Betöltés

Kihagynál évi 15%-os hozamot állami támogatással?

szerző: Bankmonitor.hu
2013. 10. 27.

Aki megtakarítással rendelkezik önmaga is hónapról hónapra egyre inkább érzi, hogy a bankbetéti kamatok ma már alig hoznak valamit a konyhára. A betéteken elérhető 3-4%-os kamatokkal szemben azonban van egy olyan kockázatmentes, állami támogatással rendelkező megtakarítási konstrukció, mely akár 15%-os éves hozamot is eredményezhet adómentesen. Ez a lakástakarék-pénztár. Bemutatjuk, hogy miért képvisel kihagyhatatlan ajánlatot napjainkban. Vajon véletlen, hogy Ausztriában és Németországban 100 felnőttből 60 rendelkezik lakástakarékkal? Magyarországon ez az arány még csupán 12-14%…

Ha van havi 5.000-20.000 Ft-os megtakarításod, nem találsz jobb lehetőséget

A Lakástakarék-pénztár egy államilag támogatott megtakarítási forma. Minden 100 Ft befizetés után, az adott évben az állam még 30 Ft-ot ad számodra. Az állami támogatás felső határa évenként 72 ezer Ft, melyet havi 20 ezer Ft-os megtakarítás mellett érhetünk el. (Ugyanakkor akár már 5.000 Ft havi megtakarítással is érdemes elkezdeni, a megtakarítás havi összege a futamidő alatt növelhető.) Az állami támogatásnak köszönhető az, hogy a teljes megtakarítási időre vetítve a 4%-os banki kamattal szemben 12-15%-os éves hozam elérhető.

Mennyi pénzed lesz lakástakarékkal? 

4 év alatt, havi 20 ezer Ft megtakarítással 1.242.000 Ft-ot gyűjthetsz össze a legjobb konstrukcióval. Ezzel szemben bankbetétben (szintén 4 év alatt, 20 ezer Ft megtakarítással) a legjobb ajánlattal is csak 1.075.000 Ft-od lesz. A különbség 167 ezer Ft, több mint 15%! Ha a 4 év végén kedvezményes (7%-os THM-mel) bíró, 1.2 millió Ft összegű hitelt is felveszel, akkor összesen közel 2.5 millió Ft-tal fogsz rendelkezni. 

A Lakástakarékban összegyűjtött pénz – az állami támogatás miatt – kizárólag lakáscélra használható fel. Ez a lakáscél azonban lényegesen szélesebb, mint elsőre gondolnád: 

 • lakás vásárlása
 • felújítás
 • beépített bútor, műszaki berendezés vásárlása
 • hőszigetelés
 • lakáshitel törlesztése 

Sokan érzik úgy, hogy a felhasználási cél túl szűk számukra, ugyanakkor jobban átgondolva egészen biztosan 4 évente felmerül olyan kiadás a lakásunkkal kapcsolatba, melynek finanszírozására jól jöhet. (A legrövidebb szerződés 4 éves, de ha időközben kénytelen vagy felmondani, akkor is kapsz 3% kamatot a befizetéseidre.)

Ha van hiteled, akkor is megéri!

Amennyiben korábban hitel felvétel mellett vásároltál ingatlant, akkor ma már a hitel előtörlesztésére is megéri lakástakarékot kötni, hiszen az elérhető 12-15%-os éves hozam meghaladja a hiteled kamatát!

Kalkulálj, nézd meg mit jelenthet számodra egy lakástakarék szerződés! 

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ha többre vagy kíváncsi ajánljuk figyelmedbe: 

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

2018. 07. 12.

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

Vidéken többet ér a pénzünk, hát még a lakástakarékunk

2018. 07. 10.

Az ingatlanárak országszerte jelentős emelkedésen vannak túl, az ingatlanok iránti vásárlói éhség viszont ettől még nem múlt el. Ellenben egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy saját megtakarításból vásároljanak, az esetek...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.