Betöltés

Lakástakarék: legjobb, legmagasabb, legtöbb

szerző: Bankmonitor.hu
2016-05-25

A 30%-os állami támogatást kínáló lakástakarékok számos akcióval, és széles körű termékpalettával teszik még vonzóbbá a biztos hozamot garantáló megtakarítási lehetőséget. Az érdeklődők rendszerint a legmagasabb hozam, a legtöbb összegyűjthető pénz, és a legkedvezőbb akciók alapján döntenek. Rövid körképben mutatjuk, mire számíthatnak, és mire kell ügyelni a választáskor!

A lakástakarék olyan rendszeres havi megtakarítás, amelyre a befizetéseid 30%-ának megfelelő – de maximum évi 72 ezer Ft – állami támogatás, valamint betéti kamat is jár. Minimum 4, maximum 10 évig takarékoskodhatsz, és a végén valamilyen lakáscélra költheted el (pl. vásárlás, felújítás, lakáshitel visszafizetés, stb) . A felhasználáskor dönthetsz arról is, hogy kéred-e a lakástakarék által kínált lakáskölcsönt.

Az összegyűjthető pénz és a felvehető lakáskölcsön együtt a szerződéses összeg. Ennek 1%-a a számlanyitási díj, amelyet akció keretében sok esetben részben, vagy teljes egészében elengednek a lakástakarékok.

Legmagasabb hozam

Amennyiben kizárólag megtakarítási céllal kötöd a lakástakarékot, azaz várhatóan nem lesz szükséged a lejáratkor a lakáskölcsön részre, akkor az EBKM (Egységesített Betéti Kamatláb Mutató) értékét vedd szemügyre elsőként. Ez mutatja meg a befektetés valódi hozamát figyelembe véve a kapcsolódó költségeket is, azaz az esetleges számlanyitási díjat, valamint a havi 150 Ft-os számlavezetési díjat is.

lakástakarék hozamok

Tipp: A magasabb hozamnak feltétele is van (például, hogy vegyél igénybe még egyéb terméket is), így mindenképpen legyél körültekintő és olvasd el az apró betűs részeket vagy add meg néhány adatod és segítünk kiválasztani a megfelelő lakástakarékot!


Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

A legmagasabb hozamot a legrövidebb variációnál, azaz 4 éves lakástakarék esetén éred el, ezért célszerű 4 évente felhasználni. Így jelentősen csökkentheted például meglévő lakáshiteled futamidejét is!

Legtöbb megtakarítás

A megtakarítási időszak alatt összegyűjthető pénz alapján is összehasonlíthatod a lakástakarékokat. Több, mint százezer forint a különbség ebben a tekintetben a 4 éves ajánlatok között, és a lakástakarék-pénztárak sorrendje is másképp alakul, ha ezt vizsgálod, nem pedig az EBKM-et.

lakástakarék megtakarítás

Tipp: Az egyes lakástakarékoknál összegyűjthető pénz összege attól (is) függ, hogy milyen hosszú ideig fizeted, és mennyi betéti kamatot kapsz a pénzedre. Azaz nem az állami támogatás mértéke más, az mindenhol ugyanúgy a befizetéseid 30%-a!

Az egyes lakástakarékoknál eltérő ideig tart a befizetési időszak, például a 4 éves módozat egyik szolgáltatónál 45, másiknál 48, míg harmadiknál 49 hónapig tart. Minél hosszabb ideig fizeted, annál több pénz gyűlik össze a végén.

Legjobb akciós ajánlat

Szerencsére akciókban bővelkedünk, így majdnem minden lakástakaréknál találsz ingyenes, vagy kedvezményes számlanyitási lehetőséget. Ezzel több tízezer forintot tudsz megspórolni, ráadásul, ha költségmentesen kötöd, a hozamod is magasabb lesz.

Az akciókat szemügyre véve azt fogod tapasztalni, hogy a legtöbb esetben valamilyen egyéb termék igénylése esetén leszel jogosult ingyenes lakástakarékot kötni. Egyetlen kivétel ez az Erste EgyOtthon 0149, amelyet nem kötnek plusz termékhez, de bankfiókban nem tudod megkötni, csak közvetítőn, például a Bankmonitoron keresztül!

Amennyiben nem áll tőled távol, hogy egyéb terméket is igényelj egy kedvező lakástakarékért cserébe, akkor érdemes átböngészned az OTP Start 4!

Az akciók köre igen széles, így javasoljuk, hogy használd az alábbi kalkulátort, amely segítségedre lesz!Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Tipp: Az akció feltételeit mindig figyelmesen olvasd el, és ha plusz terméket is igénybe veszel, vizsgáld meg, milyen előnyökkel, vagy éppen hátrányokkal jár azok fenntartása! Ezeknek plusz költsége is lehet, így a végén többe kerülhet a kedvezményesnek hitt ajánlat!

A buktatókról részletesen ebben a cikkben is olvashatsz: Lakástakarék: ezt a 3 hibát kell elkerülnöd a tuti hozamért!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Mekkora hitel érhető el lakástakarékkal?

Megvizsgáltuk, melyik lakástakaréknál mennyi hitelt mekkora költséggel kaphatsz. Tudtad, hogy 4 éves LTP mellé akár 1,9 millió Ft lakáshitelt is kaphatsz már 4,48%-os THM-mel? És nem csalás, nem ámítás, a...

Blogajánló

  • alapblog

    Hírcsokor

    1.Számomra a hét, sőt a hónap legfontosabb híre az, hogy Kínában esnek az autóeladások, 1992 óta először (negyedéves alapon). Illetve az okostelefon-eladások is esnek. Ez...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.