Kis pénzzel is lehetsz milliomos – Tedd ezt!

Kis pénzzel is lehetsz milliomos – Tedd ezt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-12 Frissítve: 2021-07-01
 

Saját erőből, és akár havi 5-10 ezer forintos összeggel rendszeresen takarékoskodva is elérheted a pénzügyi céljaid. A bankoknál könnyedén levadászhatod a megfelelő terméket, de figyelj oda, mert a számla megnyitásakor és a költségekkel is megütheted a bokád. Összeszedtük, hogy mire figyelj oda, ha te is hasonló cipőben jársz.

Nem kell ahhoz több százezer forintos fizetés, hogy képes legyél előre takarékoskodni. Te is tudhatod, hogy bármikor jöhet olyan váratlan kiadás, ami meghaladja a pénzügyi lehetőségeid, és akkor ott vagy a slamasztikában, hogy mit tegyél. Pontosan ezért nagyon hasznos, ha apránként, de elkezdesz megtakarítást felépíteni.

Ne gondolj óriási összegre, már havi 5-10 ezer forint elegendő ahhoz, hogy a céljaid idővel elérd. Napi 170-340 forintról kell csak lemondanod és egy hónap alatt az összeg a rendelkezésedre áll. Gondold csak el, ha havi 10 ezer forintot félreteszel és csak évente 3%-ot kamatozik a pénzed, akkor is bő 7 év után eléred az egymilliós álomhatárt.

Azért is hoztuk ezt a példát, mert a főként bankoknál elérhető rendszeres megtakarítási programoknál pont ez a belépő szint. Az igazi előnye, hogy:

  • már 5-10 ezer forinttól elindítható
  • a befizetések összege, rendszeressége változtatható és akár a szüneteltetése is megoldható
  • egyszer adsz megbízást, és utána automatikus a rendszer
  • a bankok saját befektetési alapjaiból válogathatsz, vérmérséklettől függően
  • a számlavezetés, és -fenntartás, befektetési alapok vétele és eladása is olcsó lehet
  • ha pénzhez akarnál jutni, akkor azt is nagyobb áldozatok nélkül megteheted, hiszen nem betétről beszélünk
  • nincs megkötve a kezed a felhasználásnál, arra használod az összeget, amire csak akarod.

Nagyon jól hangzik önmagában ez a lehetőség, viszont nem árt néhány dologra jobban is odafigyelned, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek.

Például ahhoz, hogy egy rendszeres megtakarítási programot elindíthass, egy értékpapírszámlát kell nyitnod. Ehhez viszont a bankok többsége megköveteli, hogy folyószámlával is rendelkezz az adott banknál. Csak ezért tehát nem éri meg bankot váltani, érdemes először azt megnézned, hogy a saját bankod mit ajánl.

Kivételes esetben megoldható, hogy bankváltás nélkül is menjen a dolog, ekkor számodra egy saját értékpapírszámlát nyitnak, amire rendszeres átutalással a vállalt pár ezer forintos összeget átutalhatod. Ilyen például a nagyobb bankok közül az Erste és a CIB is, ami költségkímélő megoldás, hiszen nem kell a folyószámla és az értékpapírszámla költségét is kifizetned.

De például az MKB-nál úgy is el lehet járni, hogy egy tartós befektetési számlát nyitunk (amihez nem szükséges ottani folyószámla) és ezen keresztül adunk meg rendszeres vételi megbízást. Megéri az utóbbi három eseteknél azt is figyelembe venned, hogy akció keretében a bankváltáskor elengedik az értékpapírszámla vezetés költségét. Tehát, ha úgyis váltanál, és nyitott vagy a befektetésekre, akkor ezt se felejtsd ki a listáról.

1

Ezután nézz feltétlenül utána a költségeknek, mert több formában is kiadások elé nézhetsz. Például a következők formájában:

  • értékpapírszámla vezetésének díja: hacsak nincs akció, akkor ez mindenképpen felmerül (a havi/negyedéves díjhoz társulhat százalékos állományi díj is, valamint letétkezelési költség is)
  • folyószámla vezetésének díja: általában a bankok megkövetelik a saját folyószámlát az értékpapírszámla mellé
  • rendszeres vételi megbízás beadásának díja: nem mindig fordul elő, de azért számolj ezzel a tétellel
  • befektetési jegy vételének és visszaváltásának díja: jellemzően a bankok saját márkás alapjait vásárolhatod meg, irányonként egyszer kell fizetni az esetek többségében, és ennek díja változó (néhány száz forinttól a több ezer forintig terjed)
  • a rendszeres megbízás módosításának díja: ha út közben változtatnál, akkor azért is változó összeget kérnek el
  • be- és elutalás díja: nem olcsó mulatság, ha utalunk egyik helyről a másikra, főleg, ha nem saját számlák között tesszük mindezt

Mindezek tudatában már nyugodtan végigböngészheted az ajánlatokat, mert a főbb buktatókkal tisztába kerültél.

Hirdetés
Hirdetés