loading

Így vásárolhatsz meg egy céget 2,5%-os hitellel

A növekedési hitel egyik legvonzóbb felhasználási lehetősége a részesedés vásárlás, akvizíció finanszírozás. Úgy vehetünk 2,5%-os maximális kamatozású hitellel részesedést, hogy a cégek eladási ára jellemzően legalább 10-12%-os éves megtérülést biztosít a vevőnek. Ezt a lehetőséget már sokan felismerték és szeretnék az NHP-t részesedésvásárlásra használni. A műfaj azonban komoly eltéréseket mutat a hagyományos beruházási hitelhez képest, a legtöbb cégtulajdonos nincs tisztában a sajátságokkal.

Melyik cégnek érdemes felvásárláshoz kapcsolódó hitelben gondolkoznia?

A bankok általános hozzáállása alapján (és valljuk be, hogy ebben sok igazság van), egy céget megvásárolni csak olyan társaság tud, mely önmaga sikeresen működik hosszú évek óta, profitot termel, tőkét halmozott fel, bizonyítottan érti saját piacának működését.

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy a vállalkozás tulajdonosa sikeres egy területen (pl. jól menő élelmiszer feldolgozó üzemet birtokol), de hirtelen megrészegül az újra szárnyakra kapó ingatlanpiactól és építőipari vállalkozásban tervez részesedést vásárolni az olcsó növekedési hitel igénybevételével. Ez az, ami szinte biztosan nem fog menni bankhitelből. Miért? Mert nincs tapasztalata, elvonja a fókuszt a sikeres tevékenységtől, szélsőséges esetben fizetésképtelenné teszi a jól működő céget is.

Hogyan tervezd a vásárlást?

Ha már megvan a kiszemelt, profilba illő társaság és cégünk is alkalmasnak mutatkozik a felvásárláshoz, az alábbi pontok szem előtt tartása kikövezett út a sikerhez:

 1. Szerezz többségi tulajdonrészt – ezzel biztosítva azt, hogy új tulajdonostársként céged irányítani tudja a döntéseket. Ha nem szerez többségi tulajdont a vásárló, akkor nincs kontrollja a cég felett, nem biztos, hogy garantálni tudja a hitel visszafizetéséhez szükséges cash flow elérését. Ideális eset, amikor 100%-os üzletrészt vásárolsz.
 2. A vásárlást időzítsd egy lépésre – a több lépésben történő felvásárlásban mindig ott a kockázat, hogy a 2. vagy 3. lépés tranzakciója nem tud megvalósulni, s így nem lesz meg a többségi, irányítási jogot biztosító részesedés.
 3. Kérj garanciát – amellett, hogy visszamenőleg ellenőrzöd a megvásárolandó cég múltját – nincs-e rendezetlen adófizetési kötelezettsége, esetleg lejárt szállítói tartozása, utólag ne hulljanak ki csontvázak a szekrényből, érdemes a jövőre is gondolnunk, s az üzletrész adásvételi szerződésbe beépítenünk néhányfontos elemet:
  1. az üzletrész ellenértékének bizonyos részének (20-30%) visszatartása, amely csak 1-2 „csontvázmentes” évet követően illeti meg az eladót,
  2. az eladó ideiglenes menedzsmentben tartása, mely motiváció ad arra, hogy a korábbi tulajdonos kapcsolatrendszeréhez, személyes tapasztalataihoz kötődő tudást is átadja nekünk. Az előre definiált sikerfaktor (egy megcélzott profitszint) elérése szintén kiköthető a visszatartott vételár kifizetésének feltételeként.

Mekkora összeget vehetsz fel hitelként?

Az elvárt minimális önerő 30%, melyet a hitelfolyósítás előtt elsőként kell kifizetned az eladónak. A felvehető hitel nagyságát emellett az is befolyásolja, hogy a hitel éves tőke és kamatfizetési kötelezettségek teljesítésére, azaz az adósságszolgálat kifizetésére mekkora és milyen forrás áll rendelkezésre:

 1. Az adósságszolgálatot jobb esetben a megvásárolt cég önállóan termeli ki,
 2. az sem kizárt azonban, hogy a felvásárló cég profitja átmenetileg biztosíthatja a hiteltörlesztést

A variációk és kivételek teljes körű felsorolását mellőzve, fő szabályként leszögezhetjük, hogy a tőke és kamatfizetés együttes összegének legalább 1,3-szorosa kell, hogy bizonyíthatóan a törlesztések forrásaként rendelkezésünkre álljon a hitel futamideje alatt.

Az alábbi kalkulátorral ellenőrizheted, hogy meglévő cégeddel megközelítően mekkora hitelt vehetsz fel:


Mit mutat a jelenlegi banki gyakorlat?

A bankok igen változatos formában kezelik a cégfelvásárlásokhoz kapcsolódó – akvizíciós – hiteleket. Van olyan bank, ahol mélyebb elemzést igénylő módón strukturált hitelként kezelik, van ahol kicsit egyszerűbben, bár mindenkép ingatlan fedezet mellett. Van ahol a hitelbírálat munkaigényessége miatt pár százmillió forintos hiteligény alatt nem is foglalkoznak ilyen jellegű hiteligénnyel – jobb esetben, kaphat az ügyfél egy egyszerű szabad felhasználású hitelt -, van ahol akár 40 millió forintos akvizíciós hitelről is beszélhetünk. Egyes hazai bankok kizárólag magyar cég felvásárlásához adnak hitelt, más bankok külföldi cég megvásárlásához is.

A megfelelő banki forrást megtalálni tehát nem egy egyszerű feladat. A kiemelt kockázatot jelent a cégtulajdonosok számára, hogy hosszú folyamat eredményeként megegyezésre jussanak az eladóval és csak ezt követően kezdik meg a banki tárgyalásokat. Nagyobb hibát ezen a területen nehéz elkövetni, mint hogy egyetlen bankkal tárgyal a tulajdonos. Egy részesedés vásárláshoz kapcsolódó hitel banki átfutása 3-5 hónap lehet. Ha a kiválasztott bank nemet mond 5 hónap után és csak ezt követően kezdi el az alternatíva keresését a tulajdonos, akkor vélhetően kútba esik az üzlet.

Mikor érdemes elkezdeni a banki egyeztetéseket?

Ha már rendelkezik a cégtulajdonos:

 • A részesedés megvásárlására vonatkozó elképzelt struktúrával (szerződéses feltételek üzleti – és nem jogi szintű – definíciója). Érdemes felkészülni arra, hogy a bank néhány saját szempont érvényesülését is látni szeretné a szerződésben.
 • a hitel futamidejére (5-7 év, ritkábban 10 év) egy részletes pénzügyi tervvel mind a meglévő, mind a megvásárlandó cégre vonatkozóan

Ha cégfelvásárlásban gondolkozol, kérd kollegáink segítségét, vagy nézd meg, hogy céged alkalmas-e a részesedés vásárlás finanszírozására 2016-ban is igénybe vehető 2,5%-os növekedési hitel felvételére.


NHP HAJRÁ Kalkulátor
Nhp Hajára, nézed meg, hogy céged megkaphatja-e!
Ft
Ft
Céged kevesebb gazdasági múlttal rendelkezik, mint 1 teljes lezárt pénzügyi év?
Utolsó lezárt pénzügyi év üzemi/adózott eredménye negatív?
Utolsó lezárt pénzügyi év saját tőkéje negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégednek lejárt hiteltartozása?
Van a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?
Van a céged kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?
Tulajdonosok/ügyvezetők/magánszemély készfizető kezesek szerepelnek a KHR/BAR listán?
Tulajdonosi és ügyvezető körben van cégvezetéstől eltiltott személy?
Van 50%-nál nagyobb részben tulajdonos változás az elmúlt 6 hónapban?
Céged kevesebb gazdasági múlttal rendelkezik, mint 1 teljes lezárt pénzügyi év?
A vállalkozás adózás utáni jövedelme negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégednek lejárt hiteltartozása?
Mint magánszemély, illetve a készfizető kezes szerepel a KHR/BAR listán?
result-ko
Nincs jó hírünk
Volt inkasszó a vállalkozás számláján az elmúlt 36 hónapban?
Az inkasszók gyakorisága a hiteldöntést negatívan befolyásolthatja, így szakértőnkkel további egyeztetés szükséges.
Van a cégednek átütemezett köztartozása? (pl. NAV részletfizetés)
A NAV átütemezett köztartozás megléte kizáró tényező lehet, szakértőnkkel további egyeztetés szükséges.
Jó hírünk van, a tervezett beruházási célra (az eddig megadott adatok alapján) növekedési hitel igényelhető!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

 • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
 • Milyen futamidő mellett?
 • Mi a különbség a bankok között?
 • Hogyan kerüld el a buktatókat?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
Az NHP keretében ezen hitelcélok nem finaszírozhatóak, de Neked is tudunk segíteni:
 1. Átalakítható-e a hiteligény úgy, hogy Növekedési Hitel kaphass hozzá?
 2. Milyen támogatott (akár 2,5% kamatozásnál kedvezőbb) egyéb hitellehetőségek érhetők el cégednek?

Részletes tájékoztatást küldünk
számodra e-mailben!

A megjelölt hitelcélra bizonyos feltételek teljesülése esetén érhető el a Növekedési Hitel.

A megjelölt hitelcélhoz tartozó feltételek részletes leírását megküldjük számodra e-mailben!

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Kapcsolódó tartalmak
Szabadítsd fel céged lekötött pénzügyi forrásait!

Vállalkozói hitelt felvenni olykor kifejezetten nehéz dolog, főként azoknak a cégeknek, amelyek történetük során első alkalommal próbálkoznak ezzel. A vállalkozóknak azzal is szembesülniük kell, hogy számos üzleti cél finanszírozását a...

Jól hajrázott az NHP Hajrá!

A jegybank március közepén közzétett statisztikái szerint 2020-ban összesen 21 ezer vállalkozás kötött hitelszerződést a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá! növekedési hitelprogramjának keretében, összesen 1540 milliárd forint értékben, amelyből a...

Blogajánló
 • alapblog Vége a befagyasztott lakbéreknek

  A német alkotmánybíróság megsemmisítette azt a berlini görögdinnye (kívül zöld, belül vörös) rendeletet, amely 5 évre befagyasztotta a lakbéreket. Azt a problémát, hogy sok nagyvárosban...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Riasztást adott ki a Lidl, a pénzedre utaznak a csalók

  Az áruházlánc nevével visszaélő csalók a neten indítottak támadást a vásárlók megtévesztésére. Kedves Vásárlóink!Szeretnénk felhívni figyelmeteket egy online terjedő csalásra, melyben a csalók vállalatunk nevében azzal keresik fel áldozataikat, hogy Lidl ajándékutalványt vagy éppen okostelefont nyertek. Ennek fejében a postázási költség kiegyenlítését, valamint postázási cím megadását kérik.Szeretnénk jelezni, hogy a Lidl Magyarország által megszervezett nyereményjátékokról kizárólag hivatalos felületeinken adunk tájékoztatást,...