Betöltés

Így gondolkodj, ha lakástakarékot kötnél a gyermeked számára!

szerző: Bankmonitor
2017-09-18

Sok családban miután a szülők már a saját nevükre kötöttek lakástakarékot, gyakran a gyermekek nevére is kötnek szerződést. Ugyanis a 30%-os állami támogatás ilyen módon megtöbbszörözhető így adott esetben nagyobb összeg fordítható a család lakáscéljára. Ugyanakkor van néhány dolog, amire kiskorú kedvezményezett esetében nem árt figyelni, például a felhasználás, és a lakáskölcsön tekintetében.

A mai ingatlanpiaci helyzet mellett a családok igyekeznek minden lehetőséget kihasználni ahhoz, hogy a lehető legnagyobb összeget tudják a lakásra fordítani. Az egyik lehetőség, hogy a lehetőségeikhez mérten megpróbálják a lehető legtöbb állami támogatást kihasználni egy lakástakarék képében.

Pontosan ezért a lakástakaréknál sokan a családtagok részére is külön szerződéseket kötnek. Ugyan egy személynek egyszerre egy lakástakarékja lehet, de a szabályok alapján a közeli hozzátartozók is (szülők, nagyszülők, gyermek, unoka, testvér, házastárs) megjelölhetők kedvezményezettként. Így a 30%-os állami támogatást is meg lehet többszörözni és egy nagyobb összeget fordítani a lakáscélra, ami a lakásvásárlástól a hiteltörlesztésen át széles spektrumot jelent.

A szerződő fél tulajdonképpen, aki teljesíti a befizetéseket, míg a kedvezményezett, akinek jár a támogatás, és aki a lakástakarék lejáratakor eldöntheti, hogy mire fordítja az összegyűlt pénzt. Előzetes megbeszélés alapján ő felajánlhatja a saját lakáscélunkra, így akár több szerződést is összevonhatunk a felhasználáskor. Egy példán keresztül szemléltetve két darab 4 éves havi 20 ezer forintos befizetéssel már 2,5 millió forintot, míg 3 szerződéssel 3,6 millió forintot tudunk összegyűjteni.

Miután egy családban a két szülő már a saját részére kötött lakástakarékot, a gyermekek is szóba jönnek, mint lehetséges kedvezményezettek. Sokan eleve a gyermek számára szeretnének félretenni, hogy mire a lakásvásárlásra kerülne a sor, ne a nulláról kelljen elindulnia a csemetének. Ugyanakkor olyan élethelyzet is előfordul, amikor a család lakáscéljai kerülnek előtérbe, így erre fordítanák a gyermek nevén megjelölt lakástakarékot is.

Sok mindent érdemes letisztázni a lakástakarék kötése előtt. Például fenntartható-e a nagyobb havi kiadás (mi lesz, ha lakáshitelt is fel kell venni), várhatóan mikor kerül a kilátásba a lakáscél, mekkora összegre lesz szükségünk? Az általánosságban elmondható, hogy mindig célszerű a legrövidebb futamidejű lakástakarékot kiválasztani a magasabb hozam miatt. Ugyanakkor, ha sürgősen szükséges a pénz, arra is lehetőség van, hogy rögtön hozzáférjünk ahhoz egy áthidaló kölcsön segítségével.

Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj a CashMester hírlevelünkre. Megéri!

Hogyan használható fel a gyerek részére kötött lakástakarék?

A lakástakarékpénztárak gyakorlata alapján akkor is felhasználható a megtakarítás, ha a lakástakarék lejáratakor a gyermek kiskorú. Ilyenkor a törvényes gyám önállóan rendelkezhet az összeg fölött, így nem feltétlenül kell azt a gyermek lakáscéljára fordítani, ha erre nincs lehetőség. Ugyanakkor esetenként mégis előfordulhat, hogy a lakástakarékpénztár a kiutaláshoz a gyámhivatali engedélyt is kér.

Amennyiben a megtakarítás mellé járó lakáskölcsönre is szükség lenne már komplikáltabb lehet a helyzet. A gyakorlatban van példa arra, hogy a lakástakarék gond nélkül lehetővé teszi a hitelfelvételt, aminek a szerződő, vagyis a szülő lesz az adósa a gyermek bevonása nélkül. Ugyanakkor van olyan lakástakarék, amelynél a kiskorú kedvezményezett miatt alapvetően nem is jár a lakáskölcsön, így csak a megtakarítás használható fel.

Más a helyzet, ha nagykorú gyermekről van szó, hiszen ez esetben a lakástakaréknak már ő nyilatkozik arról, hogy mire használja fel az állami támogatással növelt megtakarítást, hiába, hogy a szülő volt a szerződő. Ez esetben használhatja a saját lakáscéljára, de a szülők, vagy más családtagok részére is felajánlhatja az összeget. Ugyanakkor, ha nem csak a megtakarítást, hanem a lakáskölcsönre is igényt tart, bizonyos lakástakarékok kötelezően bevonják adóstársnak a szerződő szülőt is, akkor is, ha a kiutaláskor már nagykorú a kedvezményezett (hiába, hogy akár már dolgozik is).

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék megoldások, ha versenyt futsz az idővel

2018. 08. 13.

Sokszor előfordul, hogy a lakástakarékunk futamidejének vége nincs összhangban a felhasználás időpontjával. Akár hamarabb, akár később szeretnénk elkölteni a pénzt, mindkét esetre van megoldás. Egy 6 éves futamidejű lakástakarék példáján...

A hozam maximalizálása lakástakarékkal

2018. 08. 08.

Sokan szeretnének a lakástakarékokkal minél magasabb hozamot elérni. Ehhez az állami támogatás maximalizálására, minél rövidebb időtávra, ingyenes számlanyitásra és minél magasabb betéti kamatra van szükség. Megmutatjuk, melyik lakástakaréknál milyen lehetőségeink...

Mutatjuk az optimális lakáshitel receptjét

2018. 08. 07.

Mostanában nagyon gyakran eszünkbe jut a lakástéma. Az ingatlanárak elszabadultak, a hitelköltségek a mélypontjuk közelében tartózkodnak. Nagyon fontos, hogy kiválasszuk a megfelelő, kiszámítható hitelt, és éljünk még az olcsó hitel...

Blogajánló

  • alapblog

    Rejtő Jenő műve a gyakorlatban

    Hárommilliárd dolláros vasútépítési ügyben 18 politikust és üzletembert tartóztattak le korrupciós vádakkal: miszerint a kínai hitelből épülő megaberuházásból magáncélra kiloptak. Cinikus megfigyelők szerint a vasútvonal...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.