Betöltés

Így vásárolhatsz meg egy céget 2,5%-os hitellel

szerző: Bankmonitor.hu
2016-01-26

A növekedési hitel egyik legvonzóbb felhasználási lehetősége a részesedés vásárlás, akvizíció finanszírozás. Úgy vehetünk 2,5%-os maximális kamatozású hitellel részesedést, hogy a cégek eladási ára jellemzően legalább 10-12%-os éves megtérülést biztosít a vevőnek. Ezt a lehetőséget már sokan felismerték és szeretnék az NHP-t részesedésvásárlásra használni. A műfaj azonban komoly eltéréseket mutat a hagyományos beruházási hitelhez képest, a legtöbb cégtulajdonos nincs tisztában a sajátságokkal.

Melyik cégnek érdemes felvásárláshoz kapcsolódó hitelben gondolkoznia?

A bankok általános hozzáállása alapján (és valljuk be, hogy ebben sok igazság van), egy céget megvásárolni csak olyan társaság tud, mely önmaga sikeresen működik hosszú évek óta, profitot termel, tőkét halmozott fel, bizonyítottan érti saját piacának működését.

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy a vállalkozás tulajdonosa sikeres egy területen (pl. jól menő élelmiszer feldolgozó üzemet birtokol), de hirtelen megrészegül az újra szárnyakra kapó ingatlanpiactól és építőipari vállalkozásban tervez részesedést vásárolni az olcsó növekedési hitel igénybevételével. Ez az, ami szinte biztosan nem fog menni bankhitelből. Miért? Mert nincs tapasztalata, elvonja a fókuszt a sikeres tevékenységtől, szélsőséges esetben fizetésképtelenné teszi a jól működő céget is.

Hogyan tervezd a vásárlást?

Ha már megvan a kiszemelt, profilba illő társaság és cégünk is alkalmasnak mutatkozik a felvásárláshoz, az alábbi pontok szem előtt tartása kikövezett út a sikerhez:

 1. Szerezz többségi tulajdonrészt – ezzel biztosítva azt, hogy új tulajdonostársként céged irányítani tudja a döntéseket. Ha nem szerez többségi tulajdont a vásárló, akkor nincs kontrollja a cég felett, nem biztos, hogy garantálni tudja a hitel visszafizetéséhez szükséges cash flow elérését. Ideális eset, amikor 100%-os üzletrészt vásárolsz.
 2. A vásárlást időzítsd egy lépésre – a több lépésben történő felvásárlásban mindig ott a kockázat, hogy a 2. vagy 3. lépés tranzakciója nem tud megvalósulni, s így nem lesz meg a többségi, irányítási jogot biztosító részesedés.
 3. Kérj garanciát – amellett, hogy visszamenőleg ellenőrzöd a megvásárolandó cég múltját – nincs-e rendezetlen adófizetési kötelezettsége, esetleg lejárt szállítói tartozása, utólag ne hulljanak ki csontvázak a szekrényből, érdemes a jövőre is gondolnunk, s az üzletrész adásvételi szerződésbe beépítenünk néhányfontos elemet:
  1. az üzletrész ellenértékének bizonyos részének (20-30%) visszatartása, amely csak 1-2 „csontvázmentes” évet követően illeti meg az eladót,
  2. az eladó ideiglenes menedzsmentben tartása, mely motiváció ad arra, hogy a korábbi tulajdonos kapcsolatrendszeréhez, személyes tapasztalataihoz kötődő tudást is átadja nekünk. Az előre definiált sikerfaktor (egy megcélzott profitszint) elérése szintén kiköthető a visszatartott vételár kifizetésének feltételeként.

Mekkora összeget vehetsz fel hitelként?

Az elvárt minimális önerő 30%, melyet a hitelfolyósítás előtt elsőként kell kifizetned az eladónak. A felvehető hitel nagyságát emellett az is befolyásolja, hogy a hitel éves tőke és kamatfizetési kötelezettségek teljesítésére, azaz az adósságszolgálat kifizetésére mekkora és milyen forrás áll rendelkezésre:

 1. Az adósságszolgálatot jobb esetben a megvásárolt cég önállóan termeli ki,
 2. az sem kizárt azonban, hogy a felvásárló cég profitja átmenetileg biztosíthatja a hiteltörlesztést

A variációk és kivételek teljes körű felsorolását mellőzve, fő szabályként leszögezhetjük, hogy a tőke és kamatfizetés együttes összegének legalább 1,3-szorosa kell, hogy bizonyíthatóan a törlesztések forrásaként rendelkezésünkre álljon a hitel futamideje alatt.

Az alábbi kalkulátorral ellenőrizheted, hogy meglévő cégeddel megközelítően mekkora hitelt vehetsz fel:


Kedvezményes vállalati hitel kereső Széchenyi hitelek

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
Alábbi hitelekre alkalmas a céged:
Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?
Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?
Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:
 • Hogyan és mennyi idő alatt?
 • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:
Tájékoztatást kérek, hogy:
 • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
 • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.

Kérd szakértőnk segítségét!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Mit mutat a jelenlegi banki gyakorlat?

A bankok igen változatos formában kezelik a cégfelvásárlásokhoz kapcsolódó – akvizíciós – hiteleket. Van olyan bank, ahol mélyebb elemzést igénylő módón strukturált hitelként kezelik, van ahol kicsit egyszerűbben, bár mindenkép ingatlan fedezet mellett. Van ahol a hitelbírálat munkaigényessége miatt pár százmillió forintos hiteligény alatt nem is foglalkoznak ilyen jellegű hiteligénnyel – jobb esetben, kaphat az ügyfél egy egyszerű szabad felhasználású hitelt -, van ahol akár 40 millió forintos akvizíciós hitelről is beszélhetünk. Egyes hazai bankok kizárólag magyar cég felvásárlásához adnak hitelt, más bankok külföldi cég megvásárlásához is.

A megfelelő banki forrást megtalálni tehát nem egy egyszerű feladat. A kiemelt kockázatot jelent a cégtulajdonosok számára, hogy hosszú folyamat eredményeként megegyezésre jussanak az eladóval és csak ezt követően kezdik meg a banki tárgyalásokat. Nagyobb hibát ezen a területen nehéz elkövetni, mint hogy egyetlen bankkal tárgyal a tulajdonos. Egy részesedés vásárláshoz kapcsolódó hitel banki átfutása 3-5 hónap lehet. Ha a kiválasztott bank nemet mond 5 hónap után és csak ezt követően kezdi el az alternatíva keresését a tulajdonos, akkor vélhetően kútba esik az üzlet.

Mikor érdemes elkezdeni a banki egyeztetéseket?

Ha már rendelkezik a cégtulajdonos:

 • A részesedés megvásárlására vonatkozó elképzelt struktúrával (szerződéses feltételek üzleti – és nem jogi szintű – definíciója). Érdemes felkészülni arra, hogy a bank néhány saját szempont érvényesülését is látni szeretné a szerződésben.
 • a hitel futamidejére (5-7 év, ritkábban 10 év) egy részletes pénzügyi tervvel mind a meglévő, mind a megvásárlandó cégre vonatkozóan

Ha cégfelvásárlásban gondolkozol, kérd kollegáink segítségét, vagy nézd meg, hogy céged alkalmas-e a részesedés vásárlás finanszírozására 2016-ban is igénybe vehető 2,5%-os növekedési hitel felvételére.


Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?
Add meg vállalkozásod 2017. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számot adunk a legjobb lakáshitelekről!

2018. 07. 22.

A kalkulátoraink jóvoltából a banki termékek friss kondícióit nagyon könnyedén le tudjuk kérni, mostani írásunkban a körképünk a lakáshitelekről szól. Az összkép nem olyan rossz, mint gondolnánk, az áprilisi körképünkkel...

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

2018. 07. 17.

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.