Betöltés

Kamatemelés az állampapíroknál!

szerző: Singer Zoltán
2019-01-02

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben az előző évi infláció és az előre meghatározott kamatprémium összege. Ez a kamatprémium emelkedett 1,4%-ról 1,7%-ra az újonnan kibocsátott 5 éves futamidejű esetében, amely a rövidített első kamatperiódusban az évi 4,1% kamatnak az időarányos részét fizeti. Megjelent a 2 éves Magyar Állampapír új sorozata is, immár a megemelt, évi 3,25%-kos kamatozással. Mutatjuk azt is, hogy 2019 elején ezen kívül még milyen változások történtek!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a állampapír kalkulátorunk.

Vitán felül áll, hogy a lakosság kedvenc pénzügyi termékei közé tartoznak a lakossági állampapírok. Tudja ezt az Államadósság-kezelő Központ is, és igyekszik úgy fenntartani az érdeklődést, hogy a megtakarítókat a hosszabb futamidők felé terelje. A megtakarítók szempontjából ennek egyik pozitív hozadéka, hogy a 2 éves magyar állampapír kamata 0,25 százalékponttal 3,25%-ra, az 5 éves prémium magyar állampapír (PMÁP 2024/I) kamatprémiuma pedig az előző sorozathoz képest 0,3 százalékponttal, 1,7%-ra emelkedett. Ezzel a 2019. február 21-ig terjedő első kamatperiódusban az évi 4,1%-os kamat időarányos részét zsebelheted be. Ezt követően a PMÁP 2024/I minden év február 21-én fizeti a kamatot.

2 éves magyar állampapír (2MÁP)

Az új 2 éves állampapírba fektetve a pénzedet, megőrizheted annak vásárlóerejét, hiszen a várt infláció a következő 2 évben egyaránt 3% környékén alakulhat. Ha mindenképpen fix kamatozású és nem hosszú futamidejű megtakarítási formát keresel, akkor a 2 évre szóló, évente 3,25%-os kamatozás kiváló lehetőség számodra.

5 éves prémium magyar állampapír (PMÁP 2024/I)

Még jobb választás ebben a hozamszegény környezetben az új 5 éves prémium állampapír, ami kétségtelenül jobb lehetőség, mint az előző sorozat. A KSH hivatalos inflációs adatait is bőven meghaladó kamat miatt érdemes lehet bevásárolnod belőle. A 2019. február 21-ig érvényes évi 4,1%-os kamatozás után várhatóan emelkedni fognak a kamatok, a PMÁP 2024/I-nél az előző évre becsült infláció és az 1,7%-os kamatprémium alapján nagyságrendileg 4,5-5%-os kamatozás várható.

A következő kibocsátás kamatprémiumát ugyan még nem tudhatjuk, de feltételezhető, hogy a 3 és az 5 éves állampapírok kamatprémiumai közötti lényeges eltérést az Államadósság-kezelő Központ igyekszik fenntartani. Indokolható lenne ez azzal, hogy a magyar államadósságon belül az állampapírok átlagos hátralévő futamidejét szükséges volna növelni. Mivel a magyar lakosság átlagos megtakarítási időtávja közel sem éri el a kívánt szintet, ezért is dönthettek úgy, hogy a fix kamatozásúak közül a leghosszabb futamidejű lakossági állampapírt (2MÁP) és az 5 éves prémium magyar állampapírt teszik még vonzóbbá.

Az alábbi ábrán megtekintheted a jelenleg megvásárolható lakossági állampapírok mostani kamatozását! Pirossal kiemeltük az új sorozatokat.

Ahogy elég szembetűnően látszik, a 2 éves állampapír egyre vonzóbb célponttá válik, ha rövidtávra szeretnél befektetni. Azonban ha legalább 5 évig is tudod nélkülözni a pénzedet, akkor a fenti listából mindenképp a Prémium Magyar Állampapír 2024/I sorozatát ajánljuk! Mivel a 2021/K sorozat csak évi 1,1%-os kamatprémiummal bír, addig a 2024/I 1,7%-os prémiumával évente 0,6 százalékponttal többet nyerhetsz nála. Ha a lejárat előtt szükséged lenne a pénzedre, akkor el is adhatod az állampapírodat, mely 1 százalékpont költséggel jár. Ha például 3 év múlva döntenél így (amikor a rövidebb futamidejű lejárna), akkor az eladás költségét is figyelembe véve is több kamatot tudnál rajta realizálni, mint a 3 éves társával.

Állampapír kalkulátorunk segítségével válaszd ki, melyik állampapír érdekel!

A kalkulátor alatt cikkünk folytatódik!

Ingyenes lett a Magyar Államkincstárnál a saját számlára történő kiutalás!

Mostantól még inkább a Magyar Államkincstárnál érdemes állampapírokat vásárolnod, hiszen a pénzed kiutalásakor – amennyiben az saját bankszámládra történik – nem kell tranzakciós költséget fizetned.

Lakossági bankszámlák: a 20 ezer Ft alatti utalások esetén eltörölték a tranzakciós illetéket!

Azt is érdemes tudnod, hogy a lakossági bankszámlák esetében 2019. január 1-től a 20 ezer Ft alatti átutalások után 0 Ft a tranzakciós illeték mértéke. A jövő héten írunk arról, hogy a bankok milyen mértékben csökkentették emiatt az átutalási költségeket. Amennyiben új bankszámlára van szükséged, válaszd ki a megfelelőt a bankszámla kalkulátorunk segítségével!

Szakértői cikkek
Befektetésekről érthetően
A cikksorozat támogatója logo
Szakértői cikkek
Mobilfizetési megoldások
A cikksorozat támogatója logo
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
szerződés Érdemes 1 millió Ft-ból Szuperállampapírt venni?
2019. 12. 05.

Mit tud a Szuperállampapír, kinek és mikor éri ez meg? És hogyan lehet ebből a lehető legtöbbet kihozni, akár 1 millió Ft befektetésével? Mi történik akkor, ha váratlanul szükséged volna...

ingatlanbefektetés Minden eddiginél kedvezőbb lesz a szuperállampapír
2019. 11. 04.

November 4-től csökken az Egyéves Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír kamata. A változások a Magyar Állampapír Plusz legfőbb riválisait érintik, így a szuperállampapír még vonzóbb lesz a befektetők...

megtakarítás Minden más állampapírt kinyír a Magyar Állampapír Plusz?
2019. 10. 18.

2019. harmadik negyedévében is nőtt a lakosság által vásárolt állampapírok értéke, ám ez gyakorlatilag kizárólag a Magyar Állampapír Plusznak volt köszönhető. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint a harmadik...

Blogajánló
  • alapblog Európa csúcsán – pénzromlásban

    Ki kaszál ezen? Az állam, évente több száz milliárd plusz adóbevétellel, illetve inflálhatja a kiadásait, ezért is nem tesz semmit az infláció kordában tartására, zéró(közeli)... The post Európa csúcsán – pénzromlásban appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.