünk vásárlóértékét sem tudjuk megőrizni. Ugyan az elérhető hozamok nagysága sokat csökkent az elmúlt időszakban, a megtakarítási célunktól függően még mindig rendelkezésünkre állnak jó lehetőségek. Nagyobb kockázat vállalása nélkül 0,2-4 százalék körüli hozamra számíthatunk, viszont ha konkrétan tudjuk, hogy lakáscéllal fektetnénk be, még a lakástakarékok képében verhetetlen lehetőségre bukkanhatunk.

A megtakarítások frontján a lakástakarék viszi a prímet

Azzal már a legtöbben szembesülhettünk, hogy a kockázatmentes befektetéseknél komoly akadályokba ütközünk, ugyanis az elérhető hozam rendkívül sokat zuhant az elmúlt évek során.

Az tiszta sor, hogy ma egy bankbetét, vagy pénzpiaci alap már labdába sem tud rúgni, hiszen általuk már alig gyarapodik valamit a pénzünk. Ezzel szemben egy lakossági állampapírral már kockázatvállalás nélkül vonzó hozamot érhetünk el, ráadásul a hosszabb lejáratú kötvények felé elmozdulva 4 százalék fölé is feltornászható a hozamunk.

Ugyanakkor a befektetési alapok korábbi sztárjainak, a kötvényalapoknak a teljesítménye is már csak árnyéka a pár évvel ezelőtt megszokottnak. Egy rövid futamidejű kötvényekre fókuszáló alappal az elmúlt egy év alapján már átlagosan csak 1,8 százalékos hozam üthette a markunk, viszont ha egy hosszabb futamidejű kötvényalappal ennél nagyobb kockázatot is vállaltunk, akkor is csak 2,4 százalékos hozamot zsebelhettünk be. Azt is érdemes leszögezni, hogy a kötvényalapok várhatóan az elkövetkező időszakban sem tudnak majd magukra találni, mivel a közelgő hozamemelkedés negatív hatást fejthet ki a teljesítményükre, így befektetőként veszteségekbe is futhatunk.

Egy hajszálnyival járnak a kötvényalapok előtt az abszolút hozamú alapok, bár azt meg kell jegyezni, hogy az összehasonlíthatóság érdekében itt azokat az alapokat ragadtuk ki, melyek kevésbé számítanak kockázatosnak. Ezek az abszolút hozamú alapok átlagosan 2,6 százalékos hozamot biztosítottak az elmúlt egy évben, ugyanakkor, ha a kategória egészét nézzük, ahol már jóval kockázatosabb alapok is megjelennek, 6,8 százalékos hozam is elérhető volt.

Jelenleg egyetlen olyan megtakarítási formát találunk, amellyel kockázatvállalás nélkül, garantáltan 10%-ot is meghaladó hozamot érhetünk el, ez pedig a lakástakarékpénztár. Ez a kiemelkedő hozam úgy válik lehetővé, hogy az állam minden befizetésünket 30 százalékos támogatással toldja meg. Természetesen azt figyelembe kell venni, hogy a megtakarításnak valamilyen lakáscélt kell szolgálnia, de szerencsére ez a megkötés is viszonylag rugalmasan értelmezhető (bármilyen lakásfelújítás, korszerűsítés, új-használt lakásvásárlása).

A következő kalkulátor segít kiválasztani a számodra legkedvezőbb lakástakarékot!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Állami támogatás
288 000 Ft-tól 720 000 Ft-ig
Ingatlanra fordítható
Összbefizetés:
Betéti kamat:
Állami támogatás:
Teljes megtakarítás
A kötés mellé jár egy Erzsébet utalvány, kizárólag a Bankmonitornál!

Most állami támogatással
gyűjthető össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Rugalmas megtakarításnak számít a lakástakarék

Lakástakarékot már havi néhány ezer forinttól indíthatunk, viszont az állami támogatás korlátját, vagyis évi 72 ezer forintot 20 ezer forintos havi befizetésnél érhetjük el. A minimális megtakarítási idő minden lakástakarékpénztárnál 4 év (viszont LTP-től függően 45-48 hónap), ami azt jelenti, hogy a maximális 20 ezer forintos befizetéssel 1,2-1,3 millió forintot gyűjthetünk össze lakáscélunkra. Ugyanakkor minden tovább nélkül elmozdulhatunk a hosszabb 5-6-8-10 éves futamidők felé is, ha nagyobb összeget gyűjtenénk össze.

Azonban arra figyelni kell, hogy minél hosszabb lakástakarékot választunk, a megtakarítással elérhető hozam annál kisebb lesz. Ez mindösszesen annak az eredménye, hogy a hosszabb futamidő miatt nagyobb szerződéses összeghez mérjük a befizetéseink után járó állami támogatást. Hozam szempontjából a 4 éves lakástakarékkal járunk a legjobban, ekkor érjük el az említett 10 százalék körüli hozamot is.

Ugyanakkor a lakástakarékkal összegyűjthető összeget is feljebb lehet tornászni újabb szerződések kötésével. Mivel az állami támogatás egy időszakra csak egy személynek jár, úgy többszörözhető meg a megtakarítás, ha valamely közeli hozzátartozónk számára is kötünk szerződést. Így 2 szerződés esetén már 2,4-2,6 millió forintunk is összegyűlik 4 év alatt, ami komoly segítség a lakáscélunk elérésében.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Befektetések a forint árnyékában

2018. 07. 16.

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

2018. 07. 12.

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

Mutatjuk, melyik állampapír kell a magyarnak

2018. 07. 10.

Töretlen a lelkesedés az állampapírok iránt, legalábbis erre utalnak az év első felének adatai. Az abszolút első helyen a prémium állampapírok állnak, 401 milliárd forinttal több pénzünk van benne, mint...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.