Hitel BAR listásoknak – Biztosan akarod?

 • 2015.07.26.
 • szerző: bankmonitor

Érdekes hírlevél érkezett postafiókunkba! Először nem hittünk a szemünknek, de gondoltuk, utána kell járnunk. Nem hittük volna, hogy még mindig van mit lerágni erről a csontról. Biztosan sokak ismeretségi körében vannak olyanok, akik KHR (régi nevén BAR) listára kerültek. Az sem meglepő, hogy sokan próbáltak/pórbálnak segíteni a nehéz helyzetbe került adósoknak. De milyen áron? A magyar lelemény határtalan! Hihetetlen megoldási javaslatokkal találkoztunk!

Mi állt a levélben?

Röviden arról tájékoztattak, hogy ha BAR listások vagyunk és hitelt szeretnénk felvenni, szívesen megismertetik velünk a lehetőségeinket.

Több írásunkban foglalkoztunk már a témával. Kaphat-e hitelt, aki “bar listás”?

Próba képpen beregisztráltunk néhány olyan oldalra, ahol a tuti megoldást kínálják aktív KHR-eseknek. Kíváncsiak voltunk mit tudnak, amit mi nem!

Tapasztalataink elég vegyesek:

 • nem létező honlap,
 • általános válasz (Nesze semmi fogd meg jól!)
 • sem telefonon, sem emailben nem kaptunk megkeresést.

Nézzük, mit javasolnak!

 1. Vegyen fel egy rokon/barát helyettünk hitelt
 2. Forduljunk magánszemélyhez

Persze olyan lehetőséggel is találkoztunk, ahol konkrét kalkulációt is elérünk a honlapon annak ellenére, hogy jeleztük az AKTÍV KHR STÁTUSZunkat! Mindenkinek találnak megoldást, minden előzetes költséget meghiteleznek.

Ezeket a javaslatokat csak általánosságban írják le a honlapokon, személyes konzultációig nem jutottunk el.
Nem tisztünk véleményt alkotni fenti lehetőségekről, de ez azért meredek! Ki az, aki manapság eljönne helyettünk hitelt felvenni, vagy adna kölcsönt? Még ha csak „átmenetileg” is. És ki az, aki ilyet javasol?
Nem állítjuk, hogy nem lehetetlen, csak mindenkit óvatosságra intenénk! Az, aki a rosszul fizetők között szerepel a KHR-ben, ma Magyarországon nem vehet fel banki hitelt!

Fenti megoldásokat inkább szürkének, mint fehérnek gondoljuk. Sok esetben esetleg uzsorások kezében is végződhet a történet! Gondoljuk meg jól!

De hogy is működik ez a lista?

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) – közismert nevén Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer (BAR) egy olyan információs rendszer illetve nyilvántartás, amit a hazai pénzügyi szolgáltatást nyújtó intézmények közösen tartanak fenn és töltik fel adatokkal. Az adatkezelés elektronikus eszközökkel, automatizáltan történik. Az adóslista minden hitel és hitel jellegű szerződést nyilvántart. Ezen túlmenően kezeli a késedelmek, mulasztások, csalások, visszaélések adatait is.

A BAR és a KHR között az alapvető különbség, hogy a BAR csak azoknak az adósoknak az adatait kezelte, amelyek hitelszerződéseik visszafizetése kapcsán már mulasztásba estek. A KHR egyben egy pozitív adóslista is, melynek célja a „nyilvántartott” személyek hitelképességének objektív és körültekintő megállapítása, elősegítve ezzel a túlzott mértékű eladósodás megakadályozását, valamint a bankok hitelezési kockázatának csökkentését. A KHR-ből származó információ a banki ügyfélminősítő rendszerek egyik meghatározó eleme.

Nem vagy érintett, de érdekelnek a valós lakáshitel ajánlatok? Kalkulátorunk segítségedre lesz a választásban!

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Mit tartanak nyilván?

A KHR-ben az alábbi információk szerepelnek a szerződésekről:

 • Szerződés alapadatai, mint pl. szerződéskötés, lejárat, megszűnés dátuma; szerződés típusa, devizaneme, összege; fennálló tartozás, törlesztő részlet; idegen vagy saját banki szerződés.
 • Információ arra vonatkozóan, hogy a szerződést jelenleg kezelő bank egy másik banktól vette-e át azt (követelésértékesítés, üzletág-értékesítés vagy fúzió során).
 • A fennálló tőketartozás és a havi törlesztés összegére vonatkozó információkat valamennyi pénzintézet minden hónapban a tárgyhót követő ötödik munkanapig aktualizálja a KHR-ben. 

A KHR a fentieken túl nyilvántartja, hogy az adott szerződést melyik bank kezeli. A természetes személyek pozitív hiteladatainak KHR-ben való rögzítését törvény írja elő, de az adatokhoz való hozzáférésről nekünk kell nyilatkoznunk.

Súlyos tévedés!

Nyilatkozat ide, vagy oda az esetleges mulasztásokat látja a bank! A negatív információk megismeréséhez ugyanis nem szükséges hozzájáruló nyilatkozat.

Eltérő szabályok vonatkoznak a magán személyekre illetve a vállalkozásokra. Vállalkozások esetében teljes listáról beszélünk. Nyilatkozik vagy sem, róluk a lista mindig teljes, minden adat látszik és le is kérhető.

Mikor kerülhetünk fel a KHR negatív listájára?

Természetes személy akkor kerül fel erre a listára mint „rosszul fizető adós”ha hátraléka meghaladja a mindenkori legkisebb minimálbér összegét és ez folyamatosan (több mint kilencven napon keresztül) fennáll.

Aktív/passzív? Ki? Mikor? Meddig?

Aktív státusszal maradunk a listán ameddig

 • a teljes tartozásunkat ki nem fizetjük,
 • a pénzintézet nem érvényesíti követelését a fedezeten (elárverezés),
 • a szerződés átütemezése meg nem történik (pl. futamidő hosszabbítása)

Passzív státuszba kerülünk

 • ha aktívak voltunk, de tartozásunkat kiegyenlítettük,
 • a pénzintézet érvényesítette a követelését, vagy a hitelszerződést átütemezte.

Passzív státuszban egy évig maradunk, aztán törölnek a KHR listáról. Fontos viszont, hogy a behajthatatlan tartozások továbbra is 5 évig maradnak a rendszerben! Ezekben az esetekben nincs aktív vagy passzív státusz.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

20 Hozzászólás

 • Leithi Veronika 2016-06-09 12:28:19 - Válasz

  Akaratomon kívül szerzett 2/12tulajdonrész miatt kerültem a listára.Tavaly novemberben vette át a teljes tulajdonjogot az állam,így a KHRlistán már nem szerepelek aktív státuszban.
  Semmi esélyem idén novemberig,hogy lakáshitelt kapjak?!
  Saját lakáshitelem volt már kétszer is,ezek törlesztése rendben zajlott.

  • bankmonitor.hu 2016-06-11 08:11:43 - Válasz

   Csak amikor már passzív státusszal sem szerepel a KHR-ben, akkor van esélye hitelt felvenni.

 • Józsi 2016-06-29 17:35:00 - Válasz

  2015. július 29.-el kiegyenlítettem tartozásom. Ezek szerint 2016. július 29.-ig passzív státuszon vagyok, de július 30.-án már hitelképes vagyok?

  • bankmonitor.hu 2016-06-30 08:14:39 - Válasz

   Kedves Józsi! A passzív KHR státusz 1 évig áll fenn. Ezt követően már hitelképes, amennyiben az egyéb banki elvárásoknak is megfelel.

 • Nyakó Miklósné 2016-07-24 07:40:17 - Válasz

  Erzsike!

  Khr-listas ados egyàltalan nem kap hitelt ma Magyarorszagon…mindegy hogy önhibályan kivül került oda.Valaki mondja meg hogy ebben az esetben mitévő legyen az àllampolgàr? Szàndékosan teszik tönkre az embereket. Sokan vagyunk. Nekem nem devizàs hitelem volt…csak forint alapu. Nem fizetett a Hajdu-Bet….Bajnai libasugyről van szó. Ott volt az illetékes Bankban penzunk de nem jutottunk hozzà…de nem is emelték le …mert Bajnai Gordoneknak kellett a pénz. Tudja mit eltünk at akkor és azóta. Elveszitettünk mindent…kis élelmiszerboltunkat…csaladi házunkat…hadd ne soroljam tovább. Ennek mar 13 éve. A Bankok ezt nem tudjak sem a khr-lista nem mutatja. Fekete lista az van.
  Modjak meg nekem hogy ha az ilyen és ehez hasonlo emberek boldogulni szetetnenek akkor hova fordulhatnak segitsegert…hogy emberibb eletet eljen..
  Tisztelettel egy anya…nagymama…de meg aktiv dolgozó ember.

 • Fekete Csilla 2016-08-06 11:13:26 - Válasz

  Külföldön élő magyar àllampolgàr vagyok. Szeretnénk itt lakàst venni és a bank mindkettőnktől hiteljelentést kért. Nekem Magyarorszàgon van egy lakàsom,amin még 10 év hitel van. Rendesen fizetek, nem vagyok pozitív stàtuszban, de akkor ezek értelmében nem fognak nekünk külföldön hitelt adni?

  • bankmonitor.hu 2016-08-06 11:15:28 - Válasz

   Kedves Csilla! A külföldi hitelezési gyakorlattal kapcsolatban nem tudunk véleményt alkotni.

 • Dalma 2016-08-10 16:37:57 - Válasz

  Jó napot!Ön szerint van esélyem hitelt kapni valahol ha bárlistán vagyok?480 000 ftos tartozasom van egy régi személyi kölcsönböl,munkahely hiány miatt nem tudtam fizetni és most kiszeretném!köszönöm válaszát Üdv: Dalma

  • bankmonitor.hu 2016-08-10 17:14:38 - Válasz

   Kedves Dalma! Aki KHR listan van egyetlen banknál sem kaphat hitelt.

 • dalma 2016-08-11 14:56:49 - Válasz

  bár listas vagyok lakást szeretnék venni hogy tudom igy fel venni

  • bankmonitor.hu 2016-08-11 15:37:03 - Válasz

   Kedves Dalma! KHR-esként nem igényelhet semmilyen banki hitelt.

 • Juhász Árpád 2016-11-16 19:47:51 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor.

  Sajnos felkerültem a KHR aktív listájára, lakáshitel miatt, de pár napja kiegyenlítettük a teljes tartozást.
  Ebben az esetben a bank, elvileg azonnal, átvezet(tet) aktívról passzív státuszú adósnak, volt adósnak, vagy ezt nekem kell kérvényezni a banknál, vagy egyéb szervnél?
  Ha passzív KHR-es vagyok, kaphatok hitelt, mondjuk lakáshitelt?

  Üdvözlettel, Juhász Árpád

  • bankmonitor.hu 2016-11-17 06:39:24 - Válasz

   Kedves Árpád!
   A KHR-rel kapcsolatban Önnek tennivalója nincs, a bank intézi. Passzív KHR-státusszal csak 6 hónap leteltével vehet(ne) fel hitelt. Mivel azonban lakáshitel miatt lett KHR-es, egyetlen bank sem fog egy újabb lakáshitelt jóváhagyni. Ki kell várni, amíg lekerük a KHR-ről és teljesen tiszta lappal tud indulni.

 • Dicsó jozsefne 2016-12-09 09:03:45 - Válasz

  Udv szeretnem kerdezni hogy igenyeltem hitelt barosoknak hirdette kertek 5 000 ft de rajottem hogy csalo mit tegyek az illeto irta hogynem kapok koszonom

 • Szabó Mónika V. 2017-02-15 14:35:15 - Válasz

  Nagyon jó pár kérdés merült itt fel,amire nem tudom valaki kapott e valaha választ,mert én egyet sem látok pl a hirdetés feladójától sem,pedig érdekelne!A magyar állampolgár soha nem kap igazi segítséget csak azok akik……
  Én a miniszterelnököt is felkerestem,amire persze az volt a válasz a hirnökeitől hogy elfoglalt…elhiszem….de….

 • Radnainé T Anna 2017-04-24 17:09:56 - Válasz

  Férjem váratlan halála miatt ,több év küzdelem után svájci frankos hitelekkel(2 db) kerültem negatív khr listára.A miniszter elnök úr tanácsa szerint, márminthogy alkudozzunk a bankokkal,mindent megpróbáltam.
  Kiröhögtek! Ma sokkal alacsonyabb kamatokkal,és kedvezményekkel csábít-
  ják a bankok az ügyfeleket,mert fontosak a kamat és költség bevételek.
  Sok embernek jelentene megoldást egy olcsó hitel.Szeretném, ha mindenki
  tisztában lenne vele,hogy nem a bankok a ludasak a kialakult helyzetért,
  (KHR listások kizárása az ügyfélkörből) hanem az a kormànyzati intézkedés,
  amely kötelezővé teszi számukra az eljárást.
  Gondolkodtam már egy európai bírósági eljáráson a magyar kormány diszkriminatív lezárásával szemben.

 • gazsi 2017-04-27 12:00:06 - Válasz

  Sziasztok
  az alábbiakban egy bemásokt részt láthattok:
  Passzív státuszba kerülünk:
  ha aktívak voltunk, de tartozásunkat kiegyenlítettük,
  a pénzintézet érvényesítette a követelését, vagy a hitelszerződést átütemezte.
  Passzív státuszban egy évig maradunk, aztán törölnek a KHR listáról.
  Én 2015-ben leróttam. Mai napig fent vagyok, mert a bank hivatkozik a 2011. trv.- re

 • Gergő 2017-06-19 13:41:33 - Válasz

  Üdvözlöm!

  Az volna a kérdésem, hogy a szerződés átütemezése-e ha felmondást követően OTP-től Otp Faktoringhoz került kölcsönt, a Faktoringgal kötött megállapodás alapján rendben fizetem. Ekkor törölnek az aktív listáról, majd egy év múlva a passzívról is?

 • Bence 2017-07-20 15:53:30 - Válasz

  Kérdésem a következő, rossz döntéseknek hála 5 hitellel rendelkezem, anno csúszásban voltam velük, felkerültem a Khr re, most is aktív vagyok. 100.000 ft a törlesztő havonta ami megfolyt, fizetem mindet, de még vagy évekig így lesz. Próbálnám kiváltani őket, kb 60.000 el csökkenne a törlesztőm, de ugye az aktív KHR miatt elutasítanak. Jövedelmem 260.000 igazolható, lassan már egy éve. Van megoldás?

  Köszönöm

 • Viktor 2017-11-18 22:01:18 - Válasz

  Kedves Bankmonitorosok!
  Nekem olyan jellegű kerdesem lenne, ha khr listán voltam egy 20 000 ft osszegű tartozás miatt (számlavezetési díj hátralék), időkőzben ezt már rendeztem amit a faktoring cég jelzett is a bank felé, ennek függvényében kaphatok hitelt?

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Bérek a boltban

  Aktuális bérek az élelmiszer-kereskedelemben. Aldi beelőzött, valószínűleg a Lidlnek is utána kell menni. Vidéken jóval alacsonyabbak a bérek, mint Pesten. (A kisebb vásárlóerőből érthető, ezért...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.