Le a robotokkal, mert elveszik a munkát?

 • 2017.08.19.
 • szerző: bankmonitor.hu

A technológiai fejlődés megállíthatatlan, ennek azonban vannak nemkívánatos hatásai, amit a jövőben kezelni kell. Több ötlet is felmerült, kezdve a robotadó bevezetésétől egészen a munkát terhelő adók és járulék csökkentéséig, szinte minden elhangzott már. Az Alapblog írása mind a két oldal érveit bemutatja és azt is, hogy mi lenne véleményük szerint a járható út.

Rendkívül sokszor találkozunk manapság olyan javaslatokkal, amelyek valamilyen formában próbálják lelassítani a 21. század egyik legfőbb trendjét, a robotizációt. A politikus mellett több véleményformáló szakértő is nyilatkozott a témában, például Bill Gates milliárdos is, aki szerint valamilyen formában érdemes lenne robotadót kivetni, ami drágábbá teszi az új technológiát. Mégpedig azért, hogy a technológiai fejlődés okozta problémákat (például a társadalmi egyenlőtlenségek növekedését) kezelni lehessen.

Vannak azonban olyanok is, akik más véleményen vannak. Ezen nézet képviselői inkább abban látják a megoldás kulcsát, ha inkább az emberi munka költségét csökkentjük, így például a jövedelmeket terhelő adókat és járulékokat. De azáltal is lehetne csökkenteni a jövedelmi egyenlőtlenségeket, ha a magas jövedelműekre extra adót vetnének ki, amit a szegényebb rétegek felé szét lehet osztani. Bővebben foglalkozik a témával az Alapblog „Robotadó” című írása.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  16 év drágulása

  Az alábbi infografikánkon az elmúlt 16 év inflációját ábrázoltuk, lebontva néhány érdekesebb KSH termékcsoportra is. Mint látható, az átlagos infláció ez idő alatt összesen 81%...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.