Hogyan jutok hozzá azonnal a teljes összeghez a lakástakaréknál?

2017. 09. 15. szerző: bankmonitor.hu

„A lakástakaréknál elérhető hitellehetőségek feltételeiről szeretnék érdeklődni. Hallottam az áthidaló kölcsönről, és érdekelne, hogyan is működik és a szerződéskötés után mennyi idő múlva tudok a hitelhez hozzájutni?” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklőjétől érkezett, a szakértőnk pedig meg is adja rá a választ.

A lakástakaréknál amellett, hogy lehetőséged van 30%-os állami támogatás mellett megtakarítani, még kedvezményes lakáskölcsönt is vehetsz fel. A szerződéses összegből értesülhetsz arról, hogy a megtakarítással és a hitellel együtt mennyi lehet a teljes ingatlanra fordítható összeg. Például egy 4 éves lakástakarék szerződésnél ez 2,8 millió forint (1,2 millió megtakarítás + 1,6 millió forint hitel), míg egy 10 évesnél már 7,6 millió forint lehet (3,1 millió megtakarítás + 4,5 millió hitel). Ez azonban további lakástakarékok nyitásával még feljebb is tornászható.

Az áthidaló kölcsön a lakástakaréknál elérhető hitel speciális formája, ugyanis ez esetben lehetőséged van arra, hogy egyből a megtakarítási időszak elején a teljes szerződéses összeghez hozzájuss. Csak az eligazodás végett: akkor hívják azonnali áthidaló kölcsönnek, ha lakástakarékot kötésekor vagy 1 éven belül igényeled a hitel, normál áthidaló kölcsönnek, pedig ha ezután jelzed a hiteligényt.

A konstrukció lényege, hogy az áthidaló időszakban fizeted a lakástakarék megtakarítási részét és a felvett kölcsönre a kamatot. A megtakarítási időszak lejártakor az összegyűlt pénz automatikusan csökkenti a hiteltartozásod, és a lakáskölcsön alatt a fennmaradó összegre fizeted a törlesztőt (már a tőkét és kamatot egyaránt beleértve).

Nem olyan egyszerű azonban az igénylés, mintha csak a lakástakarék megtakarítási részét igényelted volna. Meg kell felelni a lakástakarékpénztár által előírt feltételeknek, és persze az igényléshez a szükséges dokumentumokat is elő kell teremtened, akárcsak egy normál lakáshitelnél. Így például a jövedelmet igazoló papírokra, a fedezetként szereplő ingatlanra vonatkozó dokumentumokra mind szükség van (például adásvételi, tulajdoni lap, térképmásolat). Ugyanúgy van értékbecslés, és ezenkívül azt is megnézik, hogy mennyire lehetsz hitelképes (a jövedelmed, felajánlott fedezet mennyire megfelelő a stabil törlesztéshez).

Ezek után a lakástakarékpénztár elvégzi a hitelbírálatot, ami jellemzően 3 hetet vesz igénybe, mint egy lakáshitel esetében. Ha minden megfelel és átmész a szűrőn, akkor megkötheted a szerződést is. Most érkeztünk el a kérdésben szereplő fontos ponthoz, vagyis hogy mikor lehet az összeghez hozzájutni.

A szerződéskötés után megtörténik a folyósítás, amennyiben a feltételeknek megfelelsz (például az önerő kifizetése és erről igazolás bemutatása a banknak, ingatlanra lakásbiztosítást kötni, jelzálog bejegyzés kezdeményezése). Ezeket 1-2 nap alatt el tudod intézni, és ezt követően 2-3 nap alatt folyósítja a lakástakarékpénztár az igényelt összeget. Az igényléstől a folyósításig számítva átlagosan pedig 1 hónapot vesz igénybe a folyamat, ami megegyezik egy lakáshitel időigényével.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: 8 évre ezeket érdemes leakasztani a polcról!

2018. 05. 23.

Vannak időszakok, amikor a lakástakarék nemcsak a 30%-os állami támogatásnak köszönhetően olyan jó választás, hanem egyéb akciók is kapcsolódnak a kötéshez. A Bankmonitor alapvetően két érdeklődő típussal találkozott: az egyik...

Heti termés: minden célra más lakástakarék jó?

2018. 05. 20.

Mennyi CSOK-kal kalkulálhatsz, adott célra melyik lakástakarék a legjobb, és hogyan férhetsz hozzá az egyes megtakarításokhoz. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten, és most összefoglaljuk a lényeget! Használd hitelkalkulátorunk az...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.