Jól jön az extra juttatás, de ki ment meg a nyugdíjválságtól?

 • 2017.10.25.
 • szerző: bankmonitor.hu

Biztos hallottál a nyugdíjasokat érintő kifizetésekről, azonban a CashMester legújabb részében mi a távolabbi jövőbe tekintettünk. Megnéztük miért lehet fontos a nyugdíjra való takarékoskodás, továbbá, megmutattuk miért lehet előnybe kerülni már fiatalon elkezdve a megtakarítást. Ráadásul az új nyugdíj kalkulátorunkkal Te is kiderítheted, hogy mire számíthatsz, ha a kezedbe veszed a nyugdíjad sorsát!

Mi történt pontosan?

Ahogy arról a média is beszámolt az utóbbi hetekben, már biztosra vehető, hogy 2,7 millió nyugdíjas is egy jelentősebb extra juttatásra számíthat az év végén. A kiegészítő nyugdíjemelés, a nyugdíjprémium és az Erzsébet-utalvány formájában egy átlagnyugdíjas 35 ezer forintot is kaphat. Felmerül persze a kérdés, hogy egyszeri eseményről van-e szó, vagy a jövőben esetleg folyamatosan lehet számítani hasonló kifizetésekre? Vagy egyáltalán mi a nyugdíjrendszer jövője?

Mit jelent ez magyarul?

Azt már az elején szögezzük le, hogy a nyugdíj kérdését jogszabályi feltételek szabályozzák. Nincs ez máshogy a korrekciós nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium kérdésével sem, hiszen ezeknek a lehetősége törvényben rögzített. Nem úgy az Erzsébet-utalvány, ami egyedi politikai döntésen múlik, így a kifizetése leginkább attól függ, hogy éppen mennyi elkölthető pénz van az államkasszában.

A közeljövőben súlyos költségvetési problémákra még nem kell számítani, így nem látni az akadályát az extra juttatásoknak sem. Ugyanakkor néhány évtizedes távlatban már korántsem érezhetjük ezt a biztonságot, hiszen a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer fenntarthatósága is erősen kérdéses.

A szakértők becslése szerint mindösszesen 2 évtized alatt eljutunk odáig, hogy az aktuálisan dolgozók járulékbefizetései már nem fognak fedezetet nyújtani a nyugdíjkifizetésekre. Vagyis, akinek még legalább 20-30 éve van hátra a nyugdíjig, az időskorára csökkenő nyugellátásra számíthat. Éppen ezért sokan egyenesen nyugdíjkatasztrófáról beszélnek.

Ez alapján jelenleg az egyetlen valós megoldást az jelenti, ha már kellő időben, a lehetőségekhez mérten elkezdesz takarékoskodni a nyugdíjas korra. Azért is megéri elkezdeni az öngondoskodást, mert a 20%-os állami adókedvezménnyel és a hozamokkal jóval többet vehetünk majd fel, mint amennyit befizettünk. Jó alternatíva például egy önkéntes nyugdíjpénztár, amely a tapasztalatok alapján az átlagos igényeknek a leginkább képes megfelelni. Köszönhetően az egyszerű működési struktúrának és az alacsony költségterhelésnek.

Miért kellene engem érdekelnie?

Az a legjobb, ha minél hamarabb nekilátsz az öngondoskodásnak, ugyanis az idő és a kamatos kamat melletted áll. Egy példán keresztül, ha 30 éves korodtól kezdve 15 ezer forintot teszel félre, akkor összesen 6,3 millió forintot fizetsz be, de nyugdíjasként közel 17,2 milliót vehetsz ki a pénztárból (ami a hozamnak és az adójóváírásnak köszönhető).

A kulcs a kezedben van, viszont érdemes neked is kalkulálni és megnézni, hogy mekkora nyugdíj-megtakarítást érhetsz el. Ehhez a nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk megfelelő alapot is nyújt, és idővel legalább részben a saját kezedbe veheted a nyugdíjad sorsát.

Ellenőrizd a következő kalkulátorral, hogy mennyi kiegészítés jöhet össze a nyugdíjra!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Melyik évben születtél?


Havi fizetéshez képest mekkora vésztartalékkal rendelkezel?


Van SZJA befizetési kötelezettséged?

Mennyit tudsz félretenni havonta?

Ft

Képes leszel évig megtakarítani?


Elfogadod, hogy évig nem nyúlsz a nyugdíj-megtakarításodhoz?

Mekkora hozamot vársz el éves szinten a nyugdíj-megtakarításodtól minimum?

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján érdemes nyugdíj-megtakarításban gondolkoznod! Beszéld át szakértő kollégánkkal a megvalósítási lehetőségeket: költségek és várható hozamok valós összehasonlítása személyesen Neked!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Havi -ból
-od lehet.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 • Ditke 2017-10-25 17:57:14 - Válasz

  Állandóan a nyugdíjjal riogatnak. Ha egy életen keresztül befizetjük a járulékokat, akkor joggal várhatja el az ember, hogy amikor sorra kerül, megkapja a tisztességes nyugdíjat. Hiszen, ha azt a pénzt félre tette volna és nem befizeti, szintén sok-sok milliós összeget kapott volna. Természetesen egyetértek azzal, hogy legyen némi félretett pénz, de pont egy fiatal, vagy 30-as éveiben járó, hogy tudna félretenni, hiszen nincs lakása, hitelt fizet, esetleg a diákhitelt nyögi, akkor jönnek a gyerekek, ami nem kevés kiadás. Továbbá élni is kéne, ha nincs egy kis pihenés, nyaralás, egyszer csak azt veszi észre, hogy a “templomban mindenki áll, csak ő fekszik a hátán”. Akkor tényleg volt értelme spórolni! Továbbá engem az is zavar, hogy az állam, pontosan tudja, mennyi pénz van a pénztárakban, aztán egyszer csak azt mondja, csökkentjük a nyugdíjat, mert van az embereknek pénze, vagy azt mondja, mert megteheti, hogy nem adja tovább az adójóváírást. Mert ezt is megteheti, csak erről nem igazán szoktak szót ejteni, pedig ez így van. Mondjuk 20 évesen elkezd az ember takarékoskodni, beszámolja az adójóváírást, aztán 5 év múlva, azt mondják snitt, itt a vége. Így jártam egy biztosításommal, 15 évre kötöttem, a 3. évben elvették az adójóváírást. Nem ám csak az új kuncsaftoknak, mindenkinek, aztán fizethettem 12 évig úgy, hogy nincs adójóváírás. Az emberek bizalmával éltek vissza és tartok tőle, most is így lesz.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Vakmajom hírcsokra

  Miniszterelnök: nő. Főváros polgármestere: nő. Korrupció elleni főügyész: nő. Romániában. 1000 eurós számlával vertek át japán turistákat egy kínaiak által tulajdonolt, egyiptomi által vezetett olasz...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.