Le a robotokkal, mert elveszik a munkát?

szerző: Szabics Zsolt
2017. 08. 19.

A technológiai fejlődés megállíthatatlan, ennek azonban vannak nemkívánatos hatásai, amit a jövőben kezelni kell. Több ötlet is felmerült, kezdve a robotadó bevezetésétől egészen a munkát terhelő adók és járulék csökkentéséig, szinte minden elhangzott már. Az Alapblog írása mind a két oldal érveit bemutatja és azt is, hogy mi lenne véleményük szerint a járható út.

Rendkívül sokszor találkozunk manapság olyan javaslatokkal, amelyek valamilyen formában próbálják lelassítani a 21. század egyik legfőbb trendjét, a robotizációt. A politikus mellett több véleményformáló szakértő is nyilatkozott a témában, például Bill Gates milliárdos is, aki szerint valamilyen formában érdemes lenne robotadót kivetni, ami drágábbá teszi az új technológiát. Mégpedig azért, hogy a technológiai fejlődés okozta problémákat (például a társadalmi egyenlőtlenségek növekedését) kezelni lehessen.

Vannak azonban olyanok is, akik más véleményen vannak. Ezen nézet képviselői inkább abban látják a megoldás kulcsát, ha inkább az emberi munka költségét csökkentjük, így például a jövedelmeket terhelő adókat és járulékokat. De azáltal is lehetne csökkenteni a jövedelmi egyenlőtlenségeket, ha a magas jövedelműekre extra adót vetnének ki, amit a szegényebb rétegek felé szét lehet osztani. Bővebben foglalkozik a témával az Alapblog „Robotadó” című írása.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Céges megbeszélés laptoppal

Nagyot robbantanak a fintech cégek, de mire elég ez?

2018. 06. 23.

Egyre többet lehet ma hallani a fintech cégekről, vagyis az olyan pénzügyi szolgáltatókról, amelyek valamilyen szempontból forradalmasítják a hagyományos pénzügyeket. Az biztos, hogy számos újdonság már rendelkezésre áll, azonban távol...

A jegybank teszi a dolgát – De mennyire független?

2018. 06. 18.

Az elmúlt években a magyar jegybank soha nem látott szintekre tudta levinni a kamatok szintjét. Azt természetesen be kell látni, hogy a jegybank tevékenysége egyáltalán nem független a nemzetközi környezettől....

Blogajánló

  • alapblog

    Hétvégi cikkajánló

    Emelkedő ingatlanárak, Bitcoin és robotok e heti ajánlónkban, valamint arról is megnézhet egy videót, hogy nem is azt látjuk a világból, ami a valóság… Jó...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.