Jó hír a lakástakarékról: az állami támogatás is örökölhető

 • 2016.08.29.
 • szerző: bankmonitor.hu

A lakástakarék keretében megszerezhető 30%-os, maximum évi 72 ezer forintos állami támogatás feltétele, hogy legalább 4 évig kell takarékoskodni, és az így összegyűlt pénzt valamilyen lakáscélra fordítani. Fontos tudni, hogy ha a lakástakarék szerződője, vagy kedvezményezettje elhalálozik, bizonyos feltételekkel nem csak a befizetett pénz, de az állami támogatás is örökölhető.

Legyen szó akár felújításról, akár lakásvásárlásról, vagy lakáshitel visszafizetéséről, a lakástakarékban összegyűjtött pénzedre a befizetéseid 30%-ával egyező, de maximum évi 72 ezer Ft állami támogatást kapsz, amennyiben a fenti célok bármelyikére fordítod.

Ugyanabban az évben egy személynek csak egyszer járhat ilyen állami támogatás, viszont a közeli családtagok egymás lakáscéljára is elkölthetik a megtakarításaikat. Egyik mód tehát a kedvezmények többszörözésére, hogy a családban többen kötnek lakástakarék szerződést, vagy te magad kötsz több szerződést, amelyeken eltérő kedvezményezetteket jelölsz meg.

Mi történik, ha elhalálozik a szerződő?

Amennyiben nincs kedvezményezett a szerződésen, úgy a szerződő halála esetén a megtakarítás a hagyaték tárgyát képezi, és az örökös dönt arról, hogy a szerződő helyébe lép és folytatja a befizetéseket, vagy felmondja a szerződést. Ha több örökös is van, akkor a jogerős hagyatékátadó végzés szerint járnak el, vagy ha ilyen nincs, akkor az érdekeltek írásos megegyezése szükséges.

Amennyiben kedvezményezett is volt a szerződésen, a szerződő haláláig elhelyezett betétek és kamatok nem képezik a hagyaték részét, hanem automatikusan a kedvezményezetté lesz. A kedvezményezett eldöntheti, hogy a szerződő helyébe lép és folytatja a megtakarítást, vagy felmondja a szerződést.

Amennyiben az új szerződő (akár az örökös az, akár a korábbi kedvezményezett) folytatja a szerződést, megkapja a szerződő haláláig jóváírt állami támogatásokat is, azzal a feltétellel, hogy a lakáscélú felhasználást majdan igazolja. Akkor is jár az örökölt állami támogatás, amennyiben az új szerződőnek már van saját lakástakarék megtakarítása, és azzal összevonja a megörökölt szerződést.

Ha még nincs saját lakástakarék szerződésed, vagy újabbat kötnél, az alábbi kalkulátorral megnézheted az aktuális kínálatot. Ha 20 ezer forintnál többet tennél félre havonta, azt több szerződés megkötésével tudod megvalósítani.

Lakástakarék kalkulátor

Lakástakarék
 • Havi X Ft befizetés
 • Y év-en keresztül
 • Z Ft (lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
 • ebből Q Ft állami támogatás
 • I % éves hozam (EBKM)

 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Mi történik, ha a kedvezményezett hal meg?

A kedvezményezett halála esetén automatikusan a szerződő lesz a megtakarítás kedvezményezettje. Dönthet úgy, hogy új kedvezményezettet jelöl meg, vagy új kedvezményezett nélkül fizetheti tovább a szerződést, de akár fel is mondhatja azt. A szerződő helyzete akkor bonyolódhat, ha saját magának van egy másik lakástakarék szerződése (vagy kedvezményezett egy másik szerződésen), és emiatt az egyik szerződésén elesik az állami támogatástól.

Hogy mit érdemes tennie, az tulajdonképpen attól is függ, hogyan tarthatja meg az állami támogatást. Erre több forgatókönyv is létezik:

 1. A szerződő eleve az elhunyt kedvezményezett örököse

Ez esetben a fentebb írtak lépnek életbe, amit a szerződő halála esetén is leírtunk: az örökös megtarthatja a már jóváírt állami támogatásokat akkor is, ha van saját szerződése és azzal összevonja. Feltétel továbbra is a lakáscélú felhasználás.

 1. A szerződő új kedvezményezettet jelöl meg

Az állami támogatás megtartásához bármelyik másik olyan közeli hozzátartozóját megjelölheti új kedvezményezettnek, aki azonos időszakban nem kedvezményezett másik lakástakarék szerződésen. Figyelem! Nem az számít, mióta kedvezményezett valaki egy szerződésen, hanem az érintett szerződés megtakarítási időszaka a mérvadó!

Példa: Ha egy 2016.08.01-jén 4 évre indított lakástakarék szerződésen akármilyen okból 2018.05.01-jén új kedvezményezettet jelölnek meg, akkor az számít, hogy az új kedvezményezettnek 2016.08.01. óta van-e másik lakástakarék szerződésen kedvezményezettsége.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Vihar előtt: optimizmus és a csend

  A nagy piaci optimizmus közepette halmozódnak az intő jelek, amelyek visszájára fordíthatják a tőzsdei fellendülést – akár nagyon hamar. Christopher Dembik, Saxo Bank vezető stratégája...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.