Betöltés

Így gondolkodj, ha lakástakarékot kötnél a gyermeked számára!

szerző: Bankmonitor
2017-09-18

Sok családban miután a szülők már a saját nevükre kötöttek lakástakarékot, gyakran a gyermekek nevére is kötnek szerződést. Ugyanis a 30%-os állami támogatás ilyen módon megtöbbszörözhető így adott esetben nagyobb összeg fordítható a család lakáscéljára. Ugyanakkor van néhány dolog, amire kiskorú kedvezményezett esetében nem árt figyelni, például a felhasználás, és a lakáskölcsön tekintetében.

A mai ingatlanpiaci helyzet mellett a családok igyekeznek minden lehetőséget kihasználni ahhoz, hogy a lehető legnagyobb összeget tudják a lakásra fordítani. Az egyik lehetőség, hogy a lehetőségeikhez mérten megpróbálják a lehető legtöbb állami támogatást kihasználni egy lakástakarék képében.

Pontosan ezért a lakástakaréknál sokan a családtagok részére is külön szerződéseket kötnek. Ugyan egy személynek egyszerre egy lakástakarékja lehet, de a szabályok alapján a közeli hozzátartozók is (szülők, nagyszülők, gyermek, unoka, testvér, házastárs) megjelölhetők kedvezményezettként. Így a 30%-os állami támogatást is meg lehet többszörözni és egy nagyobb összeget fordítani a lakáscélra, ami a lakásvásárlástól a hiteltörlesztésen át széles spektrumot jelent.

A szerződő fél tulajdonképpen, aki teljesíti a befizetéseket, míg a kedvezményezett, akinek jár a támogatás, és aki a lakástakarék lejáratakor eldöntheti, hogy mire fordítja az összegyűlt pénzt. Előzetes megbeszélés alapján ő felajánlhatja a saját lakáscélunkra, így akár több szerződést is összevonhatunk a felhasználáskor. Egy példán keresztül szemléltetve két darab 4 éves havi 20 ezer forintos befizetéssel már 2,5 millió forintot, míg 3 szerződéssel 3,6 millió forintot tudunk összegyűjteni.

Miután egy családban a két szülő már a saját részére kötött lakástakarékot, a gyermekek is szóba jönnek, mint lehetséges kedvezményezettek. Sokan eleve a gyermek számára szeretnének félretenni, hogy mire a lakásvásárlásra kerülne a sor, ne a nulláról kelljen elindulnia a csemetének. Ugyanakkor olyan élethelyzet is előfordul, amikor a család lakáscéljai kerülnek előtérbe, így erre fordítanák a gyermek nevén megjelölt lakástakarékot is.

Sok mindent érdemes letisztázni a lakástakarék kötése előtt. Például fenntartható-e a nagyobb havi kiadás (mi lesz, ha lakáshitelt is fel kell venni), várhatóan mikor kerül a kilátásba a lakáscél, mekkora összegre lesz szükségünk? Az általánosságban elmondható, hogy mindig célszerű a legrövidebb futamidejű lakástakarékot kiválasztani a magasabb hozam miatt. Ugyanakkor, ha sürgősen szükséges a pénz, arra is lehetőség van, hogy rögtön hozzáférjünk ahhoz egy áthidaló kölcsön segítségével.

Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj a CashMester hírlevelünkre. Megéri!

Hogyan használható fel a gyerek részére kötött lakástakarék?

A lakástakarékpénztárak gyakorlata alapján akkor is felhasználható a megtakarítás, ha a lakástakarék lejáratakor a gyermek kiskorú. Ilyenkor a törvényes gyám önállóan rendelkezhet az összeg fölött, így nem feltétlenül kell azt a gyermek lakáscéljára fordítani, ha erre nincs lehetőség. Ugyanakkor esetenként mégis előfordulhat, hogy a lakástakarékpénztár a kiutaláshoz a gyámhivatali engedélyt is kér.

Amennyiben a megtakarítás mellé járó lakáskölcsönre is szükség lenne már komplikáltabb lehet a helyzet. A gyakorlatban van példa arra, hogy a lakástakarék gond nélkül lehetővé teszi a hitelfelvételt, aminek a szerződő, vagyis a szülő lesz az adósa a gyermek bevonása nélkül. Ugyanakkor van olyan lakástakarék, amelynél a kiskorú kedvezményezett miatt alapvetően nem is jár a lakáskölcsön, így csak a megtakarítás használható fel.

Más a helyzet, ha nagykorú gyermekről van szó, hiszen ez esetben a lakástakaréknak már ő nyilatkozik arról, hogy mire használja fel az állami támogatással növelt megtakarítást, hiába, hogy a szülő volt a szerződő. Ez esetben használhatja a saját lakáscéljára, de a szülők, vagy más családtagok részére is felajánlhatja az összeget. Ugyanakkor, ha nem csak a megtakarítást, hanem a lakáskölcsönre is igényt tart, bizonyos lakástakarékok kötelezően bevonják adóstársnak a szerződő szülőt is, akkor is, ha a kiutaláskor már nagykorú a kedvezményezett (hiába, hogy akár már dolgozik is).

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Mekkora hitel érhető el lakástakarékkal?

Megvizsgáltuk, melyik lakástakaréknál mennyi hitelt mekkora költséggel kaphatsz. Tudtad, hogy 4 éves LTP mellé akár 1,9 millió Ft lakáshitelt is kaphatsz már 4,48%-os THM-mel? És nem csalás, nem ámítás, a...

Blogajánló

  • alapblog

    Párbeszéd a gazdaságról 18.

    Az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című műsorunk ma esti (19.00 órakor kezdődő) adásában Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.