Betöltés
loading

Kamatban még mindig verhetetlen a CSOK-hitel! De kik kaphatják meg?

Az állami kamattámogatás behozhatatlan előnyt biztosít a CSOK-hitel számára, így jelentős nyereségre tehetnek szert azok, akik egy más típusú hitel felvétele helyett ezt választják. Most összegyűjtöttük, mik a legfontosabb tudnivalók a CSOK-hitelről, és kiszámoltuk, mennyi pénzt nyerhet az, aki kihasználja a kínálkozó lehetőséget. szerző: Süle-Szigeti Bulcsú

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A vissza nem térítendő CSOK-támogatás (családi otthonteremtési kedvezmény) mellett létezik az úgynevezett CSOK-hitel lehetősége is, így a kettő együtt már jelentős segítséget jelent az ingatlant vásárló vagy építő családoknak. A CSOK-hitelt azok vehetik igénybe, akik 2 vagy 3 gyermek után igényeltek CSOK-ot új vagy használt ingatlan vásárlására vagy építésére, és megfelelnek néhány további feltételnek. Fontos, hogy a CSOK-hitel tulajdonképpen egy speciális, állam által támogatott lakáshitel, így az igénylőnek megfelelő nagyságú igazolt jövedelemmel kell rendelkeznie, valamint át kell mennie az adott bank hitelbírálatán. A lakáshitel igényléshez szükséges jövedelemről itt olvashatsz részleteket.

A CSOK-hitel maximális futamideje 25 év, a felvehető összeg felső határa 2 gyermek esetén 10 millió forint, legalább 3 gyermek esetén pedig 15 millió forint. A kamat a futamidő végéig fix, és rendkívül kedvező mértékű: mindössze 3% évente, melyet az állami kamattámogatás garantál.

Mivel a CSOK-hitel rögzített kamatozása a teljes futamidőre szól, ezért a piacon elérhető végig fix kamatozású hitelekkel érdemes összehasonlítani. Ennek érdekében kiszámoltuk, hogyan alakulnak a CSOK-hitel legfontosabb jellemzői egy klasszikus lakáshitelhez és egy minősített fogyasztóbarát lakáshitelhez (MFL) képest. Arról, hogy mitől fogyasztóbarát egy MFL hitel, itt olvashatsz részletesen.

Az ábrákon a Bankmonitor lakáshitel-kalkulátora szerint legkedvezőbb, 10 millió forintos, 20 éves futamidejű konstrukciók szerepelnek.

Az elérhető legkedvezőbb csok-hitel, lakáshitel és Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kamata

Látható, hogy a futamidő végig rögzített kamatozású piaci hitelek éves kamata jelenleg a legkedvezőbb ajánlatok esetében is megközelíti az éves 5%-ot. Ezzel szemben a CSOK-hitel ügyfél által fizetendő kamata mindössze 3% évente. Ez a különbség a havi törlesztőrészletekben is erősen kirajzolódik.

Az elérhető legkedvezőbb CSOK-hite, lakáshitel és Minősített Fogasztóbarát Lakáshitel törlesztőrészlete

A CSOK-hitel havi törlesztőjének előnye még a legolcsóbb lakáshiteléhez képest is meghaladja a 10 000 forintot: 65 800 forint helyett csak kb. 55 500 forintba kerül. A legkedvezőbb minősített fogyasztóbarát lakáshitellel szemben ennél is nagyobb a különbség, hiszen az csaknem 11 000 forinttal drágább havonta. Ezek az eltérések minden hónapban felhalmozódnak, ami a 20 éves futamidő során igen látványos eredményt produkál.

A teljes visszafizetés úgy számítható ki, hogy a futamidő alatt megfizetett törlesztőrészleteket összeadjuk. Eszerint egy 10 millió forintos CSOK-hitel kb. 13,3 millió forintjába kerül az adósoknak, míg ugyanez az érték egy szimpla lakáshitel esetén minimum 15,8 millió forint lenne, a legkedvezőbb minősített fogyasztóbarát lakáshitelnél pedig a 15,9 millió forintot is meghaladná. Ez több mint 2,5 millió forintos különbséget jelent mindkét esetben, ami nagyjából megfelel a teljes felvett hitelösszeg negyedének! Egyértelmű tehát, hogy akik bármelyik alternatíva közül választhatnak, ők messze a CSOK-hitellel járnak a legjobban.

Az elérhető legkedvezőbb CSOK-hitel, lakáshitel és Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel teljes visszafizetendő összege

A CSOK-hitel előnye ráadásul nem csak abban rejlik, hogy rendkívül kedvező az árazása, hiszen könnyedén lehet találni lakáshiteleket hasonlóan alacsony kamatokkal. Ennek feltétele az, hogy az adós bevállalja azt a kockázatot, hogy évente akár többször is megváltozhat a havi törlesztőrészletének összege. Azonban a rövid kamatperiódusú hitelekkel ellentétben a CSOK-hitel nem csak nagyon olcsó, hanem még biztonságos is: a teljes futamidő alatt kiszámíthatóan alakulnak a törlesztői, ezáltal az adósok védelmet élvezhetnek attól a veszélytől, hogy a kamatkörnyezet időközben megdrágulhat.

Bankmonitor TIPP:

  1. Először is azt kell ellenőrizned, hogy teljesíted-e a CSOK feltételeit. Ezt legegyszerűbben a Bankmonitor CSOK kalkulátorával teheted meg.           -> CSOK kalkulátor
  2. Amennyiben teljesíted a CSOK személyi feltételeit, akkor jogosult vagy a vissza nem térítendő CSOK támogatásra és igényelhetsz kedvezményes CSOK-hitelt. (A sikeres igényléshez azonban hitelképesnek is kell lenned.) Mivel a CSOK-hitel tulajdonképpen lakáshitel, ezért a lakáshitelek között érdemes keresgélned, majd kiválasztani ezek közül a számodra legkedvezőbb CSOK-hitel terméket. -> Lakáshitel kalkulátor
Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Vége a visszaesésnek

    Áprilisban jött a nagy ütés a boltokra. Skandinávok jól megúszták, ahogy a németek is, a magyar visszaesés is kicsi a körülményekhez képest. Ezeken a helyeken... The post Vége a visszaesésnek appeared first on alapblog.