Korábban már igényeltünk csok-ot, emiatt most nem leszünk jogosultak a többi támogatásra?

Korábban már igényeltünk csok-ot, emiatt most nem leszünk jogosultak a többi támogatásra?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-01-21 Frissítve: 2021-01-22
 

Az otthonteremtési program számos elemmel bővült az idei évben. Ezek közül néhány esetben elvárás, hogy a család családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is igénybe vegyük lakáscélunk megvalósításához. Ez látszólag azt is jelentheti, hogy ha korábban igénybe vettük már a csok-ot, akkor új lakáscélunk megvalósításánál elveszítjük az új lehetőségeket. A Bankmonitor szakértői mutatnak néhány megoldást erre a helyzetre is.

2021-től számos új otthonteremtési támogatás érhető el a korábban meglévő kedvezmények mellett. A különböző támogatásoknak azonban eltérnek a feltételei: például egyes támogatásoknál elvárás, hogy családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is igényeljen a család.

Hirdetés

Hirdetés

Mely lakástámogatásokhoz szükséges igényelni a csok-ot is?

Nézzük végig milyen lakástámogatásokat érhetünk el 2021-ben:

  • Csok támogatás: Meglévő és vállalt gyermekeink után járó lakáscélú támogatás.
  • Falusi csok támogatás: Preferált kistelepüléseken elérhető emelt összegű, lakáscélú támogatás.
  • Csok-hitel: Futamidő végéig fix 3%-os kamatozású támogatott lakáshitel. A kölcsön igénylésének feltétele, hogy legalább két gyermek után felvegyük a csok-ot is.
  • Babaváró hitel: Szabad felhasználású támogatott hitel, a legfeljebb 10 millió forint összegű kölcsönhöz a futamidő alatt született gyermekek számától függően kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódhat.
  • Áfa csökkentés: 2021-től az újépítésű lakások áfája 27 százalékról ismét 5 százalékra csökken.
  • 5%-os áfa-visszaigénylése: 2021-től az újépítésű lakások vásárlásánál – generálkivitelezővel történő építésénél – az 5%-os áfát visszaigényelhetjük, amennyiben csok támogatást is igényelnénk.
  • 27%-os áfa-visszatérítés: Az önerős lakásépítések 27%-os áfáját is vissza lehet igényelni legfeljebb 5 millió forintig az idei évtől. Ugyan a csok támogatás személyi feltételeit teljesítenünk kell a kedvezményhez, de a csok igénylése nem elvárás.
  • Illetékmentesség: A lakásvásárlásokhoz – mind használt, mind új lakások megvételekor – kapcsolódó vagyonátruházási illetéket is elengedik, amennyiben családi otthonteremtési kedvezményt is felhasználunk a vásárláshoz.

Ellenőrizheted jogosultságod valamennyi támogatással kapcsolatban a Bankmonitor kalkulátorával.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Ezek alapján a csok támogatás igénylése bizony előfeltétele az illetékmentességnek és az adó-visszatérítésnek is. Egy bruttó 50 millió forint értékű lakás megvásárlásakor ez a két kedvezmény önmagában 4,38 millió forint vissza nem térítendő támogatást eredményezne. (Az illeték 2 millió forintot, az adó-visszatérítés pedig 2,38 millió forintot jelentene.)

Mi a helyzet, ha korábban igényeltünk már csok támogatást?

Ebben az esetben tényleg nem tudjuk igénybe venni egy újabb lakásvásárláskor, építkezéskor a csok-ot, emiatt pedig nem igényelhetjük vissza az 5%-os áfát, és az illetékmentességről is lemondhatunk? A helyzet korántsem ilyen egyszerű.

Újabb gyermekünk született, amelyikre még nem vettük igénybe a támogatást

Ha korábban csak egy gyermekre vettük igénybe például a csok-ot, de azóta megszületett a második babánk – vagy vállalnánk legalább még egyet -, akkor jogosultak lehetünk a csok támogatásra. Ezáltal elérhetővé válik az illetékmentesség és 5%-os áfa-visszatérítés is.

Ez akkor is igaz, ha a régebben nagyobb összeget kaptunk, mint amit ma elérhetnénk. (Ebben az esetben ugyanis kizárólag az újabb gyermekre járó támogatást kérnénk.)

Régen még más összegű támogatás járt a gyermekek

Az elmúlt években többször is megváltozott az elérhető támogatás összege. Például 2007-ben 2 gyermekre egy újépítésű lakás vásárlására 2,4 millió forintot kaptunk. Ha most szeretnénk venni egy új lakást, akkor az elérhető csok támogatás 2,6 millió forint lenne két gyermekre.

Márpedig a jelenleg felvehető  összeg és a korábban kapott támogatás különbségét, 200 ezer forintot az új lakáscélunkra megkaphatjuk. Ez az összeg nem tűnik jelentősnek, azonban a hozzá kapcsolódó illetékmentesség és áfa-visszatérítés már több millió forintot is jelenthet.

Mikor nem kaphatjuk meg a újra csok támogatást?

Ha nincs új lakáscélunk, akkor sajnos nem tudjuk utólagosan kérni a korábban vásárolt, épített lakáshoz kapcsolódóan az adó-visszatérítést, illetékmentességet.

Ha nem született újabb gyermekünk és az új lakáscélunkhoz kapcsolódó csok összege nem haladja meg a korábban felvett összeget, akkor sajnos nem leszünk jogosultak a családi otthonteremtési kedvezményt újra igényelni, így az ahhoz kapcsolódó támogatásokra se leszünk jogosultak. (2007-ben újépítésű lakást vásárlásához 2,4 millió forint csok támogatás járt 2 gyermek után. Ha ma használt lakást vásárolnánk, akkor ahhoz 2 gyermekre 1,43 millió csok járna. Ez az összeg pedig sajnos nem haladja meg a korábban kapott 2,4 millió forintot, emiatt nem lennénk jogosultak most a csok támogatást igénybe venni.)

Hirdetés
Hirdetés