Betöltés

Lakástakarék: mire figyeljünk a számlanyitásnál?

szerző: Singer Zoltán
2018-09-20

A lakástakarék egy jó lehetőség, ha lakáscélra szeretnénk pénzt gyűjteni. Azonban akkor, ha szeretnénk vele a lehető legmagasabb betéti hozamot (EBKM) elérni, már a rövidebb futamidő és a nyitási akciók, díjkedvezmények kell, hogy előtérbe kerüljenek. Lakáshiteleseknél döntő szempont, hogy a hitelterheiket csökkenteni tudják, erre pedig a 4 éves lakástakarékok évi 9,85-12,54%-os hozama kedvezőbb megoldás, mint a 10 évesek évi 4,22-5,22%-a. Cikkünk a számlanyitásnál figyelembe veendő szempontokra hívja fel a figyelmet.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakástakarék kalkulátorunk.

Milyen helyzetekben milyen hosszú lakástakarékot kötünk?

Rövidebb futamidőre:

 • Lakáshitelünk előtörlesztéséhez
 • Magasabb betéti hozamhoz
 • Kisebb önerő előteremtéséhez a lakásvásárláshoz
 • Kisebb felújítási munkálatokhoz
 • 4-6 éven belül esedékes lakáscél megvalósításához

Hosszabb futamidőre:

 • Nagyobb lakáscélú megtakarítás eléréséhez
 • Az állami támogatás nagyobb összegének igénybevételéhez
 • Nagyobb összegű LTP-s hitel lehetőségéhez
 • Több lakáscélra fordítható pénzhez
 • A gyerekeink lakáscéljának elősegítéséhez
 • 8-10 éven belül esedékes lakáscél megvalósításához

Hozam és futamidő

Ha a legmagasabb betéti hozam (EBKM) realizálása a célunk, akkor ezt például a rövidebb futamidővel érhetjük el. 4 éves szerződéssel akár évi 12,54%-ot is elérhetünk. Ugyanez 10 éves szerződés esetén mindössze évi 4,22-5,22%. A hozam nagysága azonban nemcsak az időponttól, hanem a számlanyitási díjtól, az egyes akcióktól és a betéti kamat mértékétől is függ. Különösen akkor fontos magasabb hozamot elérnünk a lakástakarékkal, ha lakáshitelünk van. A tőketartozásunk korábbi időpontban történő csökkentésével a lakáshitelünk kamatain is spórolhatunk. Ezt hívjuk lakástakarékkal történő előtörlesztésnek.

Megtakarítási rész, hitelköltség, hitelösszeg

Előfordulhat az a helyzet is, hogy nem a hozam nagysága, és nem is a mihamarabbi pénzhez jutás a célunk a lakástakarékkal. Például az is szempont lehet, hogy a megtakarítási összeget maximalizáljuk, de az is, hogy az LTP szerződésbe foglalt, a megtakarítási időszakot követően felvehető lakáshitelünk minél kisebb költséggel járjon. Másoknak pedig a minél nagyobb hitelösszeg számít döntő tényezőnek. Végül ha tartanánk attól, hogy a 30%-os állami támogatást esetleg a jövőben csökkentenék, akkor az is szempont lehetne, hogy egy 10 éves lakástakarék megnyitásával bebiztosíthatnánk magunknak 10 évre a 30%-os állami támogatást.

Tehát lássuk a négy tényezőt:

 • A megtakarítási rész nagysága elsősorban a futamidőtől és a havi megtakarítás összegétől függ, ennek arányában kapjuk a 30%-os állami támogatást is. Mint az elég nyilvánvaló is, minél hosszabb a futamidő, és minél több pénzt fizetünk be havonta a lakástakarékba (például havi 20 000 forint), annál magasabb lesz a megtakarítási összegünk is.
 • A hitelköltség a teljes hiteldíj mutató (THM) függvénye. Minél kisebb a THM, annál olcsóbban jutunk a hitelhez. Miközben 10 éves szerződések esetén 3,76-7,4%-os THM értékekkel találkozhatunk, addig a 4 éves szerződések esetében ez már 4,48-8,5%.
 • A hitelösszeg a szerződéses összeg és a megtakarítási rész különbsége. A szerződéses összeg lakás-takarékpénztáranként és módozatonként is változik. Ez az oka annak, hogy az igényelhető hitelösszegek is különböző mértékűek. Ha a szerződés szerinti futamidő után szerződésmódosítás nélkül fizetjük tovább a lakástakarékunkat, vagy a szerződöttnél több pénzt teszünk bele havonta, akkor ezáltal a felvehető hitelünk összegét csökkentjük. Ha nem szeretnénk, hogy ez csökkenjen, akkor ilyen esetekben szükséges szerződésmódosítást kérnünk.
 • A 30%-os állami támogatás: ha attól félnénk, hogy a 30%-os állami támogatást lecsökkenthetnék, akkor egy 10 éves szerződéssel 10 évre bebiztosíthatnánk, hogy nekünk a 10 év alatt végig 30%-os állami támogatás járjon.

Az optimális lakástakarék kiválasztásához nézd meg a Lakástakarék kalkulátorunkat!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

 

Lakástakarék akciók

Az elmúlt napokban megjelent, lakástakarék nyitási akciókat felsoroló cikkünkben bemutattuk az Erste, a Fundamenta és az OTP Lakástakarékok aktuális akcióit. A legjobb döntés meghozatalának érdekében, tekintsd meg a teljes kínálatot!

Tedd rendbe a pénzügyeidet! Nézd meg a kalkulátoraink listáját!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Mekkora hitel érhető el lakástakarékkal?

Megvizsgáltuk, melyik lakástakaréknál mennyi hitelt mekkora költséggel kaphatsz. Tudtad, hogy 4 éves LTP mellé akár 1,9 millió Ft lakáshitelt is kaphatsz már 4,48%-os THM-mel? És nem csalás, nem ámítás, a...

Blogajánló

 • alapblog

  Dollár le, arany fel

  Kína nagyhatalmi érdekekből stabil világpénzzé akarja tenni a jüant, hozzájárulva a dollár trónfosztásához. Az amerikai fizetőeszköznek áll ugyan egyelőre a világ, de már nem sokáig....

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.