Betöltés
loading

Kiszámoltuk a hitelmoratórium hatását különböző élethelyzetekre, hitelekre

Teljesen eltérő a törlesztési moratórium hatása egy hitel teljes visszafizetésére attól függően, hogy mennyi a hitel kamata, hátralévő futamideje és a fennálló tartozás összege. Természetesen ezek az eltérések nagymértékben befolyásolják, hogy miként érdemes egy adósnak döntenie. Néhány élethelyzeten keresztül bemutatjuk a fizetési moratórium pénzügyi következményeit.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A kormány 2020. március 18-án kiadott rendelete értelmében minden hitel-, kölcsön- és lízingszerződés fizetési kötelezettsége alól mentesülünk 2020. december végéig. (A moratórium vonatkozik például a csok hitelekre, a Babaváró hitelekre, a lakáshitelekre, a személyi kölcsönökre és az autóhitelekre  egyaránt. Vagyis 2020. március 19-től semmit nem kell fizetnünk hitelünkre az év végéig. A törlesztési moratórium, azaz a fizetés szüneteltetése azonban nem jelenti a tartozás elengedését, vagy kamatmentességet. A felhalmozott kamatot a moratórium lejártát követően a futamidő alatt egyenlő részletekben vissza kell fizetnünk.

Az új, havi teljes törlesztőrészlet – mely tartalmazza az eredeti hitelre fizetendő összeget és a felhalmozott kamat havi részleteit is – azonban nem haladhatja meg az moratóriumot megelőző fizetési kötelezettség nagyságát. Ennek érdekében a kölcsönünk futamidejét ki kell tolni, vagyis hosszabb ideig kell fizetnünk a havi részleteket.

A futamidő kitolása miatt a teljes visszafizetendő összeg is megemelkedhet, és bizony egyáltalán nem mindegy, mennyit fizetünk vissza összességében a bank részére. A döntés előtt tehát nagyon fontos megvizsgálni a moratórium pénzügyi hatását a konkrét hitelre.

Fontos kihangsúlyozni, hogy aki nem tudja törleszteni a hitelét – például mert elveszítette az állását, csökkentették a fizetését, esetleg fizetés nélküli szabadságra küldték –, annak a törlesztési moratórium mindenképpen egy jó megoldás. A fizetési moratórium pénzügyi hatásait csak azoknak az adósoknak érdemes külön vizsgálniuk, akiknek nem okozna komoly gondot a havi törlesztőrészletek megfizetése.

Miért lehet fontos, hogy mennyi van még hátra a hitelből?

A hitelmoratórium pénzügyi hatását komolyan befolyásolja, hogy mennyi van még hátra hitelünk futamidejéből. Hiszen arányaiban minél több idő telt el a futamidőből, annál kevesebb lesz a fennálló tartozásunk. Emiatt a törlesztőrészletünk kamatrésze is egyre kevesebb, vagyis a moratórium alatt felhalmozott kamatösszeg is kisebb. Ez pedig még a futamidő kitolásának mértékét is befolyásolhatja. (Minden egyes havi törlesztő két részből áll: az egyik a tőkét csökkenti, míg a másik a kamat. Azért, hogy a törlesztő változatlan maradhasson a kamatperiódusok ideje alatt, kezdetben magasabb a kamat aránya, míg a futamidő előrehaladtával ez folyamatosan csökken.)

Nézzük meg ezt egy 10 millió forint összegű, eredetileg 20 éves futamidejű lakáshitel példáján keresztül, melynek kamata 5%. Vizsgáljunk meg három különböző esetet. Az elsőnél 5 év, a másodiknál 10 év, míg a harmadiknál 15 év telt el a moratórium kezdetéig.

Ha a futamidőből csak 5 év telt el, akkor a moratórium alatt felhalmozott kamat 180 ezer forinttal volt több, mint amikor már 15 éve megkezdtük a hitel törlesztését. Emiatt a teljes visszafizetés is jelentősen, 330 ezer forinttal nagyobb abban az esetben, amikor a futamidő elején tartottunk, mint ha már csak 5 év lett volna hátra.

Mindhárom esetben a teljes visszafizetés megemelkedett az eredeti – moratórium nélküli – állapothoz képest, de jobban megéri törlesztési moratóriumot abban az esetben választani, ha a futamidőnek a jelentős részén már túl vagyunk.

Számít a kamat nagysága is

Logikusan hangzik, hogy ha magasabb kamattal igényelnénk hitelt, akkor bizony a törlesztési moratórium alatt is több kamat halmozódna fel. Emiatt viszont bizony a futamidő kitolás is jelentősebb lesz. Ezek pedig együttesen a teljes visszafizetés emelkedését eredményeznék.

Nézzük meg ezt egy 2 millió forint összegű, 6 éves futamidejű személyi kölcsön példáján keresztül, amelynél a moratórium a második év végén indulna. Vegyünk három lehetséges helyzetet, első esetben a kamat 7% lenne, a második esetben 9%, míg a harmadiknál 12% lenne.

A moratórium alatt felhalmozott kamat közel kétszerese, 133 ezer forint a magas kamatozású hitelnél az alacsony, 7%-os kamatú személyi kölcsönhöz képest. Emiatt a teljes visszafizetés is jelentősebb mértékben nőtt. A 12%-os kamatú hitelnél a teljes visszafizetés 6,28%-kal növekedett a moratórium miatt, míg a példában szereplő legolcsóbb kölcsönnél csak 3,6%-kal emelkedett a hitel teljes költsége.

Jobban megérheti a magas kamatú hitelünk tovább fizetnünk, míg olcsóbb kölcsönünknél akár érdemes lehet igénybe venni a törlesztés szüneteltetését.

Számít a hitelösszeg a törlesztés szüneteltetésénél?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a felvett hitelösszeg nagysága befolyásolja-e a fizetési moratórium pénzügyi hatását?

Példaként vegyünk egy 20 éves futamidejű, 5%-os kamatú lakáshitelt, a moratórium a futamidő 5. évét követően kezdődne el. Nézzünk meg három különböző esetet: az elsőnél az eredeti hitelösszeg 10 millió forint, a másodiknál 15 millió forint, míg a harmadik esetében 20 millió forint volt.

Természetesen a teljes visszafizetendő összeg összegszerűen nagyobb mértékben emelkedne magasabb hitelösszeg esetében. Viszont arányaiban az emelkedés azonos mértékű, 3,07%.

Természetesen nem csak a teljes visszafizetendő összeg számít, fizetési kötelezettségeink késleltetett megfizetése miatt a moratóriumnak lehet pénzügyi előnye is – mai pénzben kifejezve -, ezzel a tényezővel azonban most nem foglalkoztunk.

Bárki kiszámolhatja saját hitelére a törlesztési moratórium hatását az alábbi kalkulátorral. Ehhez csak pár adatot szükséges megadnia.

Törlesztési moratórium kalkulátor
logo
HOGYAN HAT A HITELMORATÓRIUM A KÖLCSÖNÖDRE?
 • Kiszámoljuk mennyi kamat halmozódna fel a szüneteltetés alatt
 • Megnézzük, hogy mennyivel tolódna ki a hiteled futamideje
 • Megmutatjuk, hogy mennyivel kellene többet visszafizetned
 • Mennyit nyersz a fizetési kötelezettségek kitolódása miatt
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Ha több hiteled van, akkor csak annak az egynek az adataid add meg, amelynél a hitelmoratórium hatására kíváncsi vagy.
A következő adatok pontos megadása kiemelten fontos a helyes számításhoz. Ezeket megtalálhatod a hitelszerződésben vagy elérhetők netbankon keresztül.
év
Ft
Ft
A hiteled felmondásra került?
 • Kíváncsi vagy, hogy milyen a hitelképességed jelenleg?
 • Mennyi hitelt tudsz esetlegesen még felvenni?
A fentiek pontos meghatározásához még néhány jövedelmi adat megadására lesz szükség.
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft

A hiteledre vonatkozó részletes számítások elkészültek. Kiterjedése és komplexitása miatt e-mailben küldjük el számodra.
Azt is megtudhatod, hogy:
 • Mi a különbség pénzügyileg a moratóriumba belépés és a havi törlesztés fenntartása között
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük számodra a törlesztési moratórium hiteledre gyakorolt hatását e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A kalkulációt tartalmazó tájékoztatót kiküldtük az általad megadott email címre.
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Történelmi lehetőség: long value részvények

  The post Történelmi lehetőség: long value részvények appeared first on alapblog.

 • KonyhaKontrolling Mítoszok az olcsó bankkártyáról

  A banki szolgáltatások is pénzbe kerülnek – remélem ez mindenki számára nyilvánvaló. Ennek ellenére senki ne érezze magát rossszul, ha keres egy olcsóbb megoldást.A bankmonitor összeszedte, hogy melyek azok a szolgáltatások, amik már a legolcsóbb bankkártyával is elérhetőek. Természetesen van olyan szolgáltatás, ami csak drágább bankkártyákkal érhető el (például pénzvisszatérítés vagy biztosítások). Ezeknek az értékéről Tovább olvasom "Mítoszok az olcsó bankkártyáról" → The post Mítoszok az olcsó bankkártyáról appeared first on KonyhaKontrolling.