Jól jön az extra juttatás, de ki ment meg a nyugdíjválságtól?

Jól jön az extra juttatás, de ki ment meg a nyugdíjválságtól?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-10-25 Frissítve: 2021-11-09
 

Biztos hallottál a nyugdíjasokat érintő kifizetésekről, azonban a CashMester legújabb részében mi a távolabbi jövőbe tekintettünk. Megnéztük miért lehet fontos a nyugdíjra való takarékoskodás, továbbá, megmutattuk miért lehet előnybe kerülni már fiatalon elkezdve a megtakarítást. Ráadásul az új nyugdíj kalkulátorunkkal Te is kiderítheted, hogy mire számíthatsz, ha a kezedbe veszed a nyugdíjad sorsát!

Mi történt pontosan?

Ahogy arról a média is beszámolt az utóbbi hetekben, már biztosra vehető, hogy 2,7 millió nyugdíjas is egy jelentősebb extra juttatásra számíthat az év végén. A kiegészítő nyugdíjemelés, a nyugdíjprémium és az Erzsébet-utalvány formájában egy átlagnyugdíjas 35 ezer forintot is kaphat. Felmerül persze a kérdés, hogy egyszeri eseményről van-e szó, vagy a jövőben esetleg folyamatosan lehet számítani hasonló kifizetésekre? Vagy egyáltalán mi a nyugdíjrendszer jövője?

Mit jelent ez magyarul?

Azt már az elején szögezzük le, hogy a nyugdíj kérdését jogszabályi feltételek szabályozzák. Nincs ez máshogy a korrekciós nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium kérdésével sem, hiszen ezeknek a lehetősége törvényben rögzített. Nem úgy az Erzsébet-utalvány, ami egyedi politikai döntésen múlik, így a kifizetése leginkább attól függ, hogy éppen mennyi elkölthető pénz van az államkasszában.

A közeljövőben súlyos költségvetési problémákra még nem kell számítani, így nem látni az akadályát az extra juttatásoknak sem. Ugyanakkor néhány évtizedes távlatban már korántsem érezhetjük ezt a biztonságot, hiszen a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer fenntarthatósága is erősen kérdéses.

A szakértők becslése szerint mindösszesen 2 évtized alatt eljutunk odáig, hogy az aktuálisan dolgozók járulékbefizetései már nem fognak fedezetet nyújtani a nyugdíjkifizetésekre. Vagyis, akinek még legalább 20-30 éve van hátra a nyugdíjig, az időskorára csökkenő nyugellátásra számíthat. Éppen ezért sokan egyenesen nyugdíjkatasztrófáról beszélnek.

Ez alapján jelenleg az egyetlen valós megoldást az jelenti, ha már kellő időben, a lehetőségekhez mérten elkezdesz takarékoskodni a nyugdíjas korra. Azért is megéri elkezdeni az öngondoskodást, mert a 20%-os állami adókedvezménnyel és a hozamokkal jóval többet vehetünk majd fel, mint amennyit befizettünk. Jó alternatíva például egy önkéntes nyugdíjpénztár, amely a tapasztalatok alapján az átlagos igényeknek a leginkább képes megfelelni. Köszönhetően az egyszerű működési struktúrának és az alacsony költségterhelésnek.

Hirdetés

Hirdetés

Miért kellene engem érdekelnie?

Az a legjobb, ha minél hamarabb nekilátsz az öngondoskodásnak, ugyanis az idő és a kamatos kamat melletted áll. Egy példán keresztül, ha 30 éves korodtól kezdve 15 ezer forintot teszel félre, akkor összesen 6,3 millió forintot fizetsz be, de nyugdíjasként közel 17,2 milliót vehetsz ki a pénztárból (ami a hozamnak és az adójóváírásnak köszönhető).

A kulcs a kezedben van, viszont érdemes neked is kalkulálni és megnézni, hogy mekkora nyugdíj-megtakarítást érhetsz el. Ehhez a nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk megfelelő alapot is nyújt, és idővel legalább részben a saját kezedbe veheted a nyugdíjad sorsát.

Ellenőrizd a következő kalkulátorral, hogy mennyi kiegészítés jöhet össze a nyugdíjra!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés