Betöltés

Hazudik a THM, vagy még mindig ezzel látjuk legjobban a hitel árát?

szerző: Fülöp Norbert
2019-05-17

Egy személyi kölcsön ajánlat kapcsán tette fel nekünk az alábbi kérdést egy olvasónk. Az ajánlat szerint 1 millió Ft személyi kölcsönhoz lehet most 8,79% kamattal hozzájutni, így a havi törlesztő 15 333 Ft, a tőkén felüli plusz visszafizetés pedig 289 972 Ft. Ez utóbbi annak a költsége, hogy 7 évig használjuk a bank pénzét. De mi volt a probléma?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

“Kedves Bankmonitor! Magyarázzátok már el, hogyan lehet a THM 8,79%, ha a hitel teljes díja 287 972 Ft. Ezt pedig, szerény fejszámoló képességeim ellenére is rögtön látom, hogy nem 8,79%! Miért nem hívják a THM-et éves hiteldíj mutatónak? A TELJES magyarul azt jelenti: annyi és slussz-passz! Tudom, nem önök hozták a törvényt, de ez így nem jó.”

Valójában két kérdésről van szó, kezdjük az elsővel. Elsőre logikusnak tűnhet, amit olvasónk írt. Ennek ellenére nem volna jó megoldás, ha csak azt látnánk egy hitelnél, hogy mennyivel kell összességében többet visszafizetni a felvett összegnél.

Miért? Azért, mert nem tudná kezelni az eltérő futamidő hatását.

Álljon itt egy példa: 1 millió Ft kölcsönt veszünk fel, és 1,2 millió Ft-ot kell végül visszafizetünk. Neked sem lenne mindegy, hogy ezt fél év alatt kell megtenned (6 hónapra kifizetett kamat és egyéb költség = 200 ezer Ft), vagy 4 év alatt kell ugyanezt kigazdálkodnod.

A pénz esetében az évesített kamat (vagy hiteldíj mutató, ami a kamat+egyéb költségek) a normál MÉRTÉKEGYSÉG, olyan mint a kenyér esetében a kilogramm. A hiteldíj mutató annyival áll közelebb a valósághoz, hogy például egy lakáshitelnél a kamaton felül tartalmazza többek között az értékbecslés, a hitelbírálat, a tulajdoni lap és a folyósítás költségét is, vagyis jobban mutatja a hitellel járó tényleges kiadásokat. (Arról, hogy mi van benne, illetve mit nem tartalmaz a THM, itt olvashatsz.)

Nem mellesleg érdemesnek tartjuk megjegyezni, hogy számos pénzügyi szolgáltatónál pont azért fizetnek irreálisan magas kamatot az ügyfelek, mert 6-9 hónapra vesznek fel pénzt (a kérdésben felvetett logikával számolnak), és nem jönnek rá, hogy a normál banki kamatnál sokkal többet fizetnek.

Például: van olyan szolgáltató, aki a hirdetése szerint 1 millió Ft-ot 30 hónapos futamidővel kínál úgy, hogy a tőkén felül plusz 315 000 Ft-ot kell végül visszafizetni. Ez látszólag nagyon közel van a cikkünk elején szereplő 289 972 Ft-hoz, ám csak látszólag. Hiszen az egyiket 30 hónap (vagyis 2,5 év), míg a másikat 7 év alatt kell kifizetni. Óriási a különbség!

Más kérdés persze, hogy esetleg célszerűbb volna a THM-et (teljes hiteldíj mutató) éves hiteldíj mutatónak hívni, hiszen a tartozásra vetített éves költséget mutatja. Ám ennél fontosabb, hogy ismerjük a mutató valós tartalmát, mert még mindig ez alapján lehet legjobban összehasonlítani a hitelek “árait”.

Ha kíváncsi vagy az aktuális hitelek költségeire, akkor a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával a lakáshiteleket, a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával pedig a személyi hiteleket tudod sorba rendezni pár kattintással.

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Badge @
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Koronavírus és Netflix

  Az alábbi ábrán az olaj (hétfői) ára látható, ami a kínai koronavírus hírekre gyorsuló ütemben esett. A tőzsde úgy működik, hogy megpróbálja előre beárazni események... The post Koronavírus és Netflix appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.