Betöltés

Hitel BAR listásoknak – Biztosan akarod?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-07-26

Érdekes hírlevél érkezett postafiókunkba! Először nem hittünk a szemünknek, de gondoltuk, utána kell járnunk. Nem hittük volna, hogy még mindig van mit lerágni erről a csontról. Biztosan sokak ismeretségi körében vannak olyanok, akik KHR (régi nevén BAR) listára kerültek. Az sem meglepő, hogy sokan próbáltak/pórbálnak segíteni a nehéz helyzetbe került adósoknak. De milyen áron? A magyar lelemény határtalan! Hihetetlen megoldási javaslatokkal találkoztunk!

Mi állt a levélben?

Röviden arról tájékoztattak, hogy ha BAR listások vagyunk és hitelt szeretnénk felvenni, szívesen megismertetik velünk a lehetőségeinket.

Több írásunkban foglalkoztunk már a témával. Kaphat-e hitelt, aki “bar listás”?

Próba képpen beregisztráltunk néhány olyan oldalra, ahol a tuti megoldást kínálják aktív KHR-eseknek. Kíváncsiak voltunk mit tudnak, amit mi nem!

Tapasztalataink elég vegyesek:

 • nem létező honlap,
 • általános válasz (Nesze semmi fogd meg jól!)
 • sem telefonon, sem emailben nem kaptunk megkeresést.

Nézzük, mit javasolnak!

 1. Vegyen fel egy rokon/barát helyettünk hitelt
 2. Forduljunk magánszemélyhez

Persze olyan lehetőséggel is találkoztunk, ahol konkrét kalkulációt is elérünk a honlapon annak ellenére, hogy jeleztük az AKTÍV KHR STÁTUSZunkat! Mindenkinek találnak megoldást, minden előzetes költséget meghiteleznek.

Ezeket a javaslatokat csak általánosságban írják le a honlapokon, személyes konzultációig nem jutottunk el.
Nem tisztünk véleményt alkotni fenti lehetőségekről, de ez azért meredek! Ki az, aki manapság eljönne helyettünk hitelt felvenni, vagy adna kölcsönt? Még ha csak „átmenetileg” is. És ki az, aki ilyet javasol?
Nem állítjuk, hogy nem lehetetlen, csak mindenkit óvatosságra intenénk! Az, aki a rosszul fizetők között szerepel a KHR-ben, ma Magyarországon nem vehet fel banki hitelt!

Fenti megoldásokat inkább szürkének, mint fehérnek gondoljuk. Sok esetben esetleg uzsorások kezében is végződhet a történet! Gondoljuk meg jól!

De hogy is működik ez a lista?

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) – közismert nevén Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer (BAR) egy olyan információs rendszer illetve nyilvántartás, amit a hazai pénzügyi szolgáltatást nyújtó intézmények közösen tartanak fenn és töltik fel adatokkal. Az adatkezelés elektronikus eszközökkel, automatizáltan történik. Az adóslista minden hitel és hitel jellegű szerződést nyilvántart. Ezen túlmenően kezeli a késedelmek, mulasztások, csalások, visszaélések adatait is.

A BAR és a KHR között az alapvető különbség, hogy a BAR csak azoknak az adósoknak az adatait kezelte, amelyek hitelszerződéseik visszafizetése kapcsán már mulasztásba estek. A KHR egyben egy pozitív adóslista is, melynek célja a „nyilvántartott” személyek hitelképességének objektív és körültekintő megállapítása, elősegítve ezzel a túlzott mértékű eladósodás megakadályozását, valamint a bankok hitelezési kockázatának csökkentését. A KHR-ből származó információ a banki ügyfélminősítő rendszerek egyik meghatározó eleme.

Nem vagy érintett, de érdekelnek a valós lakáshitel ajánlatok? Kalkulátorunk segítségedre lesz a választásban!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Mit tartanak nyilván?

A KHR-ben az alábbi információk szerepelnek a szerződésekről:

 • Szerződés alapadatai, mint pl. szerződéskötés, lejárat, megszűnés dátuma; szerződés típusa, devizaneme, összege; fennálló tartozás, törlesztő részlet; idegen vagy saját banki szerződés.
 • Információ arra vonatkozóan, hogy a szerződést jelenleg kezelő bank egy másik banktól vette-e át azt (követelésértékesítés, üzletág-értékesítés vagy fúzió során).
 • A fennálló tőketartozás és a havi törlesztés összegére vonatkozó információkat valamennyi pénzintézet minden hónapban a tárgyhót követő ötödik munkanapig aktualizálja a KHR-ben.

A KHR a fentieken túl nyilvántartja, hogy az adott szerződést melyik bank kezeli. A természetes személyek pozitív hiteladatainak KHR-ben való rögzítését törvény írja elő, de az adatokhoz való hozzáférésről nekünk kell nyilatkoznunk.

Súlyos tévedés!

Nyilatkozat ide, vagy oda az esetleges mulasztásokat látja a bank! A negatív információk megismeréséhez ugyanis nem szükséges hozzájáruló nyilatkozat.

Eltérő szabályok vonatkoznak a magán személyekre illetve a vállalkozásokra. Vállalkozások esetében teljes listáról beszélünk. Nyilatkozik vagy sem, róluk a lista mindig teljes, minden adat látszik és le is kérhető.

Mikor kerülhetünk fel a KHR negatív listájára?

Természetes személy akkor kerül fel erre a listára mint „rosszul fizető adós”ha hátraléka meghaladja a mindenkori legkisebb minimálbér összegét és ez folyamatosan (több mint kilencven napon keresztül) fennáll.

Aktív/passzív? Ki? Mikor? Meddig?

Aktív státusszal maradunk a listán ameddig

 • a teljes tartozásunkat ki nem fizetjük,
 • a pénzintézet nem érvényesíti követelését a fedezeten (elárverezés),
 • a szerződés átütemezése meg nem történik (pl. futamidő hosszabbítása)

Passzív státuszba kerülünk

 • ha aktívak voltunk, de tartozásunkat kiegyenlítettük,
 • a pénzintézet érvényesítette a követelését, vagy a hitelszerződést átütemezte.

Passzív státuszban egy évig maradunk, aztán törölnek a KHR listáról. Fontos viszont, hogy a behajthatatlan tartozások továbbra is 5 évig maradnak a rendszerben! Ezekben az esetekben nincs aktív vagy passzív státusz.

Tudj meg mindent a fogyasztóbarát lakáshitelekről!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

26 Hozzászólás

 1. Leithi Veronika

  Akaratomon kívül szerzett 2/12tulajdonrész miatt kerültem a listára.Tavaly novemberben vette át a teljes tulajdonjogot az állam,így a KHRlistán már nem szerepelek aktív státuszban.
  Semmi esélyem idén novemberig,hogy lakáshitelt kapjak?!
  Saját lakáshitelem volt már kétszer is,ezek törlesztése rendben zajlott.

  1. bankmonitor.hu

   Csak amikor már passzív státusszal sem szerepel a KHR-ben, akkor van esélye hitelt felvenni.

 2. Józsi

  2015. július 29.-el kiegyenlítettem tartozásom. Ezek szerint 2016. július 29.-ig passzív státuszon vagyok, de július 30.-án már hitelképes vagyok?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Józsi! A passzív KHR státusz 1 évig áll fenn. Ezt követően már hitelképes, amennyiben az egyéb banki elvárásoknak is megfelel.

 3. Nyakó Miklósné

  Erzsike!

  Khr-listas ados egyàltalan nem kap hitelt ma Magyarorszagon…mindegy hogy önhibályan kivül került oda.Valaki mondja meg hogy ebben az esetben mitévő legyen az àllampolgàr? Szàndékosan teszik tönkre az embereket. Sokan vagyunk. Nekem nem devizàs hitelem volt…csak forint alapu. Nem fizetett a Hajdu-Bet….Bajnai libasugyről van szó. Ott volt az illetékes Bankban penzunk de nem jutottunk hozzà…de nem is emelték le …mert Bajnai Gordoneknak kellett a pénz. Tudja mit eltünk at akkor és azóta. Elveszitettünk mindent…kis élelmiszerboltunkat…csaladi házunkat…hadd ne soroljam tovább. Ennek mar 13 éve. A Bankok ezt nem tudjak sem a khr-lista nem mutatja. Fekete lista az van.
  Modjak meg nekem hogy ha az ilyen és ehez hasonlo emberek boldogulni szetetnenek akkor hova fordulhatnak segitsegert…hogy emberibb eletet eljen..
  Tisztelettel egy anya…nagymama…de meg aktiv dolgozó ember.

 4. Fekete Csilla

  Külföldön élő magyar àllampolgàr vagyok. Szeretnénk itt lakàst venni és a bank mindkettőnktől hiteljelentést kért. Nekem Magyarorszàgon van egy lakàsom,amin még 10 év hitel van. Rendesen fizetek, nem vagyok pozitív stàtuszban, de akkor ezek értelmében nem fognak nekünk külföldön hitelt adni?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Csilla! A külföldi hitelezési gyakorlattal kapcsolatban nem tudunk véleményt alkotni.

 5. Dalma

  Jó napot!Ön szerint van esélyem hitelt kapni valahol ha bárlistán vagyok?480 000 ftos tartozasom van egy régi személyi kölcsönböl,munkahely hiány miatt nem tudtam fizetni és most kiszeretném!köszönöm válaszát Üdv: Dalma

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Dalma! Aki KHR listan van egyetlen banknál sem kaphat hitelt.

 6. dalma

  bár listas vagyok lakást szeretnék venni hogy tudom igy fel venni

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Dalma! KHR-esként nem igényelhet semmilyen banki hitelt.

 7. Juhász Árpád

  Tisztelt Bankmonitor.

  Sajnos felkerültem a KHR aktív listájára, lakáshitel miatt, de pár napja kiegyenlítettük a teljes tartozást.
  Ebben az esetben a bank, elvileg azonnal, átvezet(tet) aktívról passzív státuszú adósnak, volt adósnak, vagy ezt nekem kell kérvényezni a banknál, vagy egyéb szervnél?
  Ha passzív KHR-es vagyok, kaphatok hitelt, mondjuk lakáshitelt?

  Üdvözlettel, Juhász Árpád

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Árpád!
   A KHR-rel kapcsolatban Önnek tennivalója nincs, a bank intézi. Passzív KHR-státusszal csak 6 hónap leteltével vehet(ne) fel hitelt. Mivel azonban lakáshitel miatt lett KHR-es, egyetlen bank sem fog egy újabb lakáshitelt jóváhagyni. Ki kell várni, amíg lekerük a KHR-ről és teljesen tiszta lappal tud indulni.

 8. Dicsó jozsefne

  Udv szeretnem kerdezni hogy igenyeltem hitelt barosoknak hirdette kertek 5 000 ft de rajottem hogy csalo mit tegyek az illeto irta hogynem kapok koszonom

 9. Szabó Mónika V.

  Nagyon jó pár kérdés merült itt fel,amire nem tudom valaki kapott e valaha választ,mert én egyet sem látok pl a hirdetés feladójától sem,pedig érdekelne!A magyar állampolgár soha nem kap igazi segítséget csak azok akik……
  Én a miniszterelnököt is felkerestem,amire persze az volt a válasz a hirnökeitől hogy elfoglalt…elhiszem….de….

 10. Radnainé T Anna

  Férjem váratlan halála miatt ,több év küzdelem után svájci frankos hitelekkel(2 db) kerültem negatív khr listára.A miniszter elnök úr tanácsa szerint, márminthogy alkudozzunk a bankokkal,mindent megpróbáltam.
  Kiröhögtek! Ma sokkal alacsonyabb kamatokkal,és kedvezményekkel csábít-
  ják a bankok az ügyfeleket,mert fontosak a kamat és költség bevételek.
  Sok embernek jelentene megoldást egy olcsó hitel.Szeretném, ha mindenki
  tisztában lenne vele,hogy nem a bankok a ludasak a kialakult helyzetért,
  (KHR listások kizárása az ügyfélkörből) hanem az a kormànyzati intézkedés,
  amely kötelezővé teszi számukra az eljárást.
  Gondolkodtam már egy európai bírósági eljáráson a magyar kormány diszkriminatív lezárásával szemben.

 11. gazsi

  Sziasztok
  az alábbiakban egy bemásokt részt láthattok:
  Passzív státuszba kerülünk:
  ha aktívak voltunk, de tartozásunkat kiegyenlítettük,
  a pénzintézet érvényesítette a követelését, vagy a hitelszerződést átütemezte.
  Passzív státuszban egy évig maradunk, aztán törölnek a KHR listáról.
  Én 2015-ben leróttam. Mai napig fent vagyok, mert a bank hivatkozik a 2011. trv.- re

 12. Gergő

  Üdvözlöm!

  Az volna a kérdésem, hogy a szerződés átütemezése-e ha felmondást követően OTP-től Otp Faktoringhoz került kölcsönt, a Faktoringgal kötött megállapodás alapján rendben fizetem. Ekkor törölnek az aktív listáról, majd egy év múlva a passzívról is?

 13. Bence

  Kérdésem a következő, rossz döntéseknek hála 5 hitellel rendelkezem, anno csúszásban voltam velük, felkerültem a Khr re, most is aktív vagyok. 100.000 ft a törlesztő havonta ami megfolyt, fizetem mindet, de még vagy évekig így lesz. Próbálnám kiváltani őket, kb 60.000 el csökkenne a törlesztőm, de ugye az aktív KHR miatt elutasítanak. Jövedelmem 260.000 igazolható, lassan már egy éve. Van megoldás?

  Köszönöm

 14. Viktor

  Kedves Bankmonitorosok!
  Nekem olyan jellegű kerdesem lenne, ha khr listán voltam egy 20 000 ft osszegű tartozás miatt (számlavezetési díj hátralék), időkőzben ezt már rendeztem amit a faktoring cég jelzett is a bank felé, ennek függvényében kaphatok hitelt?

 15. Rácz Andrea

  Mikor évül el a tartozás? Én úgy tudom, hogy 10 év után lejárt behajthatatlan követelésnél a KHR listáról lekerül az illető.

  Ez létezik? Van ilyen törvény?

 16. cica baba

  Tisztelt Hölgyem-uram.
  Arra szeretnék vâlaszt kapni hogy, van American express hitel kártyán és ezen 700.000 ft tartozásom, fizettem rendszeresen,viszont 2017.09. -töl nem birtam fizetni mert munka helyi le építés volt..
  És jelenleg 1-hónapja dolgozom.
  A szerzödésem felmondták az otp factoring-nál. Így kapok valahol hitel kiváltó hitelt?

 17. Zs

  Kedves Bankmonitor.
  Felkerültem a khr listára egy jelenleg is aktív Diákhitel miatt amit fizetek minden hónapban. Nem mondtak fel a szerződésemet, nem volt nagy összegű tartozásom sem. Nem értem hogyan kerülhettem fel. Van esetleg ötletük erre vonatkozóan?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Zs,
   Akkor kerül a KHR negatív adóslistára, ha 90 napon keresztül az elmaradt tartozás eléri az aktuális minimálbér összegét. Ezt könnyű összehozni, amit megpróbálunk szemléltetni egy példán keresztül. Példa: A hitelem törlesztőrészlete pont a minimálbérnek megfelelő összeg, és a következő törlesztőrészlete 2018.07.10-én esedékes, jelenleg nincs elmaradásom. Úgy adódik, hogy nem tudom befizetni, csak 2018.08.11-én. Ekkor már ugye 1 napja esedékes az augusztusi törlesztőrészletem is, amit csak 2018.09.11-én tudok befizetni. Azaz mindig csak “egy hónappal” vagyok elcsúszva, de a 91. napon fel fogok kerülni a KHR negatív adóslistára.

 18. Hiczkó Barbara

  Kedves Bankmonitor!

  4 és fél éve felvettem egy hitelt 200.000 ft-ról, amit két éve teljes összegben befizettem, arról semmiféle papírt nem kaptam. Azóta két év eltelt és körülbelül egy hónapja (december 31-én járt le a teljes hitel, csak ugye hamarabb kifizettem) kaptam egy felszólító levelet, hogy átadták a végrehajtónak, aki 53.000 ft-ot követelt tőlem. Nagy ijedelmemben kifizettem, de kérdem én 2 évig egy köszöntő levelet sem kaptam, hogy lehet, hogy emiatt most mégis passzív bárlistás vagyok? Most írtam egy levelet, amelyben kérelmeztem, hogy vegyenek le, mondván, hogy semmi joguk engem oda sorolni. Oh, egyébként telefonálgattam, és a hitelt adó bank elmondta, hogy 7.000 ft-os tartozásom volt december 31-ig, de addig valószínűleg nem érte meg nekik szólni. Van esélyem a levelem alapján, hogy levesznek a listáról? elsőbbségivel küldtem, szóval mostanra már ott van.

  Üdv: Barbara

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Barbara,
   AKkor kerül fel a KHR (BAR) listára, ha legalább 90 napon át nem rendezi elmaradását, amely minden nap eléri a mindenkori minimálbér összegét. Bármely banknál lekérdezheti, hogy felkerült-e a KHR listára, és azt követően egyeztessen az érintett bankkal, ha szükséges!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Drágábbak most a lakáshitelek, mint egy éve?

Jó ideje minden arról szól, hogy hamarosan emelkedni fognak a kamatok. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megnéztük, mi is történt az elmúlt egy évben. Felemás eredménnyel jártunk, ami kifejezetten előnyös lehet...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.