Betöltés

Hitelkiváltás kedvezőbb kondíciókkal, mint amilyen a válság előtt elérhető volt

szerző: Argyelán József
2019-12-05

Átlagosan 5% THM értéken lehet 10 éves kamatperiódusú kölcsönt igényelni hitelkiváltásra. Ez alacsonyabb, mint a régi CHF alapú lakáshiteleké volt. Ráadásul így jóval kiszámíthatóbb, biztonságosabb konstrukcióra cserélhető le egy változó kamatozású kölcsön. Ez egy olyan lehetőség, amin mindenképpen érdemes elgondolkodni!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az MNB 2019. decemberi Pénzügyi Stabilitási jelentése szerint jelenleg kedvezőbb feltételekkel lehet hosszú kamatperiódusú – a kamatperiódus az az időszak, amelyen belül a bank egyoldalúan a hitel kamatát nem módosíthatja – lakáshitelt felvenni, mint a válság előtt svájci frank-hiteleké volt. Sőt, ennél kedvezőbb kondíciókkal is igényelhető hitelkiváltási célra kölcsön, a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint például már 3,47 százalékos THM értéken is igényelhető 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitel.

A kedvezőbb kondíciók mellet a feltételek is sokkal előnyösebbek

A válság előtti deviza hiteleknél a kedvező kondíciókért cserébe egy hiteligénylőnek vállalnia kellett az árfolyamkockázatot és a kamatváltozás – akár évente megváltozhatott a hitel kamata – kockázatát is. Jelenleg hasonló induló kamatokkal lehetne igényelni forint alapú hitelt, 10 éves kamatperiódussal. Vagyis az árfolyamkockázat egyáltalán nem lenne és a kamat is maximum 10 év után változhatna meg.

A hitelkiváltási kedv mégis alacsony

A fentiek ellenére eléggé kevés hitelt váltanak ki jelenleg Magyarországon. A régi devizahitelek 2015 óta már forintban vannak nyilvántartva, kamatuk pedig három havonta – 3 havi BUBOR alakulásának megfelelően változhat meg. A jelenlegi kedvező kamatkörnyezetben ezen hitelek törlesztőrészlete is igen kedvező – még a 10 éves kamatperiódusú hitel várható törlesztőrészleténél is alacsonyabb.

Ráadásul a mostani helyzetben senki nem vár érdemi kamatemelkedést az elkövetkező egy-két évben. Emiatt sokan azt gondolják most nem érdemes kiváltani változó kamatozású hitelüket.

Azonban nem szabad azt elfelejteni, hogy egy kamatemelkedésnél nem csak a rövid kamatperiódusú hitelek kamata növekedne meg, hanem a hosszú kamatperiódusú konstrukciók is megemelkednének. Akkor pedig már a hitelkiváltás is drágább lenne.

Aki kiváltja változó kamatozású hitelét, az nem csak egy-két évig részesül a jelenlegi kedvező kamatokból, hanem a kiváltás során választott kamatperiódustól függően akár 10-15 évig is.

A lenti kalkulátorban mindenki megnézheted, hogy milyen kondíciókkal tudnád kiváltani meglévő hiteledet és eldöntheted, hogy érdemes-e belevágnod a hitel lecserélésébe.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
A lakáshitelek felénél emelkedhet a havi törlesztő!
2020. 02. 17.

2019 közepén a lakáshitelek fele olyan változó kamatozású konstrukció volt, amelyek havi törlesztőit a bankok éven belül módosíthatják. Az ilyen hitelek kamata egy referenciamutatóhoz, jellemzően a 3 havi BUBOR hitelkamatlábhoz...

Blogajánló
  • alapblog Járványügyi halálozások száma

    Járványügyi halálozások száma 1 millió főre 1960-2020 közt. Világos a korreláció, hogy a gazdagabb országok a nagyobb gazdasági erejükkel jobban tudják kezelni az efféle problémákat,... The post Járványügyi halálozások száma appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.