Betöltés

Durván átrendezheti a lakáshitel piacot az MNB – Kamatcsökkenésre felkészülni?

szerző: Bankmonitor
2017-03-12

Az MNB új szabályozást kíván bevezetni a lakáshitel piacon. Megjelenik ősztől a „Fogyasztóbarát hitel”, mely a kamatszint csökkentését és a hiteltermékek egyszerűsödését hozhatja. A Bankmonitor.hu vizsgálata szerint ma a kínált hitelek töredéke felel meg a „Fogyasztóbarát hitel” előírásainak. Ha a bankok az „elvárt” szintre csökkentik a kamatokat, az egy 10 millió Ft-os hitel esetében 500 ezer Ft-tól 1,4 millió Ft-ig terjedő mérséklődést eredményezhet a teljes visszafizetésben.

„Fogyasztóbarátnak” az a hitel nevezhető, mely legalább 3 évig fix törlesztőrészlettel és nem több, mint 30 éves futamidővel rendelkezik, valamint a kamatfelára nem haladja meg a 2,5%pontot (ezen információt a Portfolio.hu szerezte piaci forrásokból). A lakáshitelek kamata (leegyszerűsítve) két tényezőből tevődik össze: a piaci kamatszintből és a kamatfelárból. Ez utóbbit határozza meg minden bank a saját kínálatában.

A Bankmonitor.hu egy átlagos hitelfelvevői helyzetet alapul véve vizsgálta meg a bankok aktuális kínálatát: kétkeresős család összesen 320 ezer Ft havi nettó bevétellel, egy 16,5 millió Ft-os ingatlan megvásárlásához 10 millió Ft lakáshitelt vesz fel 20 éves futamidőre. A bankok kínálatában (12 bank 54 hitelének a vizsgálata alapján) a legolcsóbb hitel ma 2,83%-os kamattal, a legdrágább 8,2%-os kamattal rendelkezik. A legolcsóbb hitel törlesztőrészlete 3 havonta változhat, a legdrágábbé 20 éven keresztül fix. Tekintettel arra, hogy a biztonságos törlesztésnek ára van, külön vizsgálandóak az eltérő ideig fix törlesztés kínáló hitelek.

Kiindulópontként annyit érdemes kiemelni, hogy a kamatváltozás szempontjából biztonságosnak tekinthető, 5 évig fix törlesztéssel bíró hitelek esetén a teljes visszafizetés a legjobb termék esetében 15,9 millió Ft, a legdrágább termék esetében 16,9 millió Ft.

Az alábbi ábrán minden egyes pont egy adott lakáshitelt képvisel. A bankpiac 95%-át lefedő kínálat vizsgálata alapján megállapítható, hogy mindössze minden kilencedik termék felel meg ma az MNB elvárásainak. A lakáshitelek fele elvérzik azon a ponton, hogy 3 évnél gyakrabban változhat a törlesztőrészletük (nem mellesleg, ha ezt a kritériumot figyelmen kívül hagyjuk, akkor a kamatfelár vonatkozásában is csupán 2 lakáshitel lenne fogyasztóbarát).

A vizsgálatban 30 olyan lakáshitel szerepelt, melynek törlesztőrészlete legalább 3 évig fix. Ezen hitelekből 6 terméknél alacsonyabb a kamatfelár a megcélzott 2,5%-os szintnél.

Milyen változásokat hozhat az MNB új törekvése? Ha minden bank alkalmazkodik az „elvárásokhoz” (erről részletesen a későbbiekben), akkor 500 ezer Ft-tól 1,4 millió Ft-ig terjedő mértékben csökkenhet a hitelfelvevők teljes visszafizetése 10 millió Ft-os hitelösszegnél. (3 évig fix törlesztéssel rendelkező lakáshiteleket egyetlen bank kínál – ráadásul szinte teljesen „fogyasztóbarát” kamatszinten – így itt minimális a potenciális csökkenés mértéke.)

Érdemes megjegyezni, hogy a rövidtávon változó törlesztésű hitelek esetében is igen nagy jelentősége lenne a kamatfelár 2,5%-ig csökkenésének.

Reális azt várni, hogy minden lakáshitel „Fogyasztóbarát” legyen? Vélelmezhetően nem. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a lakáshitelek kamatszintjében a pénzügyi logika alapján vissza kell tükröződnie a kockázatnak is. Egész egyszerűen a kockázatosabb ügyfelek a világon mindenhol magasabb kamatszint mellett vehetnek fel hitelt.

Az eddig megismert törekvések alapján az MNB és bankok a következő hónapokban intenzíven egyeztetnek és ezt követően ősszel jelenhet meg a bankok „polcain” a fogyasztóbarát hitel. Vélhetően a lakáshitel kínálat változása már ezt megelőzően megindul. A fenti ábra tanulsága alapján pedig a lakáshitelt felvenni szándékozók kellő körültekintéssel – ugyan nem túl nagy számosságban, de – már ma is találhatnak kedvező megoldásokat.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

4 Hozzászólás

 1. M. János

  Na most akkor ezt a bankok majd a mostani ügyfeleken vasalják be? Mert ez valahol kiesés nekik és abban is biztos vagyok h visszafelé nem lesz érvényes a történet, tehát a most futó szerződések nem kerülnek átdolgozásra. Kicsit olyan ez mint a GFB szerződéseknél, hogy az új ügyfelek kedvezőbb ajánlatokat/szerződési feltételeket kaptak a már meglévő ügyfelekkel szemben, így a régi/hűséges(?) ügyfelek fizethetik a többet. Elvileg ez már szabályozott de a gyakorlat mást mutat (még). Ráadásul ott az éves fordulókor leléphet az ügyfél egy másik biztosítóhoz, de hitelnél ez nem megy, rettenetes költségeket számolnak fel.

 2. kakukkmadár

  A diákhiteleket senki sem vizsgálja, pedig anno a Fidesz kicsi kamatot adott ezekhez, majd jött a nagyszerű Mszp és egy tollvonással eltörölte a kedvezményes kamatokat. Azóta a gyermekeimnek nem hogy csökkenne a tartozása, hanem növekszik, hiába fizetik a megadott összeget havonta.

 3. Eszter

  Kedves Kakukkmadár!

  Saját tapasztalatom alapján a Diákhitel könnyen visszafizethető. Kérni kell, hogy a minimum összeg törleszthesse havonta (nekem anno 3000 Ft volt), majd emellett továbbra is fizesse be a szokásos összeget tőkebefizetés néven. Ezzel a módszerrel több mint 5 év helyett alig több mint 1 év volt nálam a futamidő.

  Sok sikert!

 4. Marton Imre

  Az a kérdésem,hogy a tervezett módosítás a már meglévő kakáshitelekre is vonatkoznak?

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

2018. 07. 17.

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Megindultak a kamatok, mi lesz a hitelemmel?

2018. 07. 12.

A lakáshitelek törlesztői az utóbbi két hónapban emelkedésnek indultak, ami azért érdekes jelenség egy laikus számára, mert a jegybanki alapkamat eközben egy tapodtat sem mozdult. Joggal tehetné fel egy hitelesben...

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.