Gazdag nyugdíjas szeretnél lenni?

szerző: Kerezsi Tibor
2018. 03. 23.

Egyre többen álmodnak korai nyugdíjról: szeretnének olyan vagyont felhalmozni, hogy életük végéig ne kelljen dolgozni. De a többség azzal is megelégszik, hogy egy élet munkája után nyugodtan nyugállományba vonulhat. Ehhez azonban valószínűleg az állami nyugdíjon felül is szükséges valamekkora bevétel. Ehhez nyújt segítséget az önkéntes nyugdíjpénztár, ami magasan infláció feletti teljesítménnyel járul hozzá a boldog nyugdíjas évekhez. De melyek a legjobbak?

Akciónk még egy ok ahhoz, hogy már most kezdj el gyűjteni a nyugdíjas évekre!

Mindenki jó nyugdíjról álmodik. Erre azonban nem érünk rá később felkészülni, most kell cselekedni. Ehhez az egyik legjobb eszköz az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás: a befizetéseinket automatikusan befektetik, ezzel nem kell külön foglalkozni. De milyen hatékonysággal fialtatják megtakarításainkat? 2017-ben egy átlagos nyugdíjpénztár 5,67%-ot teljesített. Ugyan a száraz hozamadat önmagában is érdekes, sokkal fontosabb, hogy milyen infláció feletti hozamot (azaz reálhozamot) tudunk elérni ezzel a teljesítménnyel. Ugyanis csak így gyarapszik valóban, reálértelemben a megtakarításunk.

Tudni szeretnéd, mekkora összeget tudsz összegyűjteni nyugdíjas korodig? Használd kalkulátorunkat és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Segítünk megtalálni a számodra legjobb NYUGDÍJMEGOLDÁST

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Elmondjuk mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Egy átlagos nyugdíjpénztári számlával 2017-ben 3,5% infláció feletti hozamot lehetett elérni. És a hosszú távú éves infláció feletti hozamok sem sokkal maradnak el ettől (a tíz éves 3,15%, míg a 15 éves 3,04%). Miközben a korábbi magasabb inflációs adatok miatt a tényleges hozamadatok a 6 illetve 7%-ot közelítik évenként. (Az évesített értékeket úgy kell értelmezni, hogy az időszak alatt átlagosan ennyit teljesítettek a nyugdíjportfóliók. A valósában egyik évben ennél kevesebbet, míg másikban többet hoztak.)

Ráadásul ezek a hozamadatok az átlagos nyugdíjpénztárakhoz tartoztak. Pedig a pénztárak többségében nem csak egy, hanem több különböző portfólióban lehet gyarapítani a vagyonunk. Általában három különböző kockázatú portfólióból lehet választani (kockázat szerint emelkedő sorrendben):

 • klasszikus
 • kiegyensúlyozott
 • növekedési

Természetesen nem minden pénztárnál így nevezeték el portfóliókat. Sőt elképzelhető, hogy háromnál kevesebb (akár csak egy), vagy háromnál több portfólió között dönthetünk. Az átlag mégis a két portfólió. Bár ez inkább azért alakult így, mert a kisebb (főként munkáltatói alapon működő) pénztárak mindössze egy portfólióval rendelkeznek, miközben a nagyobb pénztárak többsége inkább 3, vagy még több portfóliót kezelnek. Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk azzal, hogy mekkora hozamot értek el a nyugdíjpénztárak 2017-ben (akár 12%-ot is). De mint minden nyugdíjcélú-megtakarításnál sokkal beszédesebbek a hosszú távon elért hozamok. A következő grafikonból kiderül, hogyan teljesítettek a legnagyobb nyugdíjpénztárak az elmúlt 15 évben:

A grafikonon is jól látszik, hogy minél magasabb kockázatot vállaltunk, annál magasabb átlagos hozamot érhettünk el. Míg a legnagyobb pénztárak Klasszikus portfóliója 6,4%-ot hozott évente átlagosan 15 év alatt, addig a Kiegyensúlyozott portfóliók átlaga 7,3% volt, míg a Növekedési portfóliók átlagos teljesítménye már 7,6% volt.

Ráadásul beszédesek a legnagyobb pénztárak közül a leggyengébb teljesítmények is. Tehát amennyiben a legnagyobb pénztárak közül választottál, és a Klasszikus portfóliót választottad, akkor biztosan 5%-nál magasabb éves átlagos hozamot értél el. Viszont, ha nem a legalacsonyabb kockázati besorolású portfólióban gyűjtötted a vagyonod, hanem az egyel nagyobb kockázati szintet képviselő Kiegyensúlyozott portfóliót választottad, akkor legalább 7%-ot hozott a nyugdíjcélú-megtakarításod.

A kisebb különbségeket látva jogosan merül fel a kérdés: miért is éri meg nagyobb kockázatot vállalni? Egyrészt, az 1%-os hozamkülönbözet több évtized alatt, még havi 20 ezer forintos megtakarítás mellett is több millió forintos különbözetet jelent nyugdíjas korunkig.

Másrészt, viszont a befektetési piac elég átalakult az utóbbi időben. Korábban minimális kockázatot vállalva (vagy adott esetben gyakorlatilag kockázatmentesen) is szép hozamokat lehetett elérni. Nem ritkán infláció felett. Mi sem rendelkezünk jövőbe látó üveggömbbel, de az már tisztán látszik, hogy ezek az idők elmúltak. A jövőben kockázatvállalás nélkül nem igazán lesz elérhető infláció feletti hozam. Márpedig minden megtakarító elemi érdeke, hogy pénze ne csak tartsa, hanem növelje is az értékét.

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

Állami támogatás, elérhető többlet nyugdíj, költségek…

 • Nyugdíjcélú megtakarítással kapcsolatos kérdésed van? Mi tudjuk a választ!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Vihar ide, vihar oda, a nyugdíjpénz jó helyen van!

2018. 06. 20.

Az év első fele alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai nem lesznek olyan kiválóak, mint az utóbbi években. Ennek oka, hogy a kötvények és a részvények felett is borús fellegek gyülekeznek....

Nyugdíj: az nyerte a legtöbbet, aki a legkevesebbet vesztette

2018. 06. 17.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai jobb, ha felkészülnek: a tavalyi bődületes 10% feletti teljesítmény után, idén sokkal szerényebb teljesítménnyel kell majd beérniük. Sőt, ha minden így marad, akkor veszteséget fognak elkönyvelni...

Emelkedni fog a nyugdíjkorhatár? Megmutattuk a héten!

Pénzügyi döntések a hitelfelvétel után, elszálló nyugdíjkorhatár. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten és most egy kis ízelítőt is adunk belőlük. Heti összefoglalónk következik! Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod,...

Elszáll a nyugdíjkorhatár, de több nyugdíjunk lesz?

2018. 06. 15.

Egy friss elemzés rendkívül erős megállapítást tett, eszerint olyan kemény helyzet elé állítja a társadalom öregedése a nyugdíjrendszert, hogy 2015 és 2050 között az OECD országokban átlagosan 8,4 évvel kellene...

Blogajánló

 • alapblog

  Záróra

  Egy régen neves cuki végleg bezárt, egy másik még csak átmenetileg, mert nincs munkaerő, egy harmadik étterem azt választotta, hogy vasárnap délutántól szerda délig zárva...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.