Betöltés

Kereskedelmi háborúzik Amerika – Hogyan érinthet minket?

szerző: Bankmonitor
2018-04-25

A befektetőknek komoly fejtörést okoz, hogy vajon mi lesz az Amerika által kirobbantott kereskedelmi háború sorsa. Egyelőre ugyan még nem beszélhetünk komolyabb intézkedésekről, mindenesetre Amerika és Kína között már komolyabb feszültség alakult ki az utóbbi időszakban. A CahsMester legújabb részében a konfliktus okait jártuk röviden körül és megnéztük, hogy milyen következményekkel járhat.

Értékes befektetési tippekhez juthatsz szemináriumunkon, ahol az Aegon Alapkezelő szakemberei is ott lesznek!

Mi történt pontosan?

Az év eleje óta látszik, hogy Amerika bekeményít a nemzetközi kereskedelem terén, hiszen több ízben védővámokat vezetett be, illetve továbbiakat tervez foganatosítani a jövőben. Trump elnök ráadásul egy másik nagyágyúval, Kínával is kész összerúgni a port, így nem véletlen, hogy a befektetők is aggódnak egy globális kereskedelemi háború miatt.

Mit jelent ez magyarul?

Ugyan a kereskedelmi háborúnak nincs konkrét definíciója, viszont olyan helyzetként írhatnánk le, amikor az országok széles körben hoznak intézkedéseket és ellenintézkedések a nemzetközi kereskedelemben. Ugyanakkor egy ilyen háborúban nincsenek egyértelmű győztesek, ráadásul nem tudja egyik ország korlátlanul növelni a nyereségét a másik kárára.

Trump elnök ugyanakkor azon a véleményen van, hogy Amerika érdekeit meg kell védeni, és ezt el is kezdte az importvámok bevezetésével. Kínával azért feszült össze, mert úgy látja, hogy az ország, mint a világ „feldolgozóipari műhelye” jelentős szellemi tőkét lopott amerikai cégektől is. Magyarán lemásolta a termékeket és azokkal dömpingáron elárasztotta a világot.

Persze azt is látni kell, hogy a vámok jelentősen torzítják a piaci szereplők helyzetét, hiszen megemelik az érintett termékeknél az árszínvonalat. Ennek a hatását természetesen a gyártók és importőrök is megérzik, ugyanakkor a fogyasztókat érintik a legmarkánsabban az intézkedések, hiszen magasabb árak mellett csökken a jólétük.

Konkrétan még csak néhány termék esetében léptek életbe a vámok, azonban Amerika és Kína kölcsönösen több száz terméknél kilátásba helyezte a belső piac védelmét. A kereskedelmi szerkezetből kiindulva, valószínűleg Amerika húzná a rövidebbet és csak átmenetileg bizonyulhatnának sikeresnek a protekcionista intézkedések.

Miért kellene engem érdekelnie?

Egyelőre még inkább csak két gazdasági nagyhatalom izmozásának lehetünk szemtanúi, tehát aktuálisan még egy klasszikus értelemben vett kereskedelmi háborúról nem beszélhetünk.

Az viszont óriási kockázatot jelent, ha a kereskedelmi partnerek hasonló vámpolitikát kezdenek egymással szemben alkalmazni. Ez összességében csökkentené a gazdasági növekedés ütemét és az egyes országok versenyképességét is visszavetné, többek között globálisan növekvő inflációval is kellene számolni.

Nyilvánvaló, hogy egy ilyen forgatókönyv komolyan érinti a befektetési lehetőségek teljesítményét is, bár a hatások igen komplexek lehetnek. A tőzsdék esetében most egyébként sem egyértelmű az irány, amit az év eleje óta hullámzó teljesítményből is lehet látni. Ráadásul az emelkedő kamatkörnyezet is kifejti a hatását (Amerikában már javában tart a kamatemelés), amit erősítenek a geopolitikai feszültségek.

Sok más kérdés mellett kiemelten foglalkozunk ezzel a témával is az Aegon Alapkezelő és a Bankmonitor közös befektetői szemináriumán. A részvétel ingyenes, azonban a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött.

Ismerd meg jobban a befektetések világát a 2018. október 9-i rendezvényen!

A rendezvény időpontja: 2018. október 9. (kedd) 17:30
A rendezvény helyszine: 1091 Budapest, Üllői út 1. AEGON Székház

Belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

Mit kínálnak a bankok az MNB kedvenc lakáshiteléből?

2018. 10. 03.

Lakáshitelt szeretnél? És nem tudod, melyiket válaszd? Az MNB által preferált hosszú kamatperiódusú hitellel biztonságot vásárolhatsz magadnak. A CashMester legújabb számában megmutatjuk, hogy egy jól megválasztott, legalább 10 évig fix...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.