Kereskedelmi háborúzik Amerika – Hogyan érinthet minket?

2018. 04. 25. szerző: bankmonitor.hu

A befektetőknek komoly fejtörést okoz, hogy vajon mi lesz az Amerika által kirobbantott kereskedelmi háború sorsa. Egyelőre ugyan még nem beszélhetünk komolyabb intézkedésekről, mindenesetre Amerika és Kína között már komolyabb feszültség alakult ki az utóbbi időszakban. A CahsMester legújabb részében a konfliktus okait jártuk röviden körül és megnéztük, hogy milyen következményekkel járhat.

Értékes befektetési tippekhez juthatsz szemináriumunkon, ahol az Aegon Alapkezelő szakemberei is ott lesznek!

Mi történt pontosan?

Az év eleje óta látszik, hogy Amerika bekeményít a nemzetközi kereskedelem terén, hiszen több ízben védővámokat vezetett be, illetve továbbiakat tervez foganatosítani a jövőben. Trump elnök ráadásul egy másik nagyágyúval, Kínával is kész összerúgni a port, így nem véletlen, hogy a befektetők is aggódnak egy globális kereskedelemi háború miatt.

Mit jelent ez magyarul?

Ugyan a kereskedelmi háborúnak nincs konkrét definíciója, viszont olyan helyzetként írhatnánk le, amikor az országok széles körben hoznak intézkedéseket és ellenintézkedések a nemzetközi kereskedelemben. Ugyanakkor egy ilyen háborúban nincsenek egyértelmű győztesek, ráadásul nem tudja egyik ország korlátlanul növelni a nyereségét a másik kárára.

Trump elnök ugyanakkor azon a véleményen van, hogy Amerika érdekeit meg kell védeni, és ezt el is kezdte az importvámok bevezetésével. Kínával azért feszült össze, mert úgy látja, hogy az ország, mint a világ „feldolgozóipari műhelye” jelentős szellemi tőkét lopott amerikai cégektől is. Magyarán lemásolta a termékeket és azokkal dömpingáron elárasztotta a világot.

Persze azt is látni kell, hogy a vámok jelentősen torzítják a piaci szereplők helyzetét, hiszen megemelik az érintett termékeknél az árszínvonalat. Ennek a hatását természetesen a gyártók és importőrök is megérzik, ugyanakkor a fogyasztókat érintik a legmarkánsabban az intézkedések, hiszen magasabb árak mellett csökken a jólétük.

Konkrétan még csak néhány termék esetében léptek életbe a vámok, azonban Amerika és Kína kölcsönösen több száz terméknél kilátásba helyezte a belső piac védelmét. A kereskedelmi szerkezetből kiindulva, valószínűleg Amerika húzná a rövidebbet és csak átmenetileg bizonyulhatnának sikeresnek a protekcionista intézkedések.

Miért kellene engem érdekelnie?

Egyelőre még inkább csak két gazdasági nagyhatalom izmozásának lehetünk szemtanúi, tehát aktuálisan még egy klasszikus értelemben vett kereskedelmi háborúról nem beszélhetünk.

Az viszont óriási kockázatot jelent, ha a kereskedelmi partnerek hasonló vámpolitikát kezdenek egymással szemben alkalmazni. Ez összességében csökkentené a gazdasági növekedés ütemét és az egyes országok versenyképességét is visszavetné, többek között globálisan növekvő inflációval is kellene számolni.

Nyilvánvaló, hogy egy ilyen forgatókönyv komolyan érinti a befektetési lehetőségek teljesítményét is, bár a hatások igen komplexek lehetnek. A tőzsdék esetében most egyébként sem egyértelmű az irány, amit az év eleje óta hullámzó teljesítményből is lehet látni. Ráadásul az emelkedő kamatkörnyezet is kifejti a hatását (Amerikában már javában tart a kamatemelés), amit erősítenek a geopolitikai feszültségek.

Sok más kérdés mellett kiemelten foglalkozunk ezzel a témával is az Aegon Alapkezelő és a Bankmonitor közös befektetői szemináriumán. A részvétel ingyenes, azonban a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött.

Ismerd meg jobban a befektetések világát a 2018. április 26-i rendezvényen!

A rendezvény időpontja: 2018. áprlilis 26. (csütörtök) 17:30
A rendezvény helyszine: 1091 Budapest, Üllői út 1. AEGON Székház

Belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!

Januári rendezvényünknél elértük a maximális létszámot, így további regisztrációra nincs lehetőség.

Ha lemaradtál és szeretnél értesülni következő rendezvényünkről kövesd Facebook oldalunkat, vagy regisztrálj hírlevelünkre az alábbi linken.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Mégiscsak boldogít a pénz?

2018. 05. 21.

A mondás úgy tartja, hogy a pénz nem boldogít. Mindenki felhozhatja a saját érveit a téma mellett és ellen, ugyanakkor kétségtelenül van egy pont, ameddig a pénz jelentősen növeli a...

Csapj le még most a 280 ezer forintos állami pénzre!

2018. 05. 16.

Lassan itt van az adóbevallás határideje, így érdemes még átgondolni, hogy jogosultak vagyunk-e a nyugdíj megtakarítások esetén a 20%-os adójóváírásra. Már csak azért is, mert a szolgáltatók szerint évről-évre a...

Felmondanád a megtakarításod? Figyelj, hogy rá ne fázz!

2018. 05. 14.

Bárkivel előfordulhat, hogy miután elhelyezte a megtakarításait valami okból kifolyólag mégis szüksége lesz a pénzre. Ugyanakkor a választott befektetéstől függően nagyon eltérő feltételek mellett lehetséges hozzáférni az összeghez. Éppen ezért...

Rém egyszerű trükkel növelheted a hozamod

2018. 05. 13.

Míg sok időt töltünk a megfelelő befektetés megtalálásával, sok esetben elfeledkezünk arról, hogy mennyibe kerül is nekünk az értékpapírszámla fenntartása. Az általunk készített összeállításból kiderül, hogy a nagyobb bankok és...

Blogajánló

  • alapblog

    Észt tervek

    Csökkentsük az állami alkalmazottak számát 50%-kal, a köztársasági elnököt csak egy ciklusra lehessen megválasztani, legyen még függetlenebb a bíróság. 28 ismert észt üzletember összeállt és...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.