Betöltés

Jó hír a lakástakarékról: az állami támogatás is örökölhető

szerző: Nagy Ildikó
2016-08-29

A lakástakarék keretében megszerezhető 30%-os, maximum évi 72 ezer forintos állami támogatás feltétele, hogy legalább 4 évig kell takarékoskodni, és az így összegyűlt pénzt valamilyen lakáscélra fordítani. Fontos tudni, hogy ha a lakástakarék szerződője, vagy kedvezményezettje elhalálozik, bizonyos feltételekkel nem csak a befizetett pénz, de az állami támogatás is örökölhető.

Legyen szó akár felújításról, akár lakásvásárlásról, vagy lakáshitel visszafizetéséről, a lakástakarékban összegyűjtött pénzedre a befizetéseid 30%-ával egyező, de maximum évi 72 ezer Ft állami támogatást kapsz, amennyiben a fenti célok bármelyikére fordítod.

Ugyanabban az évben egy személynek csak egyszer járhat ilyen állami támogatás, viszont a közeli családtagok egymás lakáscéljára is elkölthetik a megtakarításaikat. Egyik mód tehát a kedvezmények többszörözésére, hogy a családban többen kötnek lakástakarék szerződést, vagy te magad kötsz több szerződést, amelyeken eltérő kedvezményezetteket jelölsz meg.

Mi történik, ha elhalálozik a szerződő?

Amennyiben nincs kedvezményezett a szerződésen, úgy a szerződő halála esetén a megtakarítás a hagyaték tárgyát képezi, és az örökös dönt arról, hogy a szerződő helyébe lép és folytatja a befizetéseket, vagy felmondja a szerződést. Ha több örökös is van, akkor a jogerős hagyatékátadó végzés szerint járnak el, vagy ha ilyen nincs, akkor az érdekeltek írásos megegyezése szükséges.

Amennyiben kedvezményezett is volt a szerződésen, a szerződő haláláig elhelyezett betétek és kamatok nem képezik a hagyaték részét, hanem automatikusan a kedvezményezetté lesz. A kedvezményezett eldöntheti, hogy a szerződő helyébe lép és folytatja a megtakarítást, vagy felmondja a szerződést.

Amennyiben az új szerződő (akár az örökös az, akár a korábbi kedvezményezett) folytatja a szerződést, megkapja a szerződő haláláig jóváírt állami támogatásokat is, azzal a feltétellel, hogy a lakáscélú felhasználást majdan igazolja. Akkor is jár az örökölt állami támogatás, amennyiben az új szerződőnek már van saját lakástakarék megtakarítása, és azzal összevonja a megörökölt szerződést.

Ha még nincs saját lakástakarék szerződésed, vagy újabbat kötnél, az alábbi kalkulátorral megnézheted az aktuális kínálatot. Ha 20 ezer forintnál többet tennél félre havonta, azt több szerződés megkötésével tudod megvalósítani.

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Mi történik, ha a kedvezményezett hal meg?

A kedvezményezett halála esetén automatikusan a szerződő lesz a megtakarítás kedvezményezettje. Dönthet úgy, hogy új kedvezményezettet jelöl meg, vagy új kedvezményezett nélkül fizetheti tovább a szerződést, de akár fel is mondhatja azt. A szerződő helyzete akkor bonyolódhat, ha saját magának van egy másik lakástakarék szerződése (vagy kedvezményezett egy másik szerződésen), és emiatt az egyik szerződésén elesik az állami támogatástól.

Hogy mit érdemes tennie, az tulajdonképpen attól is függ, hogyan tarthatja meg az állami támogatást. Erre több forgatókönyv is létezik:

 1. A szerződő eleve az elhunyt kedvezményezett örököse

Ez esetben a fentebb írtak lépnek életbe, amit a szerződő halála esetén is leírtunk: az örökös megtarthatja a már jóváírt állami támogatásokat akkor is, ha van saját szerződése és azzal összevonja. Feltétel továbbra is a lakáscélú felhasználás.

 1. A szerződő új kedvezményezettet jelöl meg

Az állami támogatás megtartásához bármelyik másik olyan közeli hozzátartozóját megjelölheti új kedvezményezettnek, aki azonos időszakban nem kedvezményezett másik lakástakarék szerződésen. Figyelem! Nem az számít, mióta kedvezményezett valaki egy szerződésen, hanem az érintett szerződés megtakarítási időszaka a mérvadó!

Példa: Ha egy 2016.08.01-jén 4 évre indított lakástakarék szerződésen akármilyen okból 2018.05.01-jén új kedvezményezettet jelölnek meg, akkor az számít, hogy az új kedvezményezettnek 2016.08.01. óta van-e másik lakástakarék szerződésen kedvezményezettsége.

2 Hozzászólás

 1. Farkas Judit

  Amennyiben kedvezményezett is volt a szerződésen, a szerződő haláláig elhelyezett betétek és kamatok nem képezik a hagyaték részét, hanem automatikusan a kedvezményezetté lesz. A kedvezményezett eldöntheti, hogy a szerződő helyébe lép és folytatja a megtakarítást, vagy felmondja a szerződést.
  Ez a mondat, legalábbis az OTP lakástakarék esetén hazugság. Valaki hazudik. Édesanyánk, 2016-ban, 78-évesen elhunyt. unokája számára OTP lakás előtakarékoságit nyitott, amin az unokája volt megnevezve kedvezményezettnek ( Ő 23-éves) Nem adják ki neki a pénzt (Szerződés rég lejárt)
  Mondván, hogy meg kelet volna örökölni, és az örökösöknek lemondani a kedvezményezett javára.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Judit,
   Bemásoljuk, mi szerepel az OTP Lakástakarék Általános Szerződési Feltételeiben:
   “Az OTP Lakástakarékhoz benyújtott írásos nyilatkozattal az elhalálozott, jogutóddal megszűnt szerződő
   fél helyébe léphet:
   a) természetes személy lakás-előtakarékoskodó halála esetén a szerződésben megjelölt
   cselekvőképes kedvezményezett, illetve korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen
   kedvezményezett esetén a kedvezményezett szülői felügyeletét gyakorló szülője, gyámja,
   gondnoka
   b) természetes személy lakás-előtakarékoskodó halála esetén kedvezményezett hiányában az örökös,
   c) nem természetes személy lakás-előtakarékoskodó jogutóddal történő megszűnése esetén a
   jogutódja.”
   Javasoljuk, hogy erre hivatkozva egyeztessen ismét a lakástakarékkal. Az OTP Lakástakarék Általános Szerződési Feltételeit itt találja meg: link to otpbank.hu

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.