loading

Közel fele volt 2019-ben az átlagos nyugdíj az átlagbérnek. De kevesebbet is vásárolnak az idősek?

Az átlagos nyugdíj összege az átlagbérnek csupán 55%-át tette ki 2019-ben. Ha viszont az emberek fogyasztási szokásait vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy egy idős ember által vásárlásra kifizetett összeg csupán 6,5%-kal marad el a fiatalabbak költésétől. Érdemes még aktív korunkban tennünk azért, hogy az életszínvonalunk ne essen vissza jelentősen idősebb éveinkre.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

A kedvezmények nélküli nettó átlagbér 2019-ben 244 600 forint volt, ezzel szemben a átlagos nyugdíj csak 134 900 forint volt tavaly.  Vagyis a felét viheti haza havonta egy nyugdíjas, mint egy átlagos fizetésből élő személy. Ez a különbség akkor nem probléma, ha a nyugdíjasoknak jóval kevesebbet kellene költeniük havonta.

Mire lehet elég az öregségi nyugdíj?

Még igaz is lehet bizonyos esetekben, hogy az időseknek kevesebbet kell költeniük: sok dolog már alanyi jogon olcsóbb, vagy épp ingyenes számukra. Ilyen például a tömegközlekedés. Ugyanakkor más dolgokra nagyobb összeget kell költeniük, például jellemzően több gyógyszert vásárolnak.

Az egy főre jutó éves fogyasztás nagysága 2019-ben különböző háztartásokban

A KSH fogyasztási adatai alapján egy átlagos nyugdíjas csak 6,5 százalékkal költ kevesebbet, mint egy aktív korú vásárló. 2019-ben az idősek havonta átlagosan 120 ezer forintot költöttek, ez azt jelenti, hogy nagyságrendileg 20 ezer forintot tudtak félretenni. (A 2019-es fogyasztási adatokat megbecsültük, a KSH 2018-as adatait megnöveltük a 2019-es évre érvényes inflációval.)

Vagyis egy átlagos nyugdíjból nincs igazán lehetőség spórolni valamilyen váratlan, nagyobb kiadásra – autó javíttatása, háztartási gép csere -, ezekre már más, korábbi megtakarítást szükséges felhasználnia az idős korosztálynak.

 A hiteltörlesztések is nehézséget okozhatnak

Ha nyugdíjsasként kölcsönt szeretnénk igényelni, akkor tisztában van mindenki – mi is, a bank is – az aktuális bevételeink nagyságával, ennek megfelelő hitelösszeget, törlesztőrészletet vállalhatunk be. Egészen más a helyzet egy hosszú futamidejű kölcsön esetében – tipikusan ilyenek lehetnek a lakáshitelek – , amikor a hitel lejárata várhatóan már a nyugdíjas éveinkre esne.

Vegyünk például egy átlagos jövedelemmel rendelkező 45 éves hiteligénylőt, aki 25 évre venne fel egy lakáshitelt. Jelen állapot szerint az adós 65 éves korában menne nyugdíjba, ezt követően még 5 évig fizetnie kellene a kölcsön részleteit. Várhatóan a nyugdíjának összege jóval a fizetése alatt lesz, emiatt a jövedelmét sokkal jobban meg fogja terhelni a havi részlet még akkor is, ha a kamatok változatlan szinten maradnak. Erre a helyzetre 45 évesen kevesen gondolnak, pedig érdemes időben felkészülni, ugyanis igen nehéz helyzetben kerülhet az adós idős korára.

A bankok is tisztában vannak a nyugdíjak és a jövedelmek alakulásával, sok esetben figyelembe is veszik a bírálat során a várható bevételcsökkenést abban az esetben, amikor a futamidő meghaladja a nyugdíjba menetel várható dátumát.

Nyugdíj-megtakarítás választásával adókedvezmény is elérhető

Ahhoz, hogy nyugdíjas éveinkre ne csökkenjen az életszínvonalunk – ez sajnos a jelentősen visszaeső bevételek miatt könnyen előfordulhat – érdemes minél előbb félretennünk idősebb éveinkre. Amennyiben valamilyen nyugdíjmegtakarítást  választunk – nyugdíjbiztosítás, nyugdíj-megtakarítási számla (NYESZ), önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) -, akkor a befizetéseink mellé jellemzően még 20% adó jóváírást is kaphatunk az államtól. Éppen ezért érdemes ezek közül a konstrukciók közül választani, amennyiben tényleg idős korunkra szeretnénk félretenni.

Az átlagbér éves emelkedése és az infláció alakulása

Az elmúlt években a fizetések jelentősen megemelkedtek: az átlagbér növekedése messze meghaladta az éves infláció mértékét, vagyis ugyanazon árucsomag megvásárlása mellett még marad is pénzünk a hó végén. Ez lehetőséget teremt arra, hogy ténylegesen havi rendszerességgel félretegyünk egy meghatározott célra. A fentiek alapján pedig érdemes idős korunkra is spórolni, az elérhető hozam is jelentős lehet – az adójóváírás miatt is – és a várható jövedelemkiesést is jól pótolhatja a megtakarításunk a jövőben.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Kapcsolódó tartalmak
Elbukhatjuk a nyugdíj-megtakarításunkat, ha elválunk?

Azon túl, hogy a válás szinte minden esetben komoly lelki sérüléseket okoz, a vagyonmegosztáson is túl kell esni. De előfordulhat vajon, hogy a válás során akár meglévő nyugdíj-megtakarításunkat is elveszítjük?...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Brad Pitt ruhakollekciójából 330 ezerért már vehetsz egy pólót

  Az Oscar-díjas színész már évek óta együtt dolgozik a Brioni olasz divatmárkával, ennek az együttműködésnek a legfrissebb terméke a kollekció. A BP Signature nevű kollekció hét ruhadarabból áll, vannak benne öltönyök, sportdzseki, nadrág, ing, valamint kasmír póló. A 24.hu azt írja, az ötletet az a Brinoi-öltöny adta, amelyben a színész átvette az Oscar-díjat a Volt egyszer egy… Hollywood című filmben...