Betöltés

Így védekezhetsz a nyugdíjcsökkentés ellen

szerző: Bankmonitor.hu
2016-08-15

Évtizedek múlva egyre nehezebb lesz a nyugdíjasoknak, hogy kijöjjenek a havi járandóságukból. Vélhetően sokkal keményebb feltételeket szabnak majd meg, ezt kivédendő, érdemes minél hamarabb takarékoskodásra adni a fejünket. Nem kell óriási összegre gondolni, már havi 5000 forintból érezhető nyugdíj-kiegészítést kaphatunk. A számok nem hazudnak, időben elkezdve akár a minimálnyugdíj közel fele is összejöhet.

Kis összeggel is van értelme elindulni

A minimálbéresek nyugdíjkilátásairól szóló cikkünk fő következtetése az volt, hogy komolyabb nyugdíj-kiegészítést csak akkor érhetünk el, ha havi alapon legalább néhány tízezer forintot félre tudunk tenni. A mai hazai megtakarítási lehetőségekhez mérten most egy olyan összeállítást készítettünk el, ami havi 5000 forintos összegre vonatkozik. A választásunk azért is esett erre, mert az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a minimális befizethető összeg is ekkora.

A lehető legfontosabb tanács, amit adhatunk, hogy már ekkora összeggel is érdemes nyugdíj-célra takarékoskodni, függetlenül attól, hogy milyen idősek vagyunk, hiszen ezáltal is tettünk valamit az időskori jövedelem-biztonságunk megteremtéséért. A következő két évtizedben még az állami nyugdíjrendszer jelenlegi feltételek mellett is fenn tudja tartani magát, viszont utána nyugdíjcsökkentésre van kilátás. Minél korábban kezdjük meg a felkészülést erre, annál inkább könnyebb lesz a céljainkat elérni.

Megnéztük, hogy mi történik, ha mától elkezdenénk havi 5000 forintot félretenni egy nyugdíjpénztárba, az első évet követően pedig 3 százalékkal növelnénk a befizetett összeget (ennyi lehet az infláció). A jó hír az, hogy a 20 százalékos (maximum 150 ezer forintos) adókedvezménnyel kiegészítve 40 év után már közel 9,5 millió forinton állhat a számlánk egyenlege.

onyp160812Nem véletlenül nevezte a híres elméleti fizikus Albert Einstein a kamatos kamatot az emberiség legnagyobb találmányának. 40 évet követően még 5 százalékos hozamnál is úgy néz ki a számlánk, hogy közel a felét hozták össze a befizetések és az adókedvezmények, míg a maradék majdnem 50 százalékot az időközben elért hozamok. Természetesen időt kell adni, hogy az előnyökből részesedhessünk, de 20 év után is a hozamok 30 százalékban járulnak hozzá a pénzünk gyarapodásához.

Érdemes saját magunkra szabva is megnézni, hogy  mekkora összeg gyűlhet össze a nyugdíjra!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Lássuk a számokat!

Az első nagyobb pofont akkor kapjuk, amikor szembesülünk azzal, hogy a pénz a jövőben is fokozatosan veszíteni fog az értékéből. A legszembetűnőbb különbség 40 év után lesz, hiszen a 40 évvel későbbi 9,4 millió forint mai értéken „csak” a harmadát éri. Az infláció a ludas ezért is, mi 3 százalékkal számoltunk évente, ezért állhat ott a táblázatban a 3 millió forintos összeg.

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál több lehetőségből is választhatunk, hogy miként akarjuk felvenni az évtizedek alatt összegyűjtött megtakarítást. Mi abból indultunk ki, hogy életjáradékot kérünk, vagyis nem akarjuk magunkat annak a kockázatnak kitenni, hogy idő előtt elfogyjon a pénzünk. A biztosítóknál alkalmazott módszert vettük mi is át, ahol a  megtakarítást a várható élettartam alapján számítják ki. Most körülbelül 16 év a várható élettartam 65 éves korban, viszont 40 év múlva már 20 évre kell berendezkednünk.

Innen már csak egy osztás, hogy megkapjuk az induló nyugdíj-kiegészítés mértékét. Feltüntettük a jövőértékeket is, de szerintünk a jobb összehasonlítási alap kedvéért érdemes a mai értékekkel számolni. Ezzel együtt az jön ki, hogy mai értéken 20 év után 7000 forintos, míg 40 év után 12 000 forintos kiegészítésre számíthatunk. Csak összehasonlításul, a minimálnyugdíj értéke 28 500 forint, vagyis ennek közel a felét mi magunk is felépíthetjük.
onyp3160812Elsőre alacsonynak tűnhet ez az összeg, de tudnunk kell azt is, hogy a befizetés mértéke 5000 forint volt az első évben, és onnan 3 százalékkal emelkedett évente. Más oldalról megközelítve a problémát, azt mondhatjuk, ha 40 évig fizetek be a pénztárba, akkor mai értéken a befizetés duplájának megfelelő összeget kaphatok 20 évig, ami azért nem olyan rossz üzlet.

Ennél nagyobb kiegészítést csak akkor kaphatunk, ha

 • többet fizetnénk be havonta
 • emelkedne az állami támogatás aránya
 • nem kérnénk 20 évre járandóságot, csak 10-15 évre
 • 5% feletti hozamot érne el évente átlagosan a pénztár
 • a pénzünk értéke nem romlana évente 3%-kal

3 Hozzászólás

 1. Gergely Ferenc

  Ami igazságtalan a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban, az a %-os alapú emelés. Akinek alacsony a nyugdíja, annak alig emelkedik, akinek magas, az meg kimagasló életszínvonalon él, és az olló csak nyílik közöttük. Be kellene vezetni az egységes mértékű nyugdíjemelés rendszerét, és csak akkor és annyival emelni, amikor és amennyi szükséges.

 2. janbor

  …És ha a megtakarításodat ismét beseprik? Volt már ilyen!

 3. oszi

  1996-ban az MSZP megteremtette a Nyugdíjpénztárt, Egészségpénztárt, és a Lakástakarék-pénztárt. 14 év alatt összejött 3200 milliárd nyugdíj megtakarítás.

  Az előzetes számítások szerint 10-20 %-al lett volna magasabb a nyugdíj, ha nem lopják el.

  3000 milliárdot ellopott orbán és elköltötték, nem tudni mire, mert az államadósság nem csökkent ebből. A 3000 milliárd akkor több volt, mint a GDP 10%-a.

  Azon kívül ellopják az eddig ebbe áramló 250-300 milliárdot is, a GDP 0,6 %-a évente folyamatosan. Hat év alatt 1800 milliárd.

  A nyugdíj, amit az MSZP megalapozott, tönkre lett téve. Az emberek nagy részének elment a kedve is a megtakarítástól, ha így egy tolvaj kormány bármikor elveheti.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Már nem divat szerelemből házasodni?

Általános jelenség a tehetősebb társadalmakban, hogy az emberek mind idősebb korban köteleződnek el, úgymond szerint szeretik „kitombolni” magukat, így persze a házasság és a gyerekvállalás is mind későbbre tolódik. Magyarországon...

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.