Betöltés

Lakástakarékon töröd a fejed? Mutatjuk, hogyan hozhatod ki belőle a legtöbbet!

szerző: Nagy Ildikó
2016-11-24

Ha jövőbeli lakásodra szeretnél gyűjtögetni, ma 4 lakástakarék ajánlata közül válogathatsz. Mindenhol ugyanúgy 30%-ot kapsz az éves befizetéseid után, mégis kisebb-nagyobb eltérés adódik a lehetőségek között. Mutatjuk, hol milyen lehetőségek vannak, és milyen szempontokat érdemes figyelembe venned a választáskor!

Akik a legjobb befektetésre, a legmagasabb hozamokra és az akciókra hajtanak

Sokan vannak, akik a lakástakarékra  kizárólag befektetés szemmel tekintenek. Ez nem meglepő, hiszen a legmagasabb garantált hozamot kínáló lehetőségről van szó a kockázatmentes befektetések között. Az éves befizetések 30%-a állami támogatásként érkezik meg a számlára, és egy csekély betéti kamatot is jóváír még a lakástakarék. A támogatás feltétele, hogy a végén valamilyen lakáscélra kell költeni az összegyűjtött pénzt.

Az elérhető hozamokat az EBKM (Egységes Betéti Kamatláb Mutató) értékéből olvashatjuk le, amely attól is magasabb tud lenni, ha nem kell kifizetni a lakástakarék számlanyitási díját. Az ilyen akcióknál azonban fontos utána nézni a részleteknek, mert sok esetben egy másik pénzügyi termék (bankszámla, biztosítás, egészségpénztári tagság, stb.) igénybevétele esetén mentesítenek csak a számlanyitási díjtó, ezen kapcsolt termékek díja pedig sajnos nincs benne a lakástakarék EBKM értékében.

20161124_ltp_hozam

Akik a legtöbb megtakarítást szeretnék összegyűjteni

A lakástakarék legrövidebb megtakarítási ideje (4 év) alatt összegyűjthető pénz már felújítási munkálatokra elegendő lehet, azonban például lakásvásárlás esetén kezdő tőkének kevésnek bizonyulhat. Ha van lehetőséged a maximális havi 20 ezer forintnál többet félretenni, orvosolhatod ezt a problémát azzal is, hogy több szerződést kötsz, de gondolkodhatsz abban is, hogy hosszabb lakástakarékot indítasz.

Választhatsz 5, 6, 8, valamint 10 éves módozatot is, értelemszerűen minél hosszabb ideig takarékoskodsz, annál több lesz az állami támogatás (abszolút értéke), és az összegyűjthető pénz. A hozama azonban alacsonyabb lesz, mivel a 30%-os állami támogatás nem a lakástakaréknál bent lévő aktuális egyenlegedre jár évente, hanem „csak” az adott éves befizetéseidre.

20161124_ltp_megtak

Akik a lakáskölcsönt is szeretnék felhasználni

Amennyiben a lakáscélt hamarabb szeretnéd megvalósítani, mint ahogy összejött volna a lakástakarékban a szükséges pénzösszeg, két lehetőséged is van. Egyrészt a megtakarítási időszak végén felhasználhatod a lakástakarék lakáskölcsönét is, amelynek számos előnye van. Például hogy a futamidő alatt fix kamatozású, előre tudhatod, mennyi lesz a törlesztőrészleted. A másik, hogy a feltételeit már a lakástakarék megkötésekor előre tudott. Ez azt jelenti, hogy ha kötsz egy 6 éves lakástakarékot, előre tudod, hogy 6 év múlva a lakástakaréktól milyen kölcsönt vehetsz fel.

20161124_ltp_hitel

Másrészt már három lakástakaréknál is élhetsz az áthidaló kölcsön biztosította lehetőségekkel (Fundamenta Lakáskassza, OTP Lakástakarék, Erste Lakástakarék), azaz előre odaadják a teljes megtakarítást és a lakáskölcsönt is (ez a szerződéses összeg). A megtakarítási időszak alatt a havi megtakarítás mellett a hitel kamatait is fizeted, és mivel kölcsönről van szó, jövedelem vizsgálat is történik, valamint ingatlanfedezet szükséges hozzá.

Ha lakáskölcsönnel együtt gondolkodsz lakástakarékban, mindenképpen hasonlítsd össze az ajánlatokat a banki lakáshitel ajánlatokkal is! Ezek között is találsz már fix kamatozásút, illetve a lakástakarékkal együtt jelentős kedvezményt is elérhetsz a lakáshiteleden.

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

 

4 Hozzászólás

 1. Gádor Éva

  Ne tegye. Át fogják verni.

 2. Fabu Béla

  Ne hallgassatok az úszítóra!!!
  Hajrá Magyarok!!!

 3. Firka Úr

  És miért vernének át ? 😀

 4. irka

  Nem vernek át.Kifizetik,ha lejár a megtakarítás.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.