Betöltés

Lakástakarékon töröd a fejed? Mutatjuk, hogyan hozhatod ki belőle a legtöbbet!

szerző: Nagy Ildikó
2016-11-24

Ha jövőbeli lakásodra szeretnél gyűjtögetni, ma 4 lakástakarék ajánlata közül válogathatsz. Mindenhol ugyanúgy 30%-ot kapsz az éves befizetéseid után, mégis kisebb-nagyobb eltérés adódik a lehetőségek között. Mutatjuk, hol milyen lehetőségek vannak, és milyen szempontokat érdemes figyelembe venned a választáskor!

Akik a legjobb befektetésre, a legmagasabb hozamokra és az akciókra hajtanak

Sokan vannak, akik a lakástakarékra  kizárólag befektetés szemmel tekintenek. Ez nem meglepő, hiszen a legmagasabb garantált hozamot kínáló lehetőségről van szó a kockázatmentes befektetések között. Az éves befizetések 30%-a állami támogatásként érkezik meg a számlára, és egy csekély betéti kamatot is jóváír még a lakástakarék. A támogatás feltétele, hogy a végén valamilyen lakáscélra kell költeni az összegyűjtött pénzt.

Az elérhető hozamokat az EBKM (Egységes Betéti Kamatláb Mutató) értékéből olvashatjuk le, amely attól is magasabb tud lenni, ha nem kell kifizetni a lakástakarék számlanyitási díját. Az ilyen akcióknál azonban fontos utána nézni a részleteknek, mert sok esetben egy másik pénzügyi termék (bankszámla, biztosítás, egészségpénztári tagság, stb.) igénybevétele esetén mentesítenek csak a számlanyitási díjtó, ezen kapcsolt termékek díja pedig sajnos nincs benne a lakástakarék EBKM értékében.

20161124_ltp_hozam

Akik a legtöbb megtakarítást szeretnék összegyűjteni

A lakástakarék legrövidebb megtakarítási ideje (4 év) alatt összegyűjthető pénz már felújítási munkálatokra elegendő lehet, azonban például lakásvásárlás esetén kezdő tőkének kevésnek bizonyulhat. Ha van lehetőséged a maximális havi 20 ezer forintnál többet félretenni, orvosolhatod ezt a problémát azzal is, hogy több szerződést kötsz, de gondolkodhatsz abban is, hogy hosszabb lakástakarékot indítasz.

Választhatsz 5, 6, 8, valamint 10 éves módozatot is, értelemszerűen minél hosszabb ideig takarékoskodsz, annál több lesz az állami támogatás (abszolút értéke), és az összegyűjthető pénz. A hozama azonban alacsonyabb lesz, mivel a 30%-os állami támogatás nem a lakástakaréknál bent lévő aktuális egyenlegedre jár évente, hanem „csak” az adott éves befizetéseidre.

20161124_ltp_megtak

Akik a lakáskölcsönt is szeretnék felhasználni

Amennyiben a lakáscélt hamarabb szeretnéd megvalósítani, mint ahogy összejött volna a lakástakarékban a szükséges pénzösszeg, két lehetőséged is van. Egyrészt a megtakarítási időszak végén felhasználhatod a lakástakarék lakáskölcsönét is, amelynek számos előnye van. Például hogy a futamidő alatt fix kamatozású, előre tudhatod, mennyi lesz a törlesztőrészleted. A másik, hogy a feltételeit már a lakástakarék megkötésekor előre tudott. Ez azt jelenti, hogy ha kötsz egy 6 éves lakástakarékot, előre tudod, hogy 6 év múlva a lakástakaréktól milyen kölcsönt vehetsz fel.

20161124_ltp_hitel

Másrészt már három lakástakaréknál is élhetsz az áthidaló kölcsön biztosította lehetőségekkel (Fundamenta Lakáskassza, OTP Lakástakarék, Erste Lakástakarék), azaz előre odaadják a teljes megtakarítást és a lakáskölcsönt is (ez a szerződéses összeg). A megtakarítási időszak alatt a havi megtakarítás mellett a hitel kamatait is fizeted, és mivel kölcsönről van szó, jövedelem vizsgálat is történik, valamint ingatlanfedezet szükséges hozzá.

Ha lakáskölcsönnel együtt gondolkodsz lakástakarékban, mindenképpen hasonlítsd össze az ajánlatokat a banki lakáshitel ajánlatokkal is! Ezek között is találsz már fix kamatozásút, illetve a lakástakarékkal együtt jelentős kedvezményt is elérhetsz a lakáshiteleden.

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

4 Hozzászólás

 1. Gádor Éva

  Ne tegye. Át fogják verni.

 2. Fabu Béla

  Ne hallgassatok az úszítóra!!!
  Hajrá Magyarok!!!

 3. Firka Úr

  És miért vernének át ? 😀

 4. irka

  Nem vernek át.Kifizetik,ha lejár a megtakarítás.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Kapcsolódó tartalmak

Változás az Aegon Lakástakarék ügyfeleinél!

2019. 10. 28.

Október 25-től az Erste Lakástakarék kezeli az Aegon Lakástakarék portfólióját. A mostani tranzakció eredményeként 57 ezer szerződés került át a társasághoz. Mostantól az átvett szerződések esetében már az Erste Lakástakarék...

Hitel + állampapír: 10% feletti éves hozam kockázatmentesen

2019. 10. 24.

Konkrét bizonyítás, hogyan érhetünk el 10% feletti éves hozamot (kamatot) kockázatmentesen egy szabadfelhasználású hitel és a szuperállampapír kombinálásával. Egy újabb aranyat érő pénzügyi megoldás a Bankmonitortól. És ami nagyon fontos,...

Blogajánló