Betöltés

Lakáshitel: amikor nem a legolcsóbb a legjobb

szerző: Bankmonitor.hu
2015-11-27

Ha 7 millió Ft hitel havi részlete egyik banki ajánlatban 43 ezer Ft, míg a másikéban 55 ezer Ft, miért választanád az utóbbit? Mert ráfázhatsz! A legjobb lakáshitel kiválasztása nem egyszerű feladat, pláne, ha a felét sem érted annak, amit mondanak. Ha nem akarod vállalni annak a kockázatát, hogy ráfázhatsz, válassz hosszú kamatperiódust, bármi is legyen az!

Úgy tűnik, nem lehet elégszer elismételni, mi az a kamatperiódus és miért fontos. Tapasztalataink szerint még mindig vannak olyanok, akik életükben nem hallották még ezt a fogalmat lakáshitel kapcsán. Mivel senki sem születik pénzügyi szakembernek, ez a kisebbik gond. A nagyobb baj az, ha valaki azt gondolja, hogy a deviza alapú hitelek kivezetését követően mindenféle kockázat megszűnt és a forint hitelek törlesztőrészlete biztonságos. Nem minden esetben az!

Még mindig kockázatos a lakáshitel

Ha felveszel egy lakáshitelt, aminek havonta 41 ezer Ft a törlesztőrészlete, előfordulhat, hogy pár év múlva már 45 vagy 50 ezer Ft-ot kell fizetned. Sajnos együtt kell élni a gondolattal, hogy a lakáshiteled ára ugyanúgy változhat az évek során, mint például a betétek kamata.

Ha most lekötöd egy évre a pénzed, nem tudhatod, hogy egy év múlva milyen kondíciókkal hosszabbíthatod majd meg. Ugyanígy változhat a lakáshitel kondíciója is a futamidő alatt.

Hogyan lehet a törlesztő változását kivédeni?

A megfelelő kamatperiódus kiválasztásával. Ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen a fogalommal. A havi részlet emelkedésének kockázatát lehet csökkenteni azáltal, hogy hosszú ideig, akár végig fix kamatozású lakáshitelt választasz. Azt az időszakot nevezzük tehát kamatperiódusnak, amíg változatlan kamatot, ezáltal változatlan törlesztőt kell havonta kifizetned a banknak.

A hosszú távú biztonságnak természetesen ára van, ami abban nyilvánul meg, hogy a kiszámíthatóbb hiteleknek magasabb a havi részlete.

lakáshitel ajánlatok

A lakáshitel kondíciója attól is függ, milyen és mennyi jövedelemmel rendelkezel, milyen ingatlanfedezetet ajánlasz fel, vagy, hogy milyen egyéb hiteltörlesztéseid vannak. Így nagyon fontos, hogy a saját igényeidre és jövedelmi helyzetedre vonatkozó ajánlatokat vizsgálj!

A fenti táblázatból is látszik, hogy a konkrét ügyfélbesorolás (adósminősítés) bankonként eltérő, aminek köszönhetően az egyik bank rövidebb ideig fix törlesztésű hitele drágább lehet, mint egy másik bank hosszabb távon kiszámítható kölcsöne.

A megfelelő lakáshitel kiválasztását az alábbi kalkulátor és kollégáink segítik!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Honnan tudod, hogy neked melyik hitel, milyen kamatperiódus felel meg?

Egy 10-20 éves futamidejű hitelnél a saját érdekedben kötelező számolni a kamatváltozás hatásával, kockázatával. Ilyenkor azt kell megvizsgálnod, hogy az általad felvenni kívánt hitelösszegre milyen hatással van a kamatemelkedés, azaz mennyivel változtatja meg a törlesztőrészletet.

kamatemelkedés hatása

Ha nem szeretnél gyakran szembesülni a változó törlesztőrészletekkel, akkor hosszabb 5, 10, vagy akár 20 évre rögzített kamatozású (kamatperiódusú) hitelek között nézelődj. A számodra legoptimálisabb választást a saját élethelyzeted és jövedelmed várható alakulása is befolyásolja. Ha például nagy az esélye annak, hogy hamarabb visszafizeted a hitelt egy nagyobb megtakarításból, akkor a jelenleg igen alacsony kamatkörnyezetet kihasználva teheted le a voksod a legrövidebb ideig fix, de egyben legolcsóbb hitelek mellett.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

hitelkártya

Szabadulj meg ezektől a hitelektől!

2019. 02. 22.

Sokan szeretnének könnyebben megbirkózni a hiteleik törlesztésével. Ha Te is köztük vagy, írásunk Neked is szól! Megmutatjuk, hogy milyen hiteleket érdemes most kiváltanod, hogy több pénz maradjon a zsebedben! A...

Hitel nélkül is kijöhet egy ház a falusi CSOK-ból

Konkrétumok derültek ki az úgynevezett „falusi CSOK”-ról. Megnéztük, számszerűsítve milyen előnyt jelent ez a már most is elérhető otthonteremtési támogatáshoz képest. Kikre vonatkozik a falusi CSOK? Fontos, hogy a falusi...

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.