Betöltés
loading

Hogyan törleszd elő ingyen a személyi kölcsönödet?

Kevesen tudják, hogy a személyi kölcsönök esetén évente 200 000 forintig díjmentes az előtörlesztés. Ez azoknak lehet érdekes, akik például a jövedelmük terhelhetősége, JTM-korlát miatt csak hosszabb futamidőre kaphatnak hitelt, azonban rendszeresen tudnának különböző összegeket előtörleszteni. Ebben a cikkben utánajárunk, mikor és hogyan éri meg kihasználni ezt a lehetőséget, és mennyi pénzt nyerhet a teljes visszafizetést illetően az, aki okosan dönt. (szerző: Süle-Szigeti Bulcsú)

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Az újonnan felvett személyi kölcsönök átlagos összege jelenleg 2 millió forint körül mozog, ezért a mai példánkban is ennyivel számoltunk. Két verzió verseng egymással: az egyikben 6 év a hitel futamideje, és az igénylő nem használja ki az előtörlesztési lehetőséget. A másikban 7 év a futamidő, de az adós (a havi törlesztőrészleteken felül) minden évben befizet még 200 000 forintot a tőketartozásának csökkentésére, amit az év végén kapott bónuszokból fedez.

Mindkét kölcsön 7,5%-os hiteldíjat (THM) számít fel, amit a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora alapján az elérhető 3-3 legjobb ajánlat alapján számoltunk ki. Elsőre talán nem is egyértelmű, hogy a két szereplő közül ki fog jobban járni, hiszen a rövidebb futamidő kevesebb kamatfizetést eredményez, az előtörlesztés azonban csökkenti a fennálló adósságot, ami szintén enyhíti a kamatterheket. A pontos számításaink eredményeit az alábbiakban mutatjuk be.

Hogyan alakul a fizetési kötelezettség az előtörlesztéseket követően? 

Nézzük először a havi törlesztőrészletek alakulását, hiszen itt érződik igazán az előtörlesztések hatása: a 6 éves hitel havi részlete kb. 34 500 forint, és a futamidő végéig ugyanennyi marad, hiszen a személyi kölcsönök általában fix kamatozásúak. Ezzel szemben a 7 éves kölcsön csaknem 4 000 forinttal alacsonyabb törlesztővel indul, és évről évre csökken, egészen a 6. évig, amikor a tőketartozás már olyan alacsony, hogy a példánkban szereplő illető úgy dönt, többé már nem szükséges előtörlesztenie.

Jobban jár, aki a hosszabb futamidő alatt többször előtörleszt, mint aki rövidebb futamidőre igényel egy személyi kölcsönt?

Az előtörlesztések azonban nem csak a havi részletek alakulására vannak kedvező hatással. Mivel esetünkben a fennálló tartozás évente 200 000 forinttal csökken, így a még fizetendő kamat is egyre alacsonyabb, ami a teljes visszafizetést illetően igen jó hírnek bizonyul!

6 éves futamidő esetén a teljes visszafizetés 2,49 millió forint körül mozog, a 7 éves verzióban pedig eredetileg 2,58 millió forintra jönne ki, de az előtörlesztéseknek köszönhetően végül a 2,42 millió forintot sem éri el. A pénzben mérhető konkrét haszon kb. 74 000 forint a 6 éves hitelhez képest, és majdnem 162 ezer forint az előtörlesztések nélkül számított 7 éves kölcsönhöz viszonyítva!

Jól látszik tehát, hogy az előtörlesztés segítségével számottevő összegeket lehet megtakarítani, ezért érdemes lehet megfontolnunk, hogy meglévő hiteleink tőketartozását ilyen módon is csökkentsük, ha lehetőségünk adódik rá. Ezt ráadásul évente 200 000 forintig ingyenesen megtehetjük.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő 2020-ban
Teljes visszafizetés
Törlesztő 2021-től
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
ruhapróba

Hogyan törleszd elő ingyen a személyi kölcsönödet?

Kevesen tudják, hogy a személyi kölcsönök esetén évente 200 000 forintig díjmentes az előtörlesztés. Ez azoknak lehet érdekes, akik például a jövedelmük terhelhetősége, JTM-korlát miatt csak hosszabb futamidőre kaphatnak hitelt, azonban...

Mit tehet az, akinek nem ad Babaváró hitelt a bank?

Sokakat ért hidegzuhanyként az elmúlt hónapokban, hogy várakozásaik ellenére mégsem jogosultak az állami „ingyen hitelre”, a Babaváró támogatásra. Közülük mind többen választják alternatívaként a személyi kölcsönöket, amelyeknél nincs szükség ingatlanfedezetre,...

Mikortól érheti meg kiváltani hitelünk?

A kamatok alacsony szintje kedvező lehet egy hitelkiváltás számára. Nem elég azonban az, hogy az új hitel kamata kisebb legyen a réginél, a kiváltáshoz kapcsolódó költségeket is ki kell termelnie...

Blogajánló
  • alapblog A Z-k puccsa

    Nem a fiatalság alkalmazkodik az idősebbek, a „felnőttek” munkastílusához, az általuk és elődeik által kreált  „rendhez”, hanem fordítva: ez utóbbiak kénytelenek alkalmazkodni a legfiatalabbak diktálta...

  • KonyhaKontrolling A megtakarításod valós?

    Remélem, hogy minden olvasóm eljut egyszer oda, hogy belekóstolhat a megtakarítások világába. Sőt, azt gondolom, hogy ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy gondtalan időskort éljen. De mi a valós megtakarítás? Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem Azért, hogy ebben egy kicsit segíteni tudjak, szeretnék most egy kicsit rendet tenni Tovább olvasom "A megtakarításod valós?" →