Betöltés

Gödörben a részvényalapok, vajon sikerül belőle kikecmeregni?

szerző: Bankmonitor.hu
2018-04-03

A nagyot kockáztatók most foghatják a fejüket, hiszen egy negyedév alatt egy átlagos részvényalap akár 5-6%-os veszteséget is elszenvedhetett. A nagy kérdés, hogy mi következhet ezután. A szakértők közül egyre többen az esés folytatódására voksolnak, különösen akkor, ha például Amerikából további rossz hírek érkeznek. De ne feledjük ekkor sem, ha hosszú távon tartjuk az alapokat, akkor hozzák ki a legtöbbet magukból. Akit viszont kiráz a veszteség gondolata, az próbálkozzon meg egy abszolút hozamú alappal.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Elég rossz passzban voltak a részvénypiacok az utóbbi két hétben, és mivel aki befektetési alapokkal találkozott, az egészen biztosan valamilyen formában összefutott már az alapkategóriával, megnéztük, hogy mi is az aktualitás a házuk táján.

A részvényalapok nagyon leegyszerűsítve azért kelthetik fel az emberek figyelmét, mert sok részvényt összeválogatnak és egy ilyen portfólió teljesítményéből adnak részesedési lehetőséget. Azt jó, ha tudjuk, hogy aki ezen a téren veti meg a lábát, az elfogadja, hogy hosszabb távon (5-8 év távlatában) lehet az állampapírokat is jóval meghaladó hozama.

Ebbe benne van az is, hogy időlegesen nagyobb eséseket szenved el az alap. A piacok nincsenek tekintettel arra, hogy mi mikor is vásároltunk, vagy éppen mekkora az átlagos bekerülési értéke az adott alapnak. Aki legutóbb lépett csak erre a területre, az most érzi meg ennek a negatív hatásait.

Az amerikai részvénypiac a legjobb példa, ahol jelen állás szerint a negyedév nem sikerült olyan fényesen, mint azt sokan gondolták. A cikk megírásakor negyedéves veszteségben voltak a tengerentúli részvények, egyedül talán a technológiai szektor tartotta magát. Bár itt a halovány pluszhoz annyit tudni kell, hogy jóval magasabb szintekről estek vissza ezek a részvények, mint az átlag.

Az elromló hangulatban része lehetett több dolognak is. Rögtön ott van a Donald Trump által kirobbantott kereskedelmi háború, aminek egyelőre az elején tartunk, de elég komoly hatással tud lenni a globálisan jelentős kitettséggel rendelkező amerikai cégekre.

Ezen felül az amerikai jegybank folytatta a kamatemelést és sokak meglepetésére a jövőre nézve azt mondta, hogy több kamatemelés is beleférhet a következő egy évben. A puzzle darabkái úgy állnak össze, hogy az utóbbi közel egy évtizedben az általános részvénypiaci emelkedést épp az okozta, hogy a jegybankok sok pénzt pumpáltak a gazdaságba és alacsonyan tartották a kamatlábakat. Elképzelhetjük, hogy ha ennek az ellenkezője lesz, akkor az elbizonytalaníthatja az egyébként emelkedésben hívőket.

Ezt meghaladóan sok cég számára kedvezőtlen hírek jöttek ki. A technológiai szektorból néhány nagyobb amerikai céget kiragadva:

 • Facebook: 50 millió felhasználó adataival élhettek vissza, komoly büntetésre van kilátás,
 • Apple: az Amerika és Kína közötti kereskedelmi háború legrosszabb esetben az importvámon keresztül negatív hatással lehet az iPhone-ra és más Kínában gyártott elektronikai cikkekre,
 • Amazon: az a pletyka, hogy Donald Trump bögyében van a cég, és különadót vetnének ki rájuk.

Az való igaz, hogy az utóbbi egy hétben felgyorsult az esés, azonban szakértők arra figyelmeztetnek, hogy például a technológiai óriások elég erősek ahhoz, hogy az átmeneti rossz időszakot átvészeljék. A Facebook esetében például, ha minden idők legnagyobb bírságát kapnák meg, akkor is az a készpénzállományuk 7%-át vinné csak el. Ráadásul, ha nem a legutóbb vásároltunk be a részvényekből, akár egy részvényalapon keresztül, akkor még a rövidtávú visszaesések után is jókora nyereségen ülünk.

Abban egyelőre megoszlanak a vélemények, hogy mi következhet, de egyre nagyobb azoknak a tábora, akik a részvények esésre voksolnak. Márpedig, ha az általános hangulat elromlik, akkor bármilyen erős is legyen a cég, akkor rájár majd a rúd.

Azt azért érdemes fejben tartani, hogy végső soron az számít, a cég mekkora nyereséget tud termelni, és ha abban nem történik negatív változás, akkor az esés csak átmeneti lesz. Idővel ugyanis ki kell jönnie annak, hogy egy cég jó vagy rossz. Átmenetileg lehetnek anomáliák, de arra az alapkezelők is idővel le fognak csapni.

Legvégül, azt ne feledjük, hogy soha nem kell olyan befektetésbe belevágni, aminek a kockázatait nem tudjuk bevállalni. Akit még a veszteség gondolata is kiráz, az inkább próbálkozzon meg egy abszolút hozamú alappal, vagy akár egy lakossági állampapírral.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.08.31.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -1,41% 5,52% 3,95% 7,49% 1
  OTP Supra Alap 4,43% 8,02% 4,53% 15,67%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -2,86% 6,29% 4,39% 13,29%3
  OTP Fundman Alap -14,58% 5,75% n.a. 0,69%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,83% 1,50% 2,39% 4,59%5
  OTP Föld Kincsei Alap -1,25% 16,74% 7,64% 6,33%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,89% 0,17% 3,28% 4,14%7
  OTP Trend Alap 18,66% 9,81% 15,56% 13,95%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A befektetések szent grálja nem is olyan tuti?

2018. 09. 22.

A tőkepiacokon az előző évtizedek legnagyobb találmánya az ETF-ek (Exchange Traded Fund), azaz a tőzsdén kereskedett befektetési alapok voltak. Ezek egy-egy indexet, például részvényindexet követve nagyon olcsón megadták a lehetőséget...

babakotveny

Okos segítség az unokáknak (x)

Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval megajándékozni őket. Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a...

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Blogajánló

 • alapblog

  Szelídített populizmus

  Olasz politikusok dumái a költekezésről és az olasz 10 éves kockázati kötvényfelár alakulása, még jó, hogy van a piac és kordában tartja a populisták költekezési...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.