Jövőre is elérhető lesz az ingyenhitel a vállalatoknak!

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 10. 29.

Az MNB röviddel ezelőtt jelentette be, hogy 2015-ben is folytatódik a Növekedési Hitelprogram (NHP). Mint ismeretes a program keretén belül 2,5%-os maximális kamatszint mellett akár 10 évig terjedő futamidővel is felvehető a hitel. Kinek és hogyan érhető el az NHP hitel? Praktikus javaslatok.

Az idei évben 400 milliárd Ft, tavaly 700 milliárd Ft értékben kötöttek NHP (Növekedési Hitelprogram) hitelszerződéseket KKV vállalatokkal a bankok. A program a mai bejelentés szerint 2015-ben is elérhető lesz. A bejelentést azért volt fontos megtenni, mert új hitelkérelmet az idei program terhére a bankok a 6-8 hetes átfutási idők miatt már nem tudtak volna befogadni november elejétől.

 20 ezer vállalkozás esélyes… 

Jelenleg egy 1000 milliárd Ft-os keret van nyitva, melyből 400 milliárd Ft-ra kötöttek szerződést a bankok. Ebből adódóan elméletileg 600 milliárd Ft keret áll rendelkezésre. Figyelembe véve, hogy az NHP hitelek átlagos szerződéses összege 30 millió Ft körül alakul, potenciálisan még 20 ezer hitelszerződés köthető a meglévő keret terhére.

Az MNB ugyanakkor jelezte, hogy a keret kimerülése esetén mérlegelni fogja a program forrásösszegének megemelését további 1000 milliárd Ft-tal, mivel a gazdaság élénkítése szempontjából elsődleges jelentőségűnek tartja a kis és középvállalati szegmens (KKV) hitelezésének növelését.

 Kinek és hogyan? 

Az NHP hitel jelenleg két formában érhető el a bankoknál:
(1) 100 millió Ft hitelösszeg alatt standardizált folyamat keretében. Itt fontos tudni, hogy az egyes bankok által kialakított standardek eltérnek, így nem feltétlenül jelent egy bank hitel elutasítása teljes reménytelenséget egy adott vállalat számára.
(2) 100 millió Ft felett jellemzően egyéni hitelbírálat uralja a piacot. Itt kevésbé kell félnie a cégtulajdonosnak, hogy beviszi a gépbe a számokat az ügyintéző és az automatikusan megkapott eredmény nem módosítható.

Mi jellemzi összefoglalóan az NHP hitelezést? Ki és hogyan kaphat hitelt? Az alábbiakban a legfőbb hitelképességi ismérveket soroljuk fel és adunk egy jó tanácsot a jövőre hitelt felvenni szándékozóknak:

 1. két éves gazdálkodási múlt (új alapítású cégeknél azoknak van esélye, akik rendelkeznek már más működő céggel és a tevékenység valamilyen formában szinergikusan kapcsolódik a többi céghez)
 2. nem negatív a saját tőke (vagy hitelfelvétel előtt rendezésre kerül a negatív saját tőke)
 3. nincs NAV végrehajtás a cég ellen (és ha a múltban volt, akkor lehetőleg ez minimális számban valósult meg)
 4. nincs lejárt hiteltartozása a cégnek
 5. forgóeszköz finanszírozásnál jelentősen eltér a banki gyakorlat: egyes bankok csak árut és készletet finanszíroznak, mások vevőkövetelést is
 6. beruházási hitelnél rendelkezik hosszú távú üzleti tervvel, mely alapján
 7. a megtermelt profitból a hitel visszafizethető (kicentizés nélkül)
 8. a tulajdonos hajlandó készfizető kezességet adni a hitel visszafizetéséért magánvagyonnal beállva a hitel mögé
 9. néhány bank elvár, míg mások nem várnak el ingatlan fedezetet (ezzel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy a válság óta az ingatlan fedezetként kedvelt, de hitelcélként kevésbé preferált a bankok részéről)
 10. ingatlan beruházás esetén néhány marginális kivételtől eltekintve NHP alapú finanszírozás esetén a bérbeadás csak a cégcsoporton belül lehetséges
 11. szükség lesz legalább 20% önerőre beruházási hitel esetén, de átlagban célszerű inkább 30%-kal kalkulálni
 12. +egy jó tanács a jövőre hitelt felvevőknek: 2014-ben NE hajtsanak végre adóoptimalizálást, az idei profit jelentős mértékben meghatározza a hitel elbírálását!!!

Ha kíváncsi vagy arra, hogy céged kaphat-e NHP hitelt, töltsd ki az alábbi gyors tesztet:


Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?
Add meg vállalkozásod 2017. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 Miért „ingyenhitel” az NHP? 

Jövő év végére az infláció a várakozások szerint 2,5% fölé fog emelkedni. Az akár 10 évre is elérhető hitel kamata pedig fixen 2,5% maximum a hitel futamidő alatt. Az infláció alatti kamatszint mellett elérhető hitelt effektív ingyen forrásnak lehet tekinteni pénzügyi megközelítésben.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

2018. 06. 18.

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Mutatjuk a matekot, amivel meglesz az önerő a lakásra

2018. 06. 01.

Sokan szeretnének lakást vásásrolni, de egyelőre nem tudják biztosítani a szükséges önerőt a hitelfelvételhez. Most megmutatjuk, hogy a lakástakarékkal miként kerülhet az ember közelebb az álmához. Nem könnyű a dolgunk...

Blogajánló

 • alapblog

  Független-e a magyar jegybank?

  Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.