Betöltés

Jön a pénzeső a nyugdíjasoknak – Ekkor számíthatnak rá

szerző: Bankmonitor
2017-10-19

Az év végéhez közeledve a nyugdíjasok több tízezer forintos extra juttatást is kézhez kaphatnak a kiegészítő nyugdíjemelés, a nyugdíjprémium és az Erzsébet-utalvány képében. A nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium a novemberi nyugellátással fog megérkezni, azonban az Erzsébet-utalványról még keveset tudni, a tervek szerint valamikor karácsony előtt számíthatnak rá a nyugdíjasok.

A közelmúltban már igen sokat lehetett hallani arról, hogy a nyugdíjasok markát több forrásból is egy nagyobb összeg ütheti, és most már a konkrét számokkal is tisztában vagyunk. Az átlagnyugdíjjal számolva esélyes, hogy az év végéig összesen 35 ezer forintos extra juttatást is kézhez kapjanak a nyugdíjasok.

Egyfelől jön a kiegészítő nyugdíjemelés, amit tulajdonképpen az infláció nagyságától tett függővé a kormány. Januárban 1,6%-kal emelték a nyugdíjakat, ugyanakkor ez nem ellensúlyozza az idei 2,6%-ra várt pénzromlási ütem mértékét. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy 1%-os korrekciós emelést kapnak a nyugdíjasok, ami az egész évre vetítve 12%-ot jelent.

A másik jelentős kifizetés a nyugdíjprémium, amit most kaphatnak először a nyugellátásban részesülők. Mivel az idei gazdasági növekedést 4,1%-ra taksálják, a törvény alapján pedig a 3,5% fölötti részt lehet figyelembe venni, így 0,6-os szorzóval számolják ki a nyugdíjasoknak  kifizetésre kerülő pótlólagos összeget. Ennek az alapja pedig a november nyugdíj negyede (25%-a), de maximum 20 ezer forint lehet. Ez alapján a kiegészítő nyugdíjemelés (100*12% = 12 ezer) és a nyugdíjprémium (0,6*20 ezer = 12 ezer) egy 100 ezer forintos nyugdíj esetén összességében 24 ezer forintos kiegészítést eredményez.

Miután az már kiderült, hogy mennyivel kaphatnak többet a nyugdíjasok, arra voltunk kíváncsiak, hogy mi lehet az pontos novemberi dátum, amikor ezt kézhez is kapják. A törvény alapján a nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium folyósítása a november havi nyugellátással történik. Ez alapján az utalás várhatóan november 10-ére tehető, vagyis a bankszámlákra és a postára ekkor érkezik meg a pénz (ez a következő héten kerülhet a postások által kézbesítésre).

Ezen felül kilátásban van az is, hogy decemberben, még karácsony előtt egy 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt is kapjon minden nyugdíjas. Azonban ennek a pontos részleteiről még nincsenek információk, a tavalyi jelentős csúszások után azonban a korai bejelentés miatt lehet abban bízni, hogy most a karácsonyi csúcsidőszakban is időben megérkeznek az utalványok.

23 Hozzászólás

 1. novus_homo@freemail.hu

  Könyörgöm, hagyjuk már abba ezt a pénzesőt, hiszen ezen az összegen még egy jó minőségű csizmát sem lehet venni. Megalázó, hogy ezt úgy kommunikálják, mintha ettől hanyatt kéne esnem. Köszönöm szépen, de ennyi.

 2. Lengyel

  A nyugdíj emelés, csak egy kései kompenzálás. A 10 000 Ft-os ajándék, havi 900 Ft-ot jelent.

  Mészáros Lőrinc 100 milliárd forinttal gyarapította a vagyonát.

  Százezerszer egymillió forinttal.

  Az év minden egyes napján 274 millió forinttal.

  Minden nap minden órájában 11 millió forinttal. Este lefekszik, reggel felébred, és mit lát? “Jé, 88 millió forinttal gazdagabb lettem.”

  Amíg alszik, annyit keres, hogy amikor reggel felkel pisilni, a tízezres kötegek a földtől a feje búbjáig érnek. Ezt a halmot minden nap háromszor megkapja. Az év minden napján. Egy évben 1100-szor kap annyi tízezrest, amennyi a földtől a feje búbjáig ér. Mert megérdemli.

  Két óra alatt megkeresi a Te panellakásod árát.

  Percenként 180 ezer forinttal. Egy perc alatt keres annyit, mint te egy hónap alatt. Mert olyan okos.

  625 bőröndnyi tízezer forintos. Egy kamionnyi tízezres. Az év minden egyes napján két bőröndnyi tízezressel megy haza. Na jó. Vasárnaponként nem.

  1000 darab luxuslakás ára a Belvárosban. Ötven háztömb. Ha kiadja albérletbe, havi 300 millió (napi 10 millió) forintot fial.

  2000 méter magas torony tízezer forintos kötegekből. Kétszer olyan magas torony tízezer forintosokból, mint a Kékestető.

  Másodpercenként 3050 forint. Egész konkrétan, ha meglát egy ötezrest az úton, nem éri meg neki lehajolni érte, mert nem jön ki órabérben.

 3. magyar ember

  Örülünk neki. Megbukott az baloldali rögeszme,hogy a Fidesz kormány gazdaságpolitikája rossz.
  Az elkövetkező években visszaállíthatnák a 13.havi nyugdíjat. Ekkor nem kellene
  különféle év végi premizálásokat adni.

 4. Janesz

  Minek örülsz “magyar ember” a 10 000 Ft-os utalványnak?Mert a többi kötelezően jár. 10 havi visszatartott 1 %-kal(nyugdíjunkkal) a kormány gazdálkodott,nem kellene a kamatot is kifizetniük?

 5. babmami

  Ez a “pénzeső” a választások miatt van, arra számít a jelenlegi uralkodó politika, hogy minden nyugdíjas rájuk fog szavazni. Csak, már ők is “átlátnak a szitán” és jelezték a gyermekeiknek, hogy most kell nekik is kajára ez az ajándék, mert annyira sokat romlott a forint, dübörög a gazdaság, de, mégsem jönnek ki a havi nyugdíjból, így nem tudnak beszállni a fiatalok rezsijébe.

 6. Géza bácsi

  Amit nem tartok igazságosnak,az 50,000 Ft,és az ez alatt kis nyugdíjat kapó emberek ,miért nem kapják meg azt,mint a 100 ezer felett kapó nyugdíjasok ?Ők nem emberek ?Ők is,és a leszázalékolt kis nyugdíjasok is megérdemlik ugyan ezt !Vagy kapjon mindenki egyformán,vagy senki sem.Így lenne igazságos.Nekem 150 a nyugdíjam,de aki 27-et,vagy 50 ezret kap,milyen bánat ül a lelkében?! Nagyon etikátlan ez az elosztási rendszer.Géza bácsi.

 7. Vajnorák István

  Majdnem 100 euró!
  Egy évre!
  Azannya!
  A cikkíró médiamókusnak meg életében ne legyen nagyobb pénzesője!

 8. atyus45

  “magyar ember” Kész röhej.Normális épeszű ember nem ír ekkora ökörséget mint te.Remélem a Fidesz seggnyalásáért kapott alamizsnát az agyad (már ha van) regenerálására költöd.

 9. Kovács Oszkár

  Akkora pénzeső, hogy a nyugdíjasok nagy részét agyonüti.
  Tiszta haszon, kevesebb nyugdíjat kell fizetni.
  Másik része a röhögéstől, hogy ennyire tellett a 200 milliárdos úszó vb mellett, meg a stadionok garmadája meg sorolhatni.
  Akik hálásak lehetnek, de csak az Erzsébetért (amin a kibocsátó orbánhaverok milliárdokat keresnek), mert az 10 ezer, a minimum = 28 ezer Ft nyugdíjon tengődők.

 10. Lengyel

  A 13,2% átlagfizetés emelkedéshez képest 2,4% nyugdíj emelés megalázó, nem beszélve pl. a vasutasok 30% fizetés emeléséhez.

 11. emese

  Én is örülök neki, akár eső, akár nem- talán annak kellene örülnöm, ha semmi sem lett volna, dehát itt mindenki ballibsi, ahogy elnézem. Mindegy, hogy van rajta sapka, vagy nincs…..

 12. DrNemoda

  Ha valaki azt hinné, hogy mindez egy világos, áttekinthető, perspektivikus gazdaságpolitika eredménye, akkor várja a 13. havi nyugdíjat, a simogatást, a számokat ! Egyébként meg féljen attól, hogy a külföldi pénzügyi injekciók elmúltával visszasüllyedünk egy alacsony hatákonyságú tranzitországgá, gyengus iparral, műanyag kisiparosokkal, koszos piacokkal. AKkor már egyetlen mai magyar oligarcha sem él majd itt. Finnyásak lesznek.

 13. Kancsár József

  Miért nem lehet végre nem százalékos,hanem konkrét összegekkel emelni a nyugdíjakat.A gondolkodó “kisnyugdíjasok” is elfogadják,hogy az induló nyugdíj az életen át fizetett járulékok miatt mutat óriási differenciákat(bár ez nem mindég munkavállaló hibája),de az ismételt %-os emelés folyamatosan tágítja ezt az ollót!

 14. Oszlárné ilona

  Ennek a sok mende, mondának hazudságnak mi a célja az,hogy még jobban gyűlöljék az időseket,nyugdíjasokat akik dolgoznak vagy a társadalmi réteget össze akarják velünk ugrasztani mert amit kapunk most az egy hónapra való gyógyszer ára ez. meg legföjjeb most esetleg csirke 1/2 kg combra is telik és nem farhátra

 15. Ildikó

  Valaki segítsen nekem, légyszi. A kötelező emelést visszamenőleg is megkapjuk? Nekem pl. 89.000.-Ft a nyugdíjam, tehát semmi sem mindegy. Örülök a pénzesőnek 🙂

 16. Éva

  Ildikó!
  Igen januártól visszamenőleg jár az emelés és azt meg kapjuk novemberben.

 17. Anna

  Nem értek egyet az előttem szólókkal, az egyforma nyugdíjemelést reklamálókkal, mivel amit dolgozó éveik alatt befizettek járulékalapot képező keresetük alapján állapították meg nyugdíjukat. Aki a mindenkori minimálbér alapján fizette a járulékokat, /vagy éppen feketén dolgozott/ nyilván kevesebb nyugdíjat és emelést kap. /Nyilván kisebb szelet torta jut neki./

 18. Lajosné

  Először jó lenne ha újra számolnák a nyugdíjat! Én az első huszonhárom évemben jól kerestem többet mint egy férfi !Aztán ki találták hogy éh bérért is lehet dolgozni! Mi történt éh bérért kaptam az éh nyugdíjat, mert az első huszonhárom évről is vettek egy átlagot mintha éh béren lettem volna! A huszonhárom évi munkám semmibe veszett mintha nem is lett volna! Ezt a nyugdíjat fizetném ki minden politikusnak éljen meg belőle! Könnyű így osztogatni,számításom szerint el vettek havi ötven hatvan ezer forintot. Na most akkor mondja meg valaki mi a fenének örüljek! Az ellopott pénzemet fitogtatják. Továbbá a szövetkezeteket is fel számolták,úgy hogy ott is bent maradt több mint ötszázezer forintnyi vagyon részem ami akkor egy kis parasztház értékét képezte, most egy ilyen kis paraszt ház kb 5 millió forint! És sok ilyen ember van! Hát mi aztán jól támogattuk az országot!
  Hálából most kapunk egy kis pénzt! Persze akinek nincs ennek a kicsinek is örül! Mi pedig csak a miénket szeretnénk meg kapni !

 19. Sándor

  Az bizony úgy van, hogy a nyugdíja mindenkinek … Ő saját maga által SZERZETT JOG!
  Gyalázatos az örökség!
  Elgondolkodtató, hogy a bal-liberális oldal, – a gyurcsányi-párt – kormányzásban töltött több mint félévszáda alatt, az őket hatalomban tartók, miért nem
  – nyugati életszínvonallal,
  – 400-500-800ezer forintos fizetéssel, meg mindazokkal rendelkeztek, (amit most hirtelen hiányolnak a mai kormánytól) és
  a „baloldaliak” miért nem a
  – 300-500-800ezres nyugdíjukra kaphatják 2010 óta, az inflációt követő emeléseket, miközben
  – közülük 100ezrek – a Bécsi cukrászdáik, kávézójuk teraszáról, szabadon Orbánoznak, egymást és önmagukat hülyítve!

 20. Kovács Sándorné

  Teljesen felesleges erre a hírre akár csak fél percet is szánni,mert sajnos többségben vagyunk azon állampolgárok,akik a GAZDASÁG VALÓSÁGOS ADATAIT NEM ismerik,így aztán még véleményt sem lehet formálni.Ha ez a “pénzeső”valóban nem fog beszámítani a nyugdíj alapba,,,,,,,,,,,,,,,,,,,hát nem tudom,MENNYIRE KELL NEKI ÖRÜLNI.Persze minden Ft számít,főleg a “kis nyufdíjasoknak”,akiknek a napi megélhetéséhez ez segítség lesz-de meddig tart,pár hónapig-és utána?
  Nagyon elszomorító,hogy több száz évvel ezelőtti helyzetek uralkodnak-a földesúr és jobbágy időszaka.Aki nem tartozik a “mostani földesúr”bűvkörébe(és még egyenes a gerince),az vessen magára,hiába dolgozott végig becsülettel több évtizedet,maximum egy panellakás vagyont tudott összegyűjteni. Hát ez a baj.

 21. Gt

  Sajátos megközelítések olvashatóak. Teljesen igaz az az állítás, hogyha valamivel elégedetlen valaki azt 10-szer annyinak mondja el, mint ha valamivel elégedett…
  Kevés vagy sok – minden relatív – így ez is. Igazságos, nem. Jó döntés, igen.
  Vannak hibás döntések – nem vitás, számuk szerintem alatta marad a jó, sok esetben kiválóaknak. A sok kritikus megjegyzés mögött biztos, hogy sok megalapozott is akad szép számmal. Viszont a jelen és várható jövő létező és remélhetően bekövetkező pozitív eredményeit meg nem látni, fel nem ismerni szintén hiba lenne. Mielőtt bárki is részrehajlással vádolna meg, kérem ne tegye, mert töredelmesen bevallom az vagyok. hajlok arra, hogy gyermekeimnek ( -inknek ), unokáimnak ( -inknak ) jobb és szebb jövő adatik ezen a sokat megélt Magyar földön…Éljen Magyarország -on mindenki szeretetben, békében, egymást segítve!

 22. Marcsi

  “magyar ember”Ekkora ökörséget amit írsz……13 havi nyugdíj…..eszükbe sem jutna hogy visszaállítsák!Minden ígéret csak választási fogás!

 23. Tibor

  Ez a nagy penzeso a gyugdijasoknak csak egy reklamfogas a kormany reszerol mert sokan vannak olyan gyugdijasok akik NEM kaptak vagy valamilyen okbol csak reszben kaptak emelest. A feletett kerdesre hogy miert van ez, erdemi valaszt nem tudtak adni.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Már nem divat szerelemből házasodni?

2018. 12. 12.

Általános jelenség a tehetősebb társadalmakban, hogy az emberek mind idősebb korban köteleződnek el, úgymond szerint szeretik „kitombolni” magukat, így persze a házasság és a gyerekvállalás is mind későbbre tolódik. Magyarországon...

Blogajánló

 • alapblog

  Állami zöldség

  Erdogan parancsára majd az önkormányzatok fognak zöldséget árulni meg olcsó állami hitelből üvegházakban termeszteni, hogy letörjék az árakat, amelyek persze a rezsim elbaltázott gazdaságpolitikája miatt...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.