loading

Korábban igényeltél már csok-ot? Mutatunk egy újabb megoldást a többi támogatás kihasználására

Az illetékmentesség és az áfa-visszatérítés feltétele, hogy igényelj a vásárláshoz csok támogatást is. Ha korábban igényelted már a csok-ot, akkor sincs minden veszve, még így is jogosult lehetsz a többi kedvezményre.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok+lakáshitel kalkulátorunk.

Az otthonteremtési program két új elemének – az illetékmentességnek és az 5%-os áfa-visszatérítésnek – is az a feltétele, hogy csok támogatást is igényelj a lakásvásárláshoz. (Az 5%-os áfa-visszatérítést generálkivitelezővel történő építkezéseknél az építtető is igényelheti.)

Sokan azt gondolják, hogy lemaradnak a támogatásokról, ha korábban már igénybe vették a csok-ot. Ez azonban korántsem olyan biztos. Korábbi cikkünkben bemutattunk két lehetőséget a csok “újraigénylésére”. Egyik olvasónk pedig felhívta a figyelmünket egy harmadik megoldásra is.

Vissza is fizetheted önként a csok támogatást

Ha 2011. december 31-ét követően vetted fel a csok támogatás, akkor jogosult lehetsz újra a gyermekeid után járó teljes összegre, amennyiben a korábban kapott összeget teljes egészében önként visszafizetted. Erre eddig nem sok okod lett volna, hiszen ez gyakorlatilag azt eredményezi, hogy az előre visszafizetett összeget a vásárláskor újra megkapod. (Természetesen lehettek speciális esetek, amikor ez a megoldás volt a kézenfekvő: például, ha eladtad a korábban vásárolt ingatlanod.) Mostantól azonban több millió forint múlhat ezen a lépésen.

Tegyük fel, hogy 2017-ban vásároltál egy újépítésű lakást, amelyre igénybe vetted a két gyermeked után járó 2,6 millió forint összegű csok-ot is. Ha most szeretnél vásárolni egy másik 50 millió forint értékű újépítésű lakást, akkor 2,6 millió forint csok támogatásra lehetnél jogosult a gyermekeid után. Ezt az összeget azonban alapesetben nem kaphatod meg, hiszen már kihasználtad a támogatás teljes összegét 4 éve.

Ha visszafizeted a korábban kapott csok támogatást, akkor viszont újra fel tudnád venni az összeget. Ennek első ránézésre nem sok értelme van, hiszen az előre visszafizetett 2,6 millió kapnád meg újra. Ugyanakkor az új csok igénylés miatt jogosult lehetsz már az áfa-visszatérítésre és az illetékmentességre is. Ez pedig összesen 5,38 millió forint támogatást jelentene. Ezért már érdemes lehet visszafizetni előre a korábban kapott családi otthonteremtési kedvezményt.

Fontos, hogy önként kell visszafizetni a támogatást. 5 évig ugyanis nem igényelheted a csok támogatást abban az esetben, ha a hatóságok rendelték el korábban a családi otthonteremtési kedvezmény visszafizetését.

Érdemes előre ellenőrizni a feltételeket

Ez azt is jelenti, hogy az új lakásvásárlás előtt vissza kell fizetned a korábban kapott támogatást. Ha ezt nem tudod megtenni, akkor bizony ezt a lehetőséget nem tudod kihasználni. Akkor érdemes már kifizetni a korábbi támogatást, ha biztosan megkapod az új ingatlan vásárlásakor is a csok-ot. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) feltételeit könnyen ellenőrizheted a Bankmonitor kalkulátorával.

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?
2019.07.01.-től érvényes szabályok szerint
Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted akár 10 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted akár 15 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted kedvező kamatozású lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Ha kíváncsi vagy mekkora lakáshitelre lehetsz jogosult kalkulátorunkkal ezt is megtudhatod.
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
Add meg az elérhetőségedet és segítünk a CSOK igénylés, valamint hitelfelvétel során!
Bankmonitor

Az illetékmentességről, adó-visszatérítésről is megtalálod a legfontosabb tudnivalókat a Bankmonitor Otthonteremtési támogatás oldalán.

 

 

Kapcsolódó tartalmak
család gumicsizmái
5 élethelyzet, amikor másodszor is felveheted a csok támogatást!

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a gyermekek után járó lakástámogatás. A csok igényléséhez teljesítenünk kell a jogszabályi előírásokat, sőt a kedvezményt a gyermekeink után alapesetben csak egyszer vehetjük igénybe. Vannak...

Blogajánló
 • alapblog Legjobb külföldi és magyar podcastok

  Mi is az a podcast? A podcastet talán a rádióadás szóval lehet leginkább leírni, de valahogy úgy viszonyulnak a rádióműsorhoz, mint a Netflix a TV-műsorhoz....

 • KonyhaKontrolling Máglyára a gazdagokkal?

  A vagyon, a vagyoni különbség gyakori téma mind itthon, mind máshol a világban. Sokan ezt állítják be minden probléma okozójának. Pedig már írtam arról, hogy a legnagyobb vagyoni különbséget úgy lehet elérni, ha mindenkit visszaállítunk az alapvonalra. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat, illetve Tovább olvasom "Máglyára a gazdagokkal?"...

 • Haszon.hu Bitcoint követelnek, de magyarul nem tudnak az emailes zsarolók

  A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közleménye szerint a napokban a kibernyomozók több bejelentést is kaptak olyan állampolgároktól, akik az emailfiókjukba történő belépést követően egy zsaroló üzenetet kaptak. A hosszú, magyar nyelven megfogalmazott - ám magyartalanságokkal tűzdelt - üzenet lényege szerint azt egy hivatásos programozó küldte, aki megszerezte az irányítást a címzett számítógépe felett. Az üzenet írója közölte:...