loading

Hogyan törleszd elő ingyen a személyi kölcsönödet?

Kevesen tudják, hogy a személyi kölcsönök esetén évente 200 000 forintig díjmentes az előtörlesztés. Ez azoknak lehet érdekes, akik például a jövedelmük terhelhetősége, JTM-korlát miatt csak hosszabb futamidőre kaphatnak hitelt, azonban rendszeresen tudnának különböző összegeket előtörleszteni. Ebben a cikkben utánajárunk, mikor és hogyan éri meg kihasználni ezt a lehetőséget, és mennyi pénzt nyerhet a teljes visszafizetést illetően az, aki okosan dönt. (szerző: Süle-Szigeti Bulcsú)

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Az újonnan felvett személyi kölcsönök átlagos összege jelenleg 2 millió forint körül mozog, ezért a mai példánkban is ennyivel számoltunk. Két verzió verseng egymással: az egyikben 6 év a hitel futamideje, és az igénylő nem használja ki az előtörlesztési lehetőséget. A másikban 7 év a futamidő, de az adós (a havi törlesztőrészleteken felül) minden évben befizet még 200 000 forintot a tőketartozásának csökkentésére, amit az év végén kapott bónuszokból fedez.

Mindkét kölcsön 7,5%-os hiteldíjat (THM) számít fel, amit a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora alapján az elérhető 3-3 legjobb ajánlat alapján számoltunk ki. Elsőre talán nem is egyértelmű, hogy a két szereplő közül ki fog jobban járni, hiszen a rövidebb futamidő kevesebb kamatfizetést eredményez, az előtörlesztés azonban csökkenti a fennálló adósságot, ami szintén enyhíti a kamatterheket. A pontos számításaink eredményeit az alábbiakban mutatjuk be.

Hogyan alakul a fizetési kötelezettség az előtörlesztéseket követően? 

Nézzük először a havi törlesztőrészletek alakulását, hiszen itt érződik igazán az előtörlesztések hatása: a 6 éves hitel havi részlete kb. 34 500 forint, és a futamidő végéig ugyanennyi marad, hiszen a személyi kölcsönök általában fix kamatozásúak. Ezzel szemben a 7 éves kölcsön csaknem 4 000 forinttal alacsonyabb törlesztővel indul, és évről évre csökken, egészen a 6. évig, amikor a tőketartozás már olyan alacsony, hogy a példánkban szereplő illető úgy dönt, többé már nem szükséges előtörlesztenie.

Jobban jár, aki a hosszabb futamidő alatt többször előtörleszt, mint aki rövidebb futamidőre igényel egy személyi kölcsönt?

Az előtörlesztések azonban nem csak a havi részletek alakulására vannak kedvező hatással. Mivel esetünkben a fennálló tartozás évente 200 000 forinttal csökken, így a még fizetendő kamat is egyre alacsonyabb, ami a teljes visszafizetést illetően igen jó hírnek bizonyul!

6 éves futamidő esetén a teljes visszafizetés 2,49 millió forint körül mozog, a 7 éves verzióban pedig eredetileg 2,58 millió forintra jönne ki, de az előtörlesztéseknek köszönhetően végül a 2,42 millió forintot sem éri el. A pénzben mérhető konkrét haszon kb. 74 000 forint a 6 éves hitelhez képest, és majdnem 162 ezer forint az előtörlesztések nélkül számított 7 éves kölcsönhöz viszonyítva!

Jól látszik tehát, hogy az előtörlesztés segítségével számottevő összegeket lehet megtakarítani, ezért érdemes lehet megfontolnunk, hogy meglévő hiteleink tőketartozását ilyen módon is csökkentsük, ha lehetőségünk adódik rá. Ezt ráadásul évente 200 000 forintig ingyenesen megtehetjük.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi hitel.
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Sokan meglepődnek, amikor előtörlesztenék a moratóriumos hitelüket

Számos hírt, érdekességet lehetett az utóbbi napokban olvasni a hitelmoratóriummal kapcsolatban. Relatív kevés szó esett ugyanakkor a törlesztés szüneteltetéssel érintett kölcsönök előtörlesztéséről: a moratórium ugyanis nem csak a teljes visszafizetendő...

7 szuper tipp, hogy mit kezdj az év végi bónusszal!

Az év végének közeledtével számos vállalat fizet kisebb-nagyobb bónuszokat az alkalmazottainak. Az ilyen jellegű bevételekből – némi odafigyeléssel – számos pénzügyi célt meg lehet valósítani. Ebben a cikkben olyan módszereket...

ruhapróba
Hogyan törleszd elő ingyen a személyi kölcsönödet?

Kevesen tudják, hogy a személyi kölcsönök esetén évente 200 000 forintig díjmentes az előtörlesztés. Ez azoknak lehet érdekes, akik például a jövedelmük terhelhetősége, JTM-korlát miatt csak hosszabb futamidőre kaphatnak hitelt, azonban...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Itt nyitja meg a negyedik hazai átvételi pontját az IKEA

  Győr, Veszprém és Hajdúdorog után már Szegeden is kézhez vehetik az interneten megrendelt termékeiket az IKEA vásárlói, miután a vállalat újabb átvételi pontot nyit a Csongrád megyei településen. Az érdeklődők április 14-től tudják erre az átvételi pontra kérni rendelésük kézbesítését, az első termékek pedig április 20-tól lesznek átvehetők. Az IKEA célja, hogy termékeik az ország déli régiójában is minél több...