Lakásvásárlás: mennyi 2023-ban a vagyonszerzési illeték? Hogyan nullázd le?

Lakásvásárlás: mennyi 2023-ban a vagyonszerzési illeték? Hogyan nullázd le?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-14 Frissítve: 2023-04-20
 

Egy ingatlan megvásárlásakor alapesetben vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Megnéztük, milyen összegre számíthatunk, mely esetekben csökkenthető, vagy kerülhető el az akár több milliós illetékteher megfizetése 2023-ban.

Az ingatlanárak emelkedésével a vásárlás után fizetendő visszterhes vagyonátruházási illeték mértéke is egyre magasabb. A megvásárolt lakás vagy ház vételárának 4 százalékát ugyanis idén is be kell fizetnünk, ami egy átlagos, 40 milliós ingatlannál már nem elhanyagolható, 1,6 millió forint költséget jelent.

Azonban több olyan lehetőség van, amivel az összeg csökkenthető vagy teljes mértékben elkerülhető, így érdemes utánajárni, hogy milyen esetekben élhetünk a milliós kedvezménnyel. 

Hirdetés

Hirdetés

Mikor nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni 2023-ban?

Az otthonteremtők, első lakást vásárlók a legtöbbször kénytelenek kifizetni a vételár 4 százalékának megfelelő illetéket, de néhány kivétel mégis akad:

  • ha CSOK támogatást is igénybe vesznek, ugyanis 2021. januárjától a Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybevételével megvásárolt új, vagy használt ingatlan esetén nem csak az első vásárlóknak, de senkinek nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni. Ugyanakkor az illetékmentesség megszűnhet bizonyos esetekben, amiről ebben a cikkben írtunk bővebben.
  • ha építési telket vásárolnak, amelyre vállalják, hogy az adásvételtől számított 4 éven belül lakóingatlan épül, amelynek mérete eléri a helyi településrendezési szabályban meghatározott maximális alapterület legalább 10 százalékát. Ez a kedvezmény is kiterjed mindenkire, nem csak az első otthont tervezőkre.
  • a vagyonszerzési illeték ugyan nem elengedhető, de csökkenthető a 35 év alatti személyeknek, ha első vásárlásra kerül a sor. Ha a megvásárolni kívánt új építésű otthon vételára kevesebb mint 15 millió forint, akkor az illeték csak 2 százalék. 15 millió forintból a mai árakat tekintve szinte lehetetlen új ingatlant vásárolni, kivéve akkor, ha például pároddal, házastársaddal, vagy családtagoddal vásárolsz, akire szintén megfeleltethetők a kedvezmény feltételei. Ha a másik személy nem felel meg a feltételek, te ugyanúgy érvényesítheted a kedvezményt.

Mennyi illetéket kell fizetni, ha a vásárlás előtt értékesíted az ingatlanodat?

Gyakori eset, hogy úgy vásárolunk új otthont, hogy a régit előtte eladjuk. Ilyenkor igen kedvező lehet a helyzet, hiszen ha az új ingatlannak is ugyanazok lesznek a tulajdonosai, akik a régit eladták, akkor csak az esetlegesen felmerülő árkülönbözet után kell illetéket fizetni. Ebben az esetben tehát csak akkor terhel a 4 százalékos illeték, ha az újonnan vásárolt ingatlan drágább, akkor is csak a különbözet után kell megfizetni.

Probléma lehet ugyanakkor, ha megváltoznak a tulajdonviszonyok. Például, ha egy pár együtt lakott az egyikük 100 százalékos tulajdonában lévő ingatlanban, és azt eladva 50-50 százalékos tulajdonrészük lesz az új lakásban. Ekkor ugyanis csak a korábbi ingatlantulajdonosnak lehet illetékkedvezménye, a pár másik tagja ugyanúgy 4 százalékos illetékkel számolhat. Összességében együtt azért még így is jelentős összeget spórolhatnak.

Mi a helyzet, ha csak a vásárlás után szeretnéd értékesíteni régi ingatlanodat?

Ha még azelőtt vásárolnád meg új ingatlanodat, hogy a régit eladtad volna, akkor a NAV felé jelezned kell, hogy a vásárlást követően értékesítést tervezel. Ennek alapján egy évre felfüggesztést kérhetsz az illetékfizetés alól. 

Ez idő alatt kell értékesítened a régi lakást vagy házat, az illeték alapja pedig az új és régi otthon árkülönbsége lesz.

Mi vonatkozik válás esetén a házastársakra?

Abban az esetben, ha kivásárolod volt párod az ingatlanból, nem terhel illetékfizetési kötelezettség, ugyanis a házastársak közötti adásvétel, illetve a vagyonközösség megszüntetése miatti vagyonátruházás illetékmentes. Ez jó hír lehet az egyébként is megterhelő helyzetben.

Kérhető-e részletfizetés a vagyonszerzési illetékre?

Részletfizetésre csak az első saját otthonukat megvásárlók jogosultak, 35 év alatt. A 12 havi kamatmentes részletfizetést külön kérvényezni kell a NAV-nál. 

Fontos, hogy a megállapított részletekkel ne essünk késedelembe, mert akkor a kedvezmény érvényét veszti, az illetéket egy összegben kell kiegyenlíteni. Ekkor pedig a tartozás fennálló részét késedelmi pótlék is terheli.

Mi a helyzet öröklés esetén?

Ingatlan öröklés esetén öröklési illeték fizetendő, amelynek mértéke az ingatlan értékének 9 százaléka. Egy 40 millió forintos ingatlan után tehát 3,6 millió forintos illeték megfizetés kötelezi az új tulajdonost. 

Jó tudni
Ugyanakkor ha az örökség egyenesági rokontól, bejegyzett élettárstól, vagy házastárstól érkezik akkor az eljárás illetékmentes.

Lakóház építésére alkalmas telektulajdon vagy tulajdonrész öröklése szintén illetékmentes, ha az örökös arra 4 éven belül lakóházat épít, aminek hasznos alapterülete eléri a településrendezési szabályban meghatározott minimális beépíthetőség 10 százalékát.

A lakáshitelen is spórolhatsz!

A vagyonszerzési illeték bizony több millió forintos teher is lehet, amellett, hogy a lakás vagy ház megvásárlása is komoly anyagi vállalás. Emiatt a legtöbben lakáshitelt is igénybe veszünk az ingatlanvásárláshoz.

A költségek minimalizálása tehát elsődleges szempont, amihez a Bankmonitor szakértői az alábbiakat javasolják:

  • hasonlítsd össze az elérhető banki ajánlatokat minden szempontból, nézd meg a konstrukciókat a THM, a teljes visszafizetés, a törlesztőrészlet és az induló költségek szempontjából is. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapesetben THM szerint rendezi sorba a lehetőségeket.
  • kérd független pénzügyi szakértőink segítségét a végső döntés előtt, a tanácsadók ismerik az eltérő banki eljárásrendet és a vagyonszerzési illeték kapcsán, valamint a teljes folyamat zavartalan lebonyolításában is tudnak segíteni.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés