Betöltés

Kis pénzzel is lehetsz milliomos – Tedd ezt!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-06-12

Saját erőből, és akár havi 5-10 ezer forintos összeggel rendszeresen takarékoskodva is elérheted a pénzügyi céljaid. A bankoknál könnyedén levadászhatod a megfelelő terméket, de figyelj oda, mert a számla megnyitásakor és a költségekkel is megütheted a bokád. Összeszedtük, hogy mire figyelj oda, ha te is hasonló cipőben jársz.

Nem kell ahhoz több százezer forintos fizetés, hogy képes legyél előre takarékoskodni. Te is tudhatod, hogy bármikor jöhet olyan váratlan kiadás, ami meghaladja a pénzügyi lehetőségeid, és akkor ott vagy a slamasztikában, hogy mit tegyél. Pontosan ezért nagyon hasznos, ha apránként, de elkezdesz megtakarítást felépíteni.

Ne gondolj óriási összegre, már havi 5-10 ezer forint elegendő ahhoz, hogy a céljaid idővel elérd. Napi 170-340 forintról kell csak lemondanod és egy hónap alatt az összeg a rendelkezésedre áll. Gondold csak el, ha havi 10 ezer forintot félreteszel és csak évente 3%-ot kamatozik a pénzed, akkor is bő 7 év után eléred az egymilliós álomhatárt.

Azért is hoztuk ezt a példát, mert a főként bankoknál elérhető rendszeres megtakarítási programoknál pont ez a belépő szint. Az igazi előnye, hogy:

 • már 5-10 ezer forinttól elindítható
 • a befizetések összege, rendszeressége változtatható és akár a szüneteltetése is megoldható
 • egyszer adsz megbízást, és utána automatikus a rendszer
 • a bankok saját befektetési alapjaiból válogathatsz, vérmérséklettől függően
 • a számlavezetés, és -fenntartás, befektetési alapok vétele és eladása is olcsó lehet
 • ha pénzhez akarnál jutni, akkor azt is nagyobb áldozatok nélkül megteheted, hiszen nem betétről beszélünk
 • nincs megkötve a kezed a felhasználásnál, arra használod az összeget, amire csak akarod.

Nagyon jól hangzik önmagában ez a lehetőség, viszont nem árt néhány dologra jobban is odafigyelned, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek.

Például ahhoz, hogy egy rendszeres megtakarítási programot elindíthass, egy értékpapírszámlát kell nyitnod. Ehhez viszont a bankok többsége megköveteli, hogy folyószámlával is rendelkezz az adott banknál. Csak ezért tehát nem éri meg bankot váltani, érdemes először azt megnézned, hogy a saját bankod mit ajánl.

Kivételes esetben megoldható, hogy bankváltás nélkül is menjen a dolog, ekkor számodra egy saját értékpapírszámlát nyitnak, amire rendszeres átutalással a vállalt pár ezer forintos összeget átutalhatod. Ilyen például a nagyobb bankok közül az Erste és a CIB is, ami költségkímélő megoldás, hiszen nem kell a folyószámla és az értékpapírszámla költségét is kifizetned.

De például az MKB-nál úgy is el lehet járni, hogy egy tartós befektetési számlát nyitunk (amihez nem szükséges ottani folyószámla) és ezen keresztül adunk meg rendszeres vételi megbízást. Megéri az utóbbi három eseteknél azt is figyelembe venned, hogy akció keretében a bankváltáskor elengedik az értékpapírszámla vezetés költségét. Tehát, ha úgyis váltanál, és nyitott vagy a befektetésekre, akkor ezt se felejtsd ki a listáról.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ezután nézz feltétlenül utána a költségeknek, mert több formában is kiadások elé nézhetsz. Például a következők formájában:

 • értékpapírszámla vezetésének díja: hacsak nincs akció, akkor ez mindenképpen felmerül (a havi/negyedéves díjhoz társulhat százalékos állományi díj is, valamint letétkezelési költség is)
 • folyószámla vezetésének díja: általában a bankok megkövetelik a saját folyószámlát az értékpapírszámla mellé
 • rendszeres vételi megbízás beadásának díja: nem mindig fordul elő, de azért számolj ezzel a tétellel
 • befektetési jegy vételének és visszaváltásának díja: jellemzően a bankok saját márkás alapjait vásárolhatod meg, irányonként egyszer kell fizetni az esetek többségében, és ennek díja változó (néhány száz forinttól a több ezer forintig terjed)
 • a rendszeres megbízás módosításának díja: ha út közben változtatnál, akkor azért is változó összeget kérnek el
 • be- és elutalás díja: nem olcsó mulatság, ha utalunk egyik helyről a másikra, főleg, ha nem saját számlák között tesszük mindezt

Mindezek tudatában már nyugodtan végigböngészheted az ajánlatokat, mert a főbb buktatókkal tisztába kerültél.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

4 tipp a megtakarítások elkezdéséhez

2018. 09. 02.

A magyarok többségének gondot okoz, hogy havonta pénzt tegyen félre. Érdekes módon, a jövedelem nagysága sem számít a megtakarítási hajlandóság kérdésében. Mutatunk 4 tippet arra, hogyan legyen félretett pénzed, és...

Tedd, amiket tanácsolunk, és lesz pénzed

2018. 08. 28.

A lakosság szeret költekezni. Élj a mának – szól a mondás. Ezt követik sokan a pénzügyekben is, miközben mindig érdemes lenne a jövőre is gondolnunk. Megvizsgáljuk, mire és hogyan érdemes...

Vidéken többet ér a pénzünk, hát még a lakástakarékunk

2018. 07. 10.

Az ingatlanárak országszerte jelentős emelkedésen vannak túl, az ingatlanok iránti vásárlói éhség viszont ettől még nem múlt el. Ellenben egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy saját megtakarításból vásároljanak, az esetek...

Blogajánló

 • alapblog

  Dolce vita!

  Születéskor várható élettartam Európában: Svájc 83,7 Spanyolország 83,5 Olaszország 83,4 Munkával töltött évek száma: Svájc 42,5, Spanyolország 35,1, legutolsó Olaszország 31,6. Forrás: Vakmajom a Facebookon

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.