Lakáshitel önerő – akár 10 milliós előny lehet a Babaváró hitel

Lakáshitel önerő – akár 10 milliós előny lehet a Babaváró hitel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-15
 

A Babaváró hitel nem csak a kamatmentesség, vagy a tartozás elengedése miatt vált a fiatal házasok közkedvelt kölcsönévé. A támogatott hitel a lakásvásárlás, vagy építkezés előtt állók anyagi helyzetét is jelentősen megkönnyítheti, ugyanis a Babaváró akár teljes egészében felhasználható a lakáshitelhez szükséges önerőhöz. Nem mindegy ugyanakkor, hogy mikor adjuk be az igénylést. 

A leendő családok többsége különböző lakáscélok megvalósítására veszi igénybe az akár 10 milliós Babaváró hitelt. A szabadon felhasználható, alapesetben kamatmentes kölcsönnél ugyanis nincs jelenleg kedvezőbb alternatíva a hitelpiacon, legyen szó otthonteremtésről, felújításról, a meglévő családi ház bővítéséről, vagy a lakáshitelhez szükséges önerő előteremtéséről. 

Viszont ha lakásvásárlás vagy építkezés a cél és a kedvezményes kölcsönt önerőként szeretnénk felhasználni, néhány dologra már az igénylés előtt érdemes felkészülni. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat.

Hirdetés

Hirdetés

Mik a Babaváró hitel előnyei ingatlanvásárláskor?

Mint tudjuk, a lakáshitelhez a jogszabály szerint a megvásárolandó ingatlan forgalmi értékének legalább 20 százalékával kell rendelkeznünk saját forrásból. Azt már kevesebben tudják, hogy a banki gyakorlatban ez az arány gyakorta szigorúbb, tehát nem árt úgy készülni, hogy a kinézett lakás vagy ház árának inkább 30 százalékával rendelkezzünk.

A jelenlegi ingatlanárakat tekintve még egy átlagos használt, 2 szobás vidéki városi ingatlan is könnyen 50-60 millió forintra rúghat, ahol az elvárt saját rész a 30 százalékot figyelembe véve 15, 18 millió forint. Az ingatlanárak ugyan lomha csökkenésnek indultak, ahogyan a hitelkamatok is, de érdemi mérséklődésre a közeljövőben aligha számíthatunk. Felmerül a kérdés: mi segíthet kiegészíteni az önerőt, ha nincs ennyi saját megtakarítás?

A gyermekvállalást tervező házaspárok számára az egyik lehetséges és kiemelkedően előnyös megoldás a Babaváró hitel lehet. Ez a konstrukció ugyanis jóval kedvezőbb kondíciókkal érhető el, mint a piacon található más hiteltípusok.

  • szabadon felhasználható, vagyis nem kell igazolnunk a bank felé, hogy mire fordítjuk a kölcsön összegét, így számos ingatlancél megvalósítható,
  • nem szükséges hozzá ingatlanfedezet, így azok számára is kihasználható, akik nem rendelkeznek saját ingatlannal, vagy a lakásuk, házuk valami miatt nem szolgálhat fedezetként,
  • a hitel összege akár teljes egészében felhasználható önerőként, ha a Babaváró hitel és a lakáshitel igénylése között legalább 90 nap eltelik, 
  • kedvező, maximum 50 ezer forintos törlesztőrészlettel elérhető,
  • a futamidő akár 20 év is lehet,
  • ha az igénylést követően gyermekek születnek, kamatmentességre, a tartozás részben, vagy teljes egészében történő elengedésére, illetve a törlesztés szüneteltetésére is lehetőségünk van.

Nem mindegy mikor adjuk be az igénylést

Az önerőként való felhasználhatóság tehát óriási előny lehet a különböző lakáscélok megvalósításakor. Nagyon sok múlik viszont az időzítésen, hiszen a Babaváró összege nem minden esetben használható fel ilyen módon 100 százalékig.

Fontos
Alapszabály, hogy csak akkor lehet teljes mértékben önerő a Babaváró hitel összege, ha a Babaváró és a piaci lakás vagy építési hitel igénylése között eltelt 90 nap. Ha ez nem teljesül, akkor a kedvezményes hitelnek csak a 75 százaléka minősülhet önrésznek.

Így, ha az időzítést nem vesszük számításba, könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy a Babaváró 25 százaléka hitelnek minősül, így ennyivel kevesebb hitelösszeghez juthat a család és több saját megtakarításra lesz szükség.

A Babaváró hitel igénylésével kapcsolatban a Bankmonitor szakértői már sokszor felhívták a figyelmet, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy melyik pénzintézetre esik a választásunk. A jogszabályi feltételeken túlmutató elvárások és az adott bank hitelbírálata ugyanis nagyon különböző az egyes bankoknál.

Az önerő kapcsán is igen eltérő a gyakorlat, például vannak bankok, amelyek mindenképp elvárnak legalább 10-20 százalék saját megtakarítást, ami így nem lehet sem Babaváró hitel, sem más támogatás vagy kölcsön. Emellett olyan pénzintézet is van, amely elvárja, hogy a lakáshitel és a támogatás együttes összege ne haladja meg a megvásárolni kívánt ingatlan vételárát.

Babaváró+CSOK

Az önerőt a Babaváró hitel mellett CSOK támogatással is kiegészíthetjük. Ekkor fontos figyelembe venni, hogy vállalt gyermekek esetén nem minden pénzintézet ad majd zöld utat. 

Ha kombináljuk a támogatási lehetőségeket piaci hitellel fokozottan érdemes egy független hitelszakértővel felvenni a kapcsolatot, aki segít elkerülni a pénz- és időveszteséget. Segítségükkel oda és akkor adhatjuk be az igénylést, ahol és amikor a legkedvezőbb számunkra. 

jó tudni
Ellenőrizd, hogy jogosult vagy-e házastársaddal a kedvezményes hitelre és kérd a Bankmonitor Babaváró hitel szakértőinek segítségét már a tervezéskor!

Derítsd ki, hogy jogosult vagy-e
GYORSÍTOTT ONLINE
babaváró hitelre

Akár 210 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés