Betöltés

Itt a legolcsóbbak az értékpapírok!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-07-29

Azok számára, akik megtakarításaik között értékpapírokat is tartanak, és rendszeresen kereskednek velük, alapvető fontosságú ezek eladási és vételi díja. Egy rosszul kiválasztott szolgáltatóval ugyanis hozamunk akár jelentős részének is búcsút mondhatunk az adás-vétel magas költsége miatt. Mivel a brókerbotrányban érintett több tízezer potenciális értékpapír-vásárló kereshet új helyet megtakarításainak, az alábbiakban összegyűjtöttük, melyik befektetési szolgáltatóval, vagy bankkal járunk a legjobban, ha részvényekben, kötvényekben, vagy befektetési alapokban gondolkodunk.

A napokban áttekintettük mennyibe is kerül egy értékpapírszámla megnyitása és fenntartása a legnagyobb hazai pénzügyi szolgáltatóknál. Nem hagyhatjuk azonban figyelmen kívül, hogy egyéb, igen magasra rúgó költségek is felmerülnek az értékpapír-befektetéseknél. Ilyenek lehetnek aktív kereskedésnél az adásvétel során felmerülő kiadások is (vételi és eladási jutalék). Érdemes ezért áttekinteni, hogy ebből a szempontból, milyen ajánlatokkal találkozhatunk a befektetési szolgáltatóknál.

Ennyibe kerül a részvényvásárlás

Azoknak, akik aktívan kereskednek részvényekkel, ezek adásvételéből származó költségei többszörösét tehetik ki az értékpapírszámla fenntartásáért fizetett összegnek. Ez az az alábbi táblázatból is jól látszik, ahol a legnagyobb magyarországi szolgáltatók díjait gyűjtöttük össze.

Ami a Budapesti Értéktőzsdén való kereskedést illeti, a részvények vásárlásakor egy 0,1-1% közötti díjra kell számítani a választott szolgáltatótól függően. A díjak között tehát tízszeres eltérést tapasztalhatunk. A külföldi tőzsdéken pedig jellemzően ennél is magasabb díjakért kereskedhetünk, ami akár 1-2%-os levonásokkal is szembesülhetünk.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A részvények iránt érdeklődők számára egyik legjobb ajánlatot a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe adja, ami nem elég, hogy a részvények vételéért felszámolt díjak tekintetében a legolcsóbbak között van, de ez a befektetési szolgáltató stabil banki háttérrel is rendelkezik. 

Azoknak, akik alacsonyabb kockázatra vágynak

Azoknak, akik értékpapír befektetéseiknél nem akarnak a részvényekhez hasonló magas kockázatot vállalni, a befektetési alapok  vagy a kötvények jelenthetik a jó megoldást. A befektetési alapok tekintetében azonban nem elég csak a vételi/eladási díjakat nézni, az egyes szolgáltatóknál elérhető alapok száma legalább ilyen fontos. Erre lehet jó példa a Magyar Posta Befektetési Zrt., ahol bár igaz, hogy minden forgalmazott befektetési alapot díjtalanul vehetünk meg, de mindössze négyféle alapot közül válogathatunk.

Amennyiben még nagyobb biztonságra vágyunk, és állampapírokban gondolkodunk, a legtöbb helyen díjtalanul vásárolhatjuk meg ezeket. Bár vannak olyan szolgáltatók, ahol akár a részvényvásárlás díjánál is többet kell fizetnünk, ilyen például a Citibank is, ahol a Prémium Magyar Államkötvény megvásárlásánál a névérték 3%-át kell megfizetni.

Az állampapírok iránt érdeklődőknek azonban nem a befektetési szolgáltatóknál érdemes keresgélnie. A Magyar Államkincstárnál ugyanis az állampapírok ugyancsak díjmentesen megvásárolhatóak, sőt, itt még a számlavezetésért és a számlanyitásért sem kell egy fillért sem fizetnünk. Sőt, az itt megvásárolt államkötvényekre a magyar állam teljes körű hozam- és tőkegaranciát vállal. Ám, ha más befektetésünk is van, nem biztos, hogy érdemes egy külön számlát fenntartani, ha amúgy is ingyen jutunk az állampapírokhoz. Ilyenkor azonban tudnunk kel, hogy a BEVA garancia vonatkozik az állampapírunkra is. 

Azoknak viszont, akik egyéb vállalati kötvények, netán külföldi állampapírok vagy vállalati kötvények iránt érdeklődne, érdemes értékpapírszámlát nyitnia, és ehhez a fenti táblázat díjait is figyelembe venni.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.