Lakásfelújítás előtt állsz? Nézd meg, mik a finanszírozási lehetőségeid!

Lakásfelújítás előtt állsz? Nézd meg, mik a finanszírozási lehetőségeid!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-16
 

Lakáscéljaink megvalósítására jelenleg több támogatási forma könnyítheti meg az életünket, legyen szó akár vásárlásról, felújításról, korszerűsítésről vagy bővítésről. Jogosan merül fel a kérdés: egy cél megvalósítására több támogatás is igénybe vehető? Vásárlásnál tudjuk hogy a csok támogatás mellé kamattámogatott hitelt és babaváró hitelt is felvehetünk. De mi a helyzet a felújítással, korszerűsítéssel? Ez esetben is igényelhetünk több támogatást is? Kelemen Anita írása.

A vissza nem térítendő támogatási formák közül felújítás esetén jelenleg a Falusi CSOK támogatást vagy a Lakásfelújítási támogatást vehetjük igénybe. A CSOK kistelepülési változatát kifejezetten csak korszerűsítésre, a lakáscélú támogatást pedig felújításra és korszerűsítésre is felvehetjük.

Először is érdemes tisztázni a felújítás és a korszerűsítés közti különbséget: Korszerűsítésről akkor beszélünk, hogy ha a munkálatok végeztével javul az ingatlan energetikai besorolása. Például az épület szigetelése, fűtéskorszerűsítés, vagy a nyílászárók cseréje esetén. Felújításról pedig akkor beszélünk, ha a munkálatokkal minőségi javulást érünk el, de az nem feltétlen van hatással az energetikai besorolásra. Ilyen például a falak festése, kerítés építése, stb. Léteznek olyan munkálatok, amelyek mindkét kategóriába is besorolhatóak, ezért nehéz meghatározni, pontosan melyik támogatási formával is járunk jobban.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen munkálatokra igényelhetjük ezeket a támogatásokat?

Mindkét támogatási formát igényelhetjük az alábbi munkákra:

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
  • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
  • központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  • az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
  • a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje,
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  • kémény építése, korszerűsítése,
  • belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást,
  • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése (falusi CSOK esetén a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig).

A Lakásfelújítási támogatást a fentieken túl a következőkre is igényelhetjük:

  • klímaberendezés beépítése, cseréje,
  • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
  • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
  • terasz, loggia, erkély, előtető építése,
  • térburkolat, illetve külső lépcső készítése, cseréje,
  • télikert kialakítása,
  • akadálymentesítési munka,
  • alapozási szerkezet megerősítése, 
  • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje, 
  • használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  • szabályozott szellőzési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, valamint
  • szennyvíz tisztítására és elhelyezésére szolgáló egyedi szennyvízkezelő berendezés vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárgy telepítése vagy cseréje.

Falusi CSOK-ból finanszírozható az ingatlannal egy helyrajzi számon található melléképület felújítása, amely lehet akár egy garázs is.

Lakásfelújítási támogatás szerint pedig gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása szerepelhet a munkálatok között.

A korszerűsítés fogalmába beletartozik a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje, amely a Falusi CSOK körébe tartozik. 

De ha nem csak cserén gondolkozunk, hanem szóba jöhet a meglévő külső nyílászárók felújítása, esetleg párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása is, akkor csak lakásfelújítási támogatásban gondolkodhatunk.

Mekkora összeget kaphatunk az egyes támogatási formákkal?

Falusi CSOK esetén a támogatási összeg függ az ingatlan hasznos alapterületétől és a meglévő illetve vállalt gyermekek számától.

A lakásfelújításra igényelhető összeg a Felújítási támogatással maximum 3 millió forint lehet, de figyelnünk kell egy fontos szabályra: A bemutatott számlákban az alapanyag költség mellett munkadíjat is kell igazolni, a következők szerint:

A támogatás összege a lakás felújítására fordított költségeknek legfeljebb az 50%-a lehet, amely azonban nem lehet több 3.000.000 Ft-nál. Fontos szabály, hogy a Kincstár által kiutalt támogatás összegében a vállalkozási díj és az anyagköltség 50-50%-ban oszlik meg. Tehát a benyújtott kérelemhez csatolt számlák között feltétlenül kell lennie minimum 25-25 % vállalkozási díjat és anyagköltséget tartalmazó számlának.

Milyen főbb feltételeknek kell megfelelnünk?

Mindkét támogatás gyermekhez kötött, tehát családosok, vagy családot tervezők igényelhetik. Falusi CSOK-ot igényelhetjük vállalt gyermekre is, fiatal házasként. Lakáscélú támogatásnál azonban legalább egy 25 éven aluli, saját keresettel nem rendelkező meglévő gyermekünket nevelnünk kell.

Míg a Családi Otthonteremtési Kedvezmény esetében férj-feleségnek is tulajdonosnak kell lennie a felújítandó ingatlanban, addig a Lakásfelújítási támogatásnál ez nem ilyen szigorú. Utóbbi esetben az igénylőknek (szülőknek) és/vagy a támogatással érintett gyermekeknek összesen legalább 50%-ban kell tulajdonosként szerepelniük. További kitétel, hogy ha nem újonnan szereztünk tulajdonjogot, akkor legalább egy éve, lakcímkártya szerint ott kell tartózkodjunk. Ez a Falusi támogatás esetében nem feltétel, tehát ha az ingatlan régóta a tulajdonunkban van, de a lakcímkártyát csak most csináltattuk meg, akkor csak a CSOK-ban gondolkodhatunk.

Felújítási támogatás és 1 vagy 2 gyermek mellett igényelt Falusi CSOK feltétele az egy éves társadalombiztosítási jogviszony megléte. Nagyobb összegű, azaz 3 gyermek mellett igényelt CSOK-hoz azonban 2 év jogviszony megléte szükséges. Alapesetben a Falusi konstrukció adhat magasabb támogatási összeget, de ha nincs meg a 2 éves jogviszony, akkor jobban járunk a Felújítási támogatás 3 millió forintos maximum igényelhető összegével.

Falusi CSOK igénylésre kevesebben lehetnek jogosultak:

  • Lényeges különbség, hogy Falusi CSOK-ot csak preferált kistelepülésen elhelyezkedő ingatlanra vehetünk igénybe. Felújítási támogatás azonban nem helyhez kötött, akár a fővárosban is felújíthatjuk otthonunkat.
  • Lejár a határidő! Falusi CSOK igénylés beadására már csak 2022 június 30-ig van lehetőségünk! Ha valamelyik feltételnek nem felelünk meg, például házastársak esetén csak az egyik fél a tulajdonos jelenleg az ingatlanban, akkor már nem lesz idő bejegyeztetni a másik felet is tulajdonosként, így könnyen előfordulhat, hogy ez a konstrukció már nem jöhet szóba.
  • Falusi CSOK esetén a Magyar Állam jelzálogjoggal terheli az ingatlanunkat 10 évre. Ha van más teher is az ingatlanon, akkor külön engedélyt kell kérni attól az intézménytől, akinek a terhe jelenleg rajta van. Ha nem járul hozzá a Magyar Állam bejegyzéséhez, akkor ezt a támogatást nem fogjuk tudni igénybe venni.
Az igényelhető támogatások összege nagy mértékben függ a költségvetési tervtől. Ingatlanonként különböző összegekre lehetünk ez alapján jogosultak. Hogy megtudd, Te melyik támogatást veheted igénybe, és mekkora összeggel, kérd szakértőink segítségét!

Lehet a két támogatást egyszerre igényelni?

Ugyanazt a számlát csak egy támogatás igényléséhez számolhatjuk el. Ha egy munkálatot Falusi CSOK-ból finanszíroztunk, már nem vehetjük igénybe a Felújítási támogatást. Azonban ha a teljes költségvetési tervet megosztjuk, igényelhető a munkák egy részére az egyik, a másik pedig a másik támogatással is.

Hitelt is igényelhetünk a támogatások mellé?

Felújítási támogatás előfinanszírozására többféle konstrukció közül választhatunk. Akár jelzáloghitelt vagy személyi kölcsönt is igényelhetünk, mindezt szabad felhasználással, vagy kifejezetten felújítási céllal, sőt, támogatott felújítási kölcsönt is van lehetőségünk igényelni, utóbbit maximum 6 millió forint összegben.

Falusi CSOK mellé a támogatáson felüli költségek finanszírozására igényelhetünk hitelt. Hasonlóan a fentiekhez, számos konstrukció közül választhatunk, vagy akár a kamattámogatott hitelt is kérhetjük, maximum 10 millió forintig.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés