Betöltés

Lássuk, mit hozott a jegybank meglepetésszerű lakáshiteles bejelentése!

szerző: Bankmonitor
2017-05-08

Két hónapja tudjuk, hogy ősszel a jegybank úgy próbálja lecsökkenteni a lakáshitelek kamatát, hogy egy új minősítési rendszert vezet be. Egyelőre sok még a nyitott kérdés, de megnéztük, hogy a bankok változtattak-e a kondícióikon ennek tudatában. Vegyes a kép, de a legtöbb bank kínálatában megtalálható 5 és 10 évre rögzített lakáshiteleknél csökkentek a költségek. A teljes futamidő alatt ezáltal 100-200 ezer forintot is megspórolhatunk.

Hamarosan jönnek a fogyasztóbarát lakáshitelek

Szinte napra pontosan két hónapja hozakodott elő a jegybank a legújabb tervével, amivel a továbbra is drágának tartott lakáshiteleket próbálná olcsóbbá tenni. Számtalan formában adott hangot a jegybank az utóbbi hónapokban abbéli aggályának, hogy a régió átlagához képest túlságosan magasak a hiteleknél alkalmazott felárak. Azonban érdemi változást nem tapasztaltak, ezért új eszközhöz folyamodnak.

Pedig a bankok igazán olcsón tudnak szabad forráshoz jutni. Gondoljunk csak bele, hogy a lekötött betétekre sok esetben csak alig valamivel többet, mint nulla százalékot fizetnek a bankok. Sőt, a bankközi piacon, a többi banktól is nagyon olcsón tudnak kölcsönt felvenni, és azt kihitelezni. A BUBOR 3 havi értéke mindössze 0,16%, vagyis valóban nagyon olcsón kaphatnak hitelt a bankok rövid távra.

A bank ahhoz képest, amilyen szinten kölcsönt kap, arra rátesz még egy jelentősebb kamatfelárat és ezen a megnövelt szinten kínálja a lakáshitelét. Egyéb költségek még rárakódhatnak, de a hitelkamat mértéke nem sokkal alacsonyabb, mint a hitel THM-je.

A jegybank azt találta ki, hogy létrehoz egy „fogyasztóbarát lakáshitel” minősítést, amit az a lakáshitel kaphat meg, amely:

 • a lakosság széles köre számára elérhető
 • könnyen érthető, összehasonlítható, egyszerű ügyintézés mellett felvehető
 • rejtett költségeket és árukapcsolást nem tartalmaz
 • a hitelfelvevő megváltozott igényeihez rugalmasan alkalmazkodik és
 • a hitelkiváltásokból eredő előnyök kihasználására ösztönzőleg hat.

A közlemény akkor úgy fogalmazott, hogy két hónapos egyeztetés indul meg, élesben a rendszer ősztől üzemelhet. Igaz, még távol vagyunk ettől, de megnéztük, hogy a Bankmonitor adatbázisában szereplő lakáshitelek legjobbjai milyen változáson mentek keresztül a bejelentés óta.

A következő kalkulátor segítségével könnyedén összehasonlíthatod a lakáshiteleket!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Óvatos helyezkedés indult meg

Egyelőre nem ismertek a pontos paraméterek, mindössze arról lehetett érintőlegesen hallani, hogy azok a lakáshitelek kaphatják meg a minősítést, amelyek legalább 3 évre rögzítik a kamatokat (más szóval a kamatperiódus legalább 3 éves).

Ezt alapul véve néztük meg az adatbázisunkban szereplő lakáshiteleket. Fontos hangsúlyozni, hogy az általunk választott példában nagyon változó a bankok stratégiája a kamatperiódusokat illetően. A 3 és 20 éves kamatrögzítés között a legtöbb ajánlattal 5 és 10 éves időtávon találkozunk, 3 évesből mindössze egy találat adódott (K&H), míg 20 évesnél is mindössze kettő (UniCredit, OTP).

A 3 éves kamatrögzítés esetén érthető módon nem történt változás az utóbbi 2 hónapban, ahogy meglepetésre a 20 éves futamidő alatt végig fix hitelek esetében az átlag fentebb tolódott. Méghozzá úgy, hogy a drágább lakáshitelt kínáló ajánlat THM-je nőtt. Ami egyet jelent azzal, hogy ha végig biztonságban akarnánk érezni magunkat, akkor a bejelentés előtti helyzethez képest többet kellene fizetnünk. A 10 millió forintos hitel esetében ez az jelenti, hogy átlagosan 81 147 forint helyett 82 755 forintot.

Szerencsére a legbővebb kínálattal jellemezhető 5 és 10 évre rögzített kamatú lakáshiteleknél csökkenést láthattunk a THM-ben, aminek mértéke közel 0,2% volt. Hangsúlyozzuk, hogy ezek a folyamatok a legjobb 5 lakáshitel esetében érvényesek, ettől eltekintve azt mondhatjuk, hogy bizonyos fokú alkalmazkodás elindult.

A hitel átlagos költségéből kiindulva azt kapjuk, hogy két hónapja az 5 éves kamatperiódusú hitelért 426 forinttal többet kellett havonta fizetni (64 753 forintot), míg a 10 évesért 817 forinttal többet (71 013 forintot). Nem tűnik soknak a különbség, de ha a hitel teljes időszakára kivetítjük, akkor összességében 100-200 ezer forinttal kevesebbet kell most fizetnünk.

Nagy valószínűséggel a bankok többsége kivár addig, amíg a jegybank feltételrendszere világos lesz, és ezt követően kezd elgondolkozni azon, min változtassanak. A nagy kérdés most az, hogy megéri-e a kivárás, hiszen addig is emelkedhetnek a lakásárak. A Bankmonitor meglátása szerint már most is lehet találni az összehasonlítások után kedvező lakáshitelt, így érdemes minél hamarabb a döntést meghozni.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.