Betöltés
loading

Lakástakarék megoldások, ha versenyt futsz az idővel

Sokszor előfordul, hogy a lakástakarékunk futamidejének vége nincs összhangban a felhasználás időpontjával. Akár hamarabb, akár később szeretnénk elkölteni a pénzt, mindkét esetre van megoldás.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakástakarék kalkulátorunk.

Egy 6 éves futamidejű lakástakarék példáján keresztül vizsgáljuk meg, hogy mit kell tennünk, ha 2 évvel korábban (4 éves futamidő) már fel akarnánk használni a megtakarításunkat, és azt, amikor ezt 2-4 évvel később (8-10 éves futamidő) tennénk meg.

Ha hamarabb szükséges a pénz

A futamidő rövidítése esetén nem szükséges szerződést módosítanunk, hanem egyszerűen felmondjuk a szerződést úgy, hogy lakáscélú felhasználásra kérjük a kiutalást. A megtakarításunkat állami támogatással együtt az első 4 év elteltével bármikor felhasználhatjuk. Először nyilatkozunk, utána megvárjuk a kiutalási idő leteltét, aztán felhasználhatjuk a pénzt, és igazoljuk a lakástakaréknak.

Megjegyezzük, hogy természetesen állami támogatás nélkül is fel lehet használni a megtakarítást, ekkor nem kell 4 évet várni, bármikor felmondható a szerződés, és szabadon elkölthető a pénz.

Amennyiben az állami támogatással növelt megtakarítás nem elegendő, igényelhető a lakástakarék által kínált lakáskölcsön is hamarabb. Ebben az esetben úgynevezett áthidaló kölcsönről van szó, aminek lényege, hogy a szerződésben szereplő, jelen példában 6 éves időszak előtt megkapjuk a 6. évig összegyűjthető megtakarítást, valamint állami támogatást is, és ha szükséges, a megtakarítási idő lejáratakor igényelhető lakáskölcsönt is (azaz a teljes szerződéses összeget).

A 6. év végéig tovább kell fizetni a havi megtakarítást, valamint a kölcsön kamatait. A megtakarítási időszak végén a felvett kölcsönösszeg automatikusan lecsökken az összegyűjtött megtakarítással, és az azon felüli részt – ha maradt – tovább kell törleszteni a kölcsön futamidejének végéig.

Ha később szeretnénk elkölteni

A futamidő hosszabbításánál 2 lehetőségünk van: ha előreláthatólag szükségünk lesz a lakástakarékhoz tartozó hitelre is, akkor szerződést kell módosítanunk a választott hosszabb futamidőre. Ellenkező esetben ez nem szükséges, elég tovább fizetnünk a betétet. Amikor megvan a lakáscél és szeretnénk elkölteni a pénzt, akkor kérjük a kiutalást a lakástakaréktól.

Lakástakarék kalkulátor
step-1
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Milyen költségekkel jár a módosítás?

Szerződésmódosításnál felszámítanak egy módosítási díjat, ami párezer forint, valamint hosszabbítás esetén a hosszabb lakástakarékhoz tartozó, és a szerződéskötéskor megfizetett számlanyitási díj különbözetét. Ez abból adódik, hogy a havi megtakarítás változatlansága mellett, rövidebb futamidő esetén alacsonyabb, míg hosszabb futamidő esetén magasabb a szerződéses összeg, a számlanyitási díj pedig mindig a szerződéses összeg 1%-a.

Kivéve, ha akcióval érintett lakástakarékot kötünk! Ekkor a kezdeti számlanyitási díj lehet a szerződéses összeg 0,5%-a, 0,25%-a, vagy 1 havi megtakarítási összegnek megfelelő számlanyitási díj, de akár 0 Ft is. Ha ingyenesen vagy 1%-nál olcsóbban nyitottuk a lakástakarékot, futamidő hosszabbításkor ugyanúgy meg kell fizetni az eredeti (akció nélküli) és a hosszabb megtakarításhoz tartozó számlanyitási díj különbözetét.  A futamidő rövidítése esetén pedig az akciósan elengedett számlanyitási díjat kell kifizetni a fentebb említett szerződésmódosítási díjon felül, ugyanis akciós lakástakaréknál mindig „hűséget kell vállalni” az aláírt megtakarítási időszakra, és ennek megszegése az elengedett díj megfizetésével jár.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Globalizált termelés

    A “fogyasszunk csak helyit” romantikus mozgalma nem hogy nem menti meg a földet, de a hatékonyság, mint fő szempont, kizárásával az élelmiszertermelésből, csak nagyobb földterület... The post Globalizált termelés appeared first on alapblog.